Medya
  • 5.6.2014 12:23

Şehzade Beyazıt böyle öldürüldü

Muhteşem Yüzyıl’ın dün akşamki bölümünde Şehzade Beyazıt öldürüldü. Son sezonuyla ekranlarda olan Muhteşem Yüzyıl, Aras Bulut İynemli‘nin oynadığı Şehzade Beyazıt’a veda etti. Osmanlı tarihinde yaşanan olayın canlandırıldığı sahnede, Şehzade Beyazıt, oğullarıyla birlikte öldürülmesi canlandırıldı. Engin Öztürk’ün Şehzade Selim’i canlandırdığı dizide oğullarını öldürmemesi isteyen Şehzade Beyazıt, Şehzade Selim’e ‘Yüzyıllar sonra hainlikle, sarhoşlukla anılacaksın’ diye bağırması dikkatlerden kaçmadı. Oğullarının ölümünü gören Beyazıt’ın görüntüleri milyonları ekranlara kilitledi.

Şehzade Beyazıt kimdir?
I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olma üçüncü şehzadesidir. Kütahya, Konya ve Karaman sancak beyliklerinde bulunmuştur.
Annesi Hürrem Sultan'ın koruması ile kendini tahtın varisi olarak görmeye başlamış ancak annesi öldükten sonra güçsüz kalmışken. Ablası Mihrimah Sultan Şehzade Bayezid'e sahip çıkmıştır.Fakat Babasının Şehzade Selim'in tarafını tutmasıyla kendisine taraftar toplamaya başlamıştır. Babası ise henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı İran Şahı’nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte 25 Eylül 1561 tarihinde boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin cenazesi Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.

II.Selim kimdir?
Sarı Selim olarak anılır (28 Mayıs 1524, İstanbul - 15 Aralık 1574, İstanbul), 11.Osmanlı padişahı ve 90. İslam halifesidir. Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur.[1][2][3] Kardeşi Bayezid'e karşı Konya'da yapılan savaşı kazanarak, babasının desteğini aldı. Babasının ölümü üzerine, onun tek oğlu olarak 1566 tarihinde on birinci padişah olarak tahta geçti. Padişah olur olmaz ilk seferini Batı’ya yaptı. Ülke sınırlarını Orta Avrupa’ya kadar genişletti. Kıbrıs, Tunuskayıtsız şartsız teslim olanlar arasındaydı. Ülkesinin denizlerde de egemenliğini genişleterek, deniz egemenliğine önem verdi.

Turgut Reis gibi kaptanlar onun zamanında yetişti. Sokollu Mehmed Paşa gibi çok güçlü bir vezire sahipti, devlet işlerinde en önemli yardımcısı idi. Onun zamanında İstanbul ve ülkenin çok değişik alanlarında birçok mimari eseri yapıldığı gibi, önemli onarım faaliyetlerini de gerçekleştirdi. Devrinin usta mimarı, Mimar Sinan’a Edirne’de Selimiye Camii'ni yaptırdı. Babasından 14.892.000 km2olarak devraldığı imparatorluk topraklarını, 15.192.000 km2 olarak bırakmıştır. 15 Aralık 1574 günü vefat etmiş, Ayasofya'daki türbesine gömülmüştür. Ölümüne kadar padişahlığını sürdürmüştür.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:28

İLGİLİ HABERLER