Gündem
  • 14.5.2013 19:14

Sel yolları kapattı, bakanlar mahsur kaldı...

DİYARBAKIR'ın Çınar İlçesi'nde bugün sabah saatlerinde 20 dakika süren sağanak yağış ve dolu, su taşkınlarına neden oldu. 10 ev ve Çınar YİBO sular altında kalırken, sel suları tahliye için yapılan kanal duvarı çöktü, YİBO'da yatılı olarak okuyan yaklaşık 250 öğrenci tahliye edildi. Sel suları, Diyarbakır-Bismil karayolunda 2 kamyonun devrilmesine neden olurken, Bismil İlçesi'ne giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'i takip eden araç konvoyu da, sel suları nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

Çınar İlçesi ve çevresinde bugün saat 10.00 sıralarında yaklaşık 20 dakika devam eden aşırı yağmur ve dolu yağışı, ilçe merkezinde taşkın ve sele yolaçtı. 2006 yılında meydana gelen sel felaketinde 12 kişinin yaşamını yitirdiği nehir yatağında, taşkın suların tahliye edilmesi amacıyla yapılan kanal duvarları çöktü. Cumhuriyet ve Eski Mahalle de onlarca ev sular altında kaldı.

TAŞKIN SULAR, 250 ÖĞRENCİYİ YEMEKTE YAKALADI

Can kaybının yaşanmadığı taşkında, yaklaşık 400 öğrencinin eğitim gördüğü Çınar Yatılı Bölge Ortaokulu ile lojmanın zemin katlarını sular altında kaldı. Okuldaki, kalorifer tesisatı devre dışı kalırken; zemin katta bulunan yatak, çarşaf ve nevresimleri, battaniyeler, çamaşır makineleriı ve çok sayıda malezeme ise kullanılamaz hale geldi. Yaklaşık 200 bin liralık hasarın meydana geldiği okulda, yatılı öğrencilerin yemek yediği satte taşkının meydana geldiği belirtildi.

Okul idarecileri ve öğretmenler, taşkın suların içeriye girmesiyle birlikte, 250 öğrenciyi ilk olarak İmam Hatip Lisesi'ne götürdükten sonra, köylerden gelene ailelerine teslim etti.

Öte yandan çevre ihate duvarının yıkıldığı YİBO mutfağında kullanılan onlarca sanayi tipi tüplerin okul bahçesine dağıldığı görüldü. Bazı tüplerin ise halen takılı olduğunu ancak kullanılamaz hale geldiği görüldü. Hem lojmanda, hem de okul zemin katında yaklaşık 3 metre yüksekliğe varan su olduğu görüldü.

Mehmet Tahir Güger, yağışın 20 dakika sürdüğünü belirterek, "Sel suları aniden geldi. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ben eşim ve çocuklarımla 7 kişilik ailemle yaşadığım kiralık evde neye uğradığımızı şaşırdık. Küçük olan 2 çocuğum okuldaydı. Biz de kendimizi dışarı attık. Evdeki malzemeler kullanılamaz hale geldi" dedi.

Can kaybanın yaşanmadığı ilçe merkezindeki köprülerin onarılması çalışmaları devam ederken, evlerde biriken sular ise tahliye edildi. İlçe merkezindeki hasar tespiti çalışmalarına ise başlandığı öğrenildi.

1 KİŞİ İNTİHAR ETTİ İHBARI

Bu arada Diyarbakır TRT vericileri yakınlarında bulunan Karaköprü'de, sel sularıyla birlikte bir kadının köprüden atlayarak intihar ettiği ihbarı üzerine jandarma ve sivil savunma ekiplerin başlattığı ceset arama çalışmaları devam ediyor.

BAKAN ŞAHİN VE EKER MAHSUR KALDI

Diyarbakır'dan Bismil İlçesi'ne giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yuvacık Köyü yakınlarında sel nedeniyle araçlarında mahsur kaldı. Bakan Şahin ve Eker'in içerisinde bulunduğu zırhlı araç, Diyarbakır-Bismil karayolu üzerinden geçen taşkın sularından geçti, ancak bakanları takip eden gazeteci ve partilileri taşıyan diğer hafif araçların geçişine, güvenlik nedeniyle izin verilmedi.

Sel sularının yaklaşık 2 kilometre ilerisinde de taşkın sular, 2 kamyonun devrilmesine yolaçtığı için karayolu yaklaşık 2 saat ulaşıma kapandığı belirtildi. Bunun üzerine Bakan Şahin ve Eker de, Bismil'e gitmekten vazgeçerek, konvoyun olduğu yere geri döndü. Yoldaki sel sularının Çınar İlçesi'nde meydana gelen taşkın nedeniyle kesildiğini belirten Eker, "Biz kendi aracımızla Bismil'e gidebilirdik. Ancak bizi takip eden diğer küçük ve hafif araçlar geçemeyecekti. Zaten az ileride sel suları 2 kamyonu devirmiş. Bu yüzden biz de geri döndük. Beraber çıktık bu yollara. Sizi bırakmadık birlikte dönüyoruz" diyerek Bismil'e gitmekten vazgeçildiğini açıkladı.

Bakan Eker, ekili arazilerde de büyük hasar oluştuğunu, hasar tespiti yapıldıktan sonra gerekli desteği bakanlık olarak sunacaklarını söyledi.

Bakan Şahin de gülerek gazetecilere, "Beraber çıktık biz bu yollara" diyerek espiri yaptı.

Bakan Şahin ve Eker'in yeraldığı konvoy, daha sonra Diyarbakır kent merkezine geri döndü.

2006 DA AYNI YERDE 12 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

1 Kasım 2006 tarihinde de aynı yerde meydana gelen sel taşkını sırasında 12 kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi yaralanmış, onlarca eve kullanılamaz hale gelmişti. Aynı tarihde bir anne ve 2 çocuğunun ölümüne yol açan sel felaketi ile ilgili Diyarbakır 1'nci İdare Mahkemesi'nde görülen davada, yağış sonrası yaşanan taşkınlığın doğal afet olamayacağını hükmüne vararak, ölümlü olayda kamunun kusurlu olduğu gerekçesiyle mağdur aileye 268 bin 430 TL. maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar vermişti.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:20

İLGİLİ HABERLER