Gündem
  • 29.6.2007 07:05

'ŞEMDİNLİ HAKİMLERİ'NİN GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ!..

Hákimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Şemdinli davasında Yargıtay’ın "görevsizlik" kararına rağmen dosyayı askeri yargıya göndermeyen ve duruşma yapıp keşif kararı veren Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi ile bu konudaki itirazları reddeden Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanlarıyla 5 üyesinin görev yerlerini değiştirdi.

Olay, yargı çevrelerinde, önce "sürgün" gibi yorumlandı. Ancak, görev yerlerinin İstanbul, Bursa gibi birinci sınıf bölgeler olması, tayin talepleri de bulunması nedeniyle bunun sürgün sayılamayacağı belirtildi. HSYK’nın tartışmalı kararlar veren Van Adliyesi’nin neredeyse tamamını yaz kararnamesine dahil etmesi de dikkat çekti.

TENZİLİ RÜTBE HSYK yetkilileri de, Hürriyet’e, Şemdinli dosyası ile ilgili karar veren bu hákimlerin görev sürelerinin dolduğunu, tayin talepleri bulunduğunu ve kıdemleri itibarıyla birinci bölge yerlere atandıklarını savundu. Ancak Şemdinli davasına bakan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya, Adalet Bakanlığı’ndan gelen kararname taslağında, "başka bir yere başkan olarak atanması" önerildiği halde Bakırköy’e düz hákimliğe atandı.

Kaya’nın yerine Boyabat Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zekeriya Erdoğan getirildi. Şemdinli sanıklarının Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve üyelerine yaptıkları reddi hakim talebini reddeden Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mahir Merdun da İstanbul Kartal’a düz hákim olarak atandı. Aynı şekilde tayin talebi bulunan diğer ’Şemdinli’ hákimlerinden Muharrem Ballı, Ordu hákimliği’ne; Ferhat Erbaş, Bursa hákimliği’ne; Yusuf Kara, Denizli hákimliği’ne; Sinan Sivri ve Vahit Baltacı da Adana hákimliği’ne atandı.

BAŞSAVCI VEKİLİ DE Şemdinli iddianamesini hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya’yı meslekten ihraç eden HSYK tarafından hakkında inceleme başlatılan Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili İbrahim Özer de, Şemdinli hákimleri gibi tenzili rütbeye uğrayarak başsavcı vekilliğinden Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne ise Malatya Cumhuriyet Savcısı Bahadır Sakaoğlu atandı.

ULUSOY SAVCISINA TERFİ Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy hakkında dava açan Ankara Cumhuriyet savcısı Ayhan Şan ise terfi ettirilerek Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine getirildi. Kararname ile adli yargıda görev yapan toplam 1499 hákim ve savcının görev yeri değiştirildi. Seçim yılı olması, tayin ve okul kayıtları nedeniyle kararname bu yıl erkene alındı. Bakanlığın internet sitesinden de ilan edildi. HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER