Gündem
  • 6.10.2008 10:50

SELE KAPILAN İŞADAMI EDİN'İN SON ARZUSU

Üç çocuğu ile Balıkesir'de sele kapılarak feci şekilde canveren Esat Edin son röportajında şunları söylemişti...

Üç çocuğu ile birlikte Edremit’te kamp çadırının sele kapılması sonucu hayatını kaybeden Kemer Country’nin sahibi Esat Edin, iş hayatıyla ilgili sorunlarını ve bu sorunlar için ürettiği çözümleri bir süre önce Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can’a aktarmıştı . İşte Eyüp Can'ın bugünkü yazısında Esat Edin ile yaptığı röportajdan aktardıkları...

FİNANSI YÖNETEMEDİK

Önce çok samimi bir özeleştiri yaptı. Sonra uzun uzun Kemer Country’i borç batağından kurtarmak için kafasından geçen projeleri anlatı. Esat Edin en büyük hatasının milyar dolarlık bir hayal projesi yaratırken işin finans kısmını iyi yönetememekten kaynaklandığını ısrarla vurguladı. 1994 ama özellikle de 2001 krizi nakit yönetimi ve maliyetler konusunda Edin’i çok zor bir kararla başbaşa bırakmış. Satın alacakları ev için dolar üzerinden ödeme yapan alıcılar 2001 krizi ertesinde ev almaktan vazgeçip paralarını geri çekmek istemiş. Edin ’hiç bir cezai yaptırım uygulamadan o zor dönemde isteyen herkese dolar üzerinden parasını geri ödedik’ dedi. ’Neden?’ soruma şu çok ironik cevabı verdi.
EN ÖNEMLİSİ İTİBAR

'Elimizde o dönemde yeterli kaynak vardı. Atacağımız adım ekonomik olmasa da itibarımız açısından çok önemliydi. Bir çok arkadaş itiraz etti. Bense 'iş hayatında itibar herşeyden önemli’ diyerek son noktayı koydum. Nerden bilebilirdim itibarımızı korumak için attığımız bu ilk adımın uzun vadede ekonomik anlamda itibarımızı zora sokacak süreci başlatacağını!' İkinci büyük yanlışı maliyet yönetiminde yapmış Edin: 'Fiyatlar öyle bir arttı ki evleri zararına satar hale geldik. Ama yine verdiğimiz sözden dönmedik ve zarar etme pahasına projeyi bitirdik.' Üçüncü büyük yanlış yönetim zaafiyetinden kaynaklanmış. 'Kimseyi suçlamak istemem ama özellikle kriz döneminde yanlış insanlarla çalışmışım' dedi. Bir de Orman Evleri projesi var dördüncü büyük finansal yanlış. Herkes ordan milyon dolarları cebine attığını zannediyor oysa en büyük finansal darbeyi Orman Evleri projesinden yemiş. Beşinci büyük yanlış. ’Ben başından itibaren Kemer Country’e profesyonel bir iş adamı gibi yaklaşmadım. Bir hayalin peşine öylesine tutkuyla düştüm ki sonunda o hayalin içinde kendimi kaybettim. Yoksa kendi yarattığım bir projenin içine eşimi ve ailemi sokmazdım. Gelip burada herkesin gözü önünde sakınmasız yaşamazdım. Ama buraya öylesine inançla bağlandık ki bırakıp gidemedik. Ne köyün ağası gibi davrandık, ne de köydeki herhangi biri gibi olabildik.’

Ve nihayet en vahim yanlış. Altmışa yakın ev sahibi tam milyon dolarlık evlerinin ödemelerini bitirip tapuya gittiklerinde bir de ne görsünler. Tapular ipotekli. Kemer Yönetim yaşadığı finansal zorluklardan sıyrılabilmek için ödemesi devam eden tapuları sahiplerinin onayı olmadan ipotek ettirmiş. Edin, "Bunu bu şekilde yapan ben değilim ama her halükarda en büyük ayıbımız bu’ dedi ve bana kurtarma planının ilk adımı olarak bu ayıbı düzelteceği sözünü verdi.

GOLF MUSTAFA KOÇ'A, ATÇILIK SEVİL SABANCIYA

Eyüp Can, yazısında, Esat Edin’in Kemer Country için planladığı kurtarma planına na yer verdi. Can, yazısında şöyle devam etti: "Kafasındaki Kemer Country’i kurtarma planını şu şekilde anlattı. Borçlar yaklaşık 60-70 milyon dolar arası. Eldeki varlıklar ise golf, klüp, otel projesi, at klübü ve spor klübü. Kemer Country’nin ilk fazındaki golf alanını olduğu gibi orman tarafına taşımayı planlıyordu. "Böylece golf alanı daha bütünlüklü bir biçimde esas olması gereken yere transfer edilmiş olacak" dedi. 1. fazda evlerin arasındaki golf alanlarını ise evi golfe bakan mal sahiplerine bahçelerini genişletmek maksadıyla uygun bir fiyattan satmayı planlıyordu. Projeden tek tek her eve ne kadar alan düşeceğini belirlemiş ve ilk görüşmeleri yapmış. Ev sahiplerinin çoğu tereddütsüz önlerindeki yeşil alanı korumak için ’evet’ demiş. "Buradan gelecek para yaklaşık 20 milyon dolar’ dedi ve hemen ekledi, "bu para ile tapusu ipotekli olan 60 ev sahibine tapularını vereceğim ve bana hiç yakışmayan bu ayıptan kurtulacağım."

Esat Edin, Eyüp Can ile yaptığı görüşmede elindeki asetleri en iyi biçimde işletecek kişilere devredeceğini anlattı. Golf Klübünün işletmesini golfe tutkusuyla tanınan Mustafa Koç’a devredeceğini söyledi. Otel projesi için "Hamdi Akın ile görüştüm bu işi en iyi o yapar" dedi. At Klübünü ise Sevil Sabancı’ya devretmek istiyordu. Spor Klübü ile kendisi de Kemer Country’de yaşayan Sadettin Saran’ın ilgilendiğini belirtti.


HAYATTA KALAN TEK EVLAT İSTANBUL'A GELDİ

Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde kamp yaptıkları dere kenarında geceyi geçirdikleri çadırın sele kapılması sonu üç çocuğu ile beraber hayatını kaybeden Kemer Country’nin sahibi Esat Edin’in hayatta kalan tek çocuğu 14 yaşındaki Murat Edin dün THY’ye ait bir uçakla Londra’dan İstanbul’a geldi. Murat Edin, dün Atatürk Havalimanı’nda iş adamı Cem Boyner ve eşi tarafından karşılandı ve gazetecilere gösterilmeden VIP salonundan havalimanından dışarı çıkarıldı. İşadamı Esat Edin (48) ile çocukları Cem (12), Serra (10) ve Aliye (7) için bugün Teşvikiye Camii’nde öğle vakti cenaze töreni düzenlenecek. Üç kardeş, babaları ile birlikte İstanbul'daki Teşvikiye Camisi'nde öğleyin kılınacak namazın ardından geçen 18 Mart’ta 40 yaşında hayatını kaybeden anneleri Mehpare Edin’in yattığı Göktürk Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilcek.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:42

İLGİLİ HABERLER