Gündem
  • 29.9.2010 00:24

ŞEMDİN SAKIK'A SUİKAST GİRİŞİMİ!..

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde Şemdin Sakık'a bombalı gemi maketiyle suikast girişiminde bulunan PKK tutuklusu Fedli Temizyüz hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Temizyüz, Sakık'ın PKK'ya ihanet ettiğini, bu nedenle suikast düzenlemek için güvenlik güçlerine teslim olduğunu ve cezaevinde eylemi gerçekleştirmeyi planladığını anlattı.

"PKK'DAN KAÇTI, PİŞMANLIK YASASINDAN YARARLANMADI"

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK'nın bir dönem iki numaralı ismi olan Şemdin Sakık'a kaldığı cezaevinde bombalı suikast girişimiyle ilgili soruşturmasını tamamladı. Başsavcılık hazırladığı iddianamede, bomba düzeneğini hazırlayan PKK'lı Fedli Temizyüz'ün, 1996 yılında PKK'ya katılıp 2008 Mayıs ayında güvenlik güçlerine teslim olduğuna yer verdi. Etkin Pişmanlık maddesinden yararlanmak isteyen PKK'lı Temizyüz, örgüt içerisinde bir eyleme katıldığı gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

"ÖRGÜTÜN GÜCÜNÜ GÖSTERMEK İSTEDİM"

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde itirafçılar koğuşunda kalan Fedli Temizyüz'ün, aynı cezaevinde hükümlü bulunan Şemdin Sakık'ın örgüte ihanet ettiği düşüncesiyle eylem yapmayı planladığı belirtilen iddianamede zanlının şu ifadesine yer verildi:
"Bu eylem için Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne girmem gerekliydi. Onun için teslim olduğumda itirafçı olarak beyanlarda bulundum. Cezaevine girdikten sonra bir süre işleyişi tanımaya çalıştım. Sakık ile ilişkiye geçmek için kendisine yılbaşı tebrik kartı göndererek kartın arkasına insan sosyolojisi hakkında görüşlerimi yazdım. O da bu konuda bana mektuplar yazdı. İlk önce ona ahşaptan bir çerçeve gönderdim. Bu hediyeyi kabul edince ona içerisine bomba koyarak bir maket gemi yapma fikrini geliştirdim. Ulaştığım bazı bomba yapımında kullanılan maddelerden düzenek hazırladım. Patlamaya hazır hale getirip makete yerleştirdim. Sakık'a gönderdim. Hazırladığım bomba düzeneğini maket geminin fişinin prize takılmasıyla çalışacak şekilde ayarladım. 5 gün sonra bu eylemimden vazgeçerek durumu cezaevi yönetimine bildirdim. Amacım sadece örgütün gücünü ve kendi gücümü göstermek, devletin güvenlik zaafiyetini ortaya koymaktı. PKK örgütü ile ilişkim devam etmektedir. Cezaevinde itirafçı olarak bulunmamın sebebi sadece bu eylemi gerçekleştirebilmekti."

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ekipleri, Şemdin Sakık'ın "Fırsat bulmadığım için 5 gün prize takmadım" dediği gemi maketi içerisindeki bomba düzeneğinin yıkıcı ve tahrip edici, yakıcı özelliğinin bulunduğu yönünde rapor hazırladı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da sanık Temizyüz hakkında, TCK'nın "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "tasarlayarak kasten adam öldürmeye teşebbüs" ve "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma" suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

PKK'lı Fedli Temizyüz'ün bombayı, hasta olarak çıktığı hastanede aldığı fosforlu ilaçlar ile kibrit, küçük taşlarla hazırladığı belirlenmişti. Temizyüz'ün yargılanmasına önümüzdeki günlerde Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:15

İLGİLİ HABERLER