Gündem
  • 26.5.2013 17:05

Sen Suriye için teröristbaşısın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 51 kişinin çifte bombalı saldırıda yaşamını yitirdiği Reyhanlı'ya dünkü ziyaretini eleştirirken, "Sen o bölgede terör örgütlerinin elemanlarını yetiştirip Suriye'ye gönderen adamsın. Antalya'dan söylüyorum, Recep Tayyip Erdoğan, sen Suriye için terörist başısın" dedi. Erdoğan'ın bu sözlerinden dolayı kendisine tazminat davası açmasını beklediğini de kaydeden Kılıçdaroğlu, "Biliyorum, tazminat davası açacak, açmazsan namertsin sen. Senin hakimlerin, savcıların, yedi düvel gelsin üstüme. Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan" diye konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin Doğu ve Güneydoğu'daki il başkanlarıyla gerçekleştirdiği toplantının ardından, CHP Antalya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Halk Şöleni'ne katıldı. Kılıçdaroğlu, Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen şölene parti otobüsüyle geldi. Parti otobüsü yoğun ilgi nedeniyle gidebildiği son noktaya kadar ilerlemesine rağmen Kılıçdaroğlu'nun girişi sırası ve sonrasında izdiham çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu'na ulaşmak isteyenler partililer birbirleriyle yarıştı.

'Halk Şöleni'nde yaklaşık 3 bin kişiye seslenen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Her örgütümüzün barış içinde hizmet vermesini isterim. Örgütlerin birbiriyle kavga ettiği ortamı kabul etmiyor ve doğru bulmuyorum" dedi. Antalya'nın geçmişte, kendileri sorunlu bir il olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şimdi o sorunların bittiğini, huzur içinde bir çalışma ortamı bulunduğunu belirterek, "Örgüt çalışsın, Kılıçdaroğlu da çalışacak" dedi.

Konuşması sık sık 'Başbakan Kemal' sloganıyla kesilen Kılıçdaroğlu, geçmiş dönemde partisinin 'Sadece eleştirir', 'CHP'nin önerisi olmaz', 'Sorun çıktığında nasıl çözüleceğini söylemez', 'Ülkenin sorunlarına sahip çıkmaz', 'Sivas'ın ötesine geçemez' şeklinde eleştirildiğini hatırlatarak, "Biz 81 ilimize Recep Tayyip Erdoğan'ın korumalarıyla gitmiyoruz. 81 ilimize halkımızla kucaklaşmak için gidiyoruz" dedi.

DÖRDÜNCÜ BÜYÜK DEVRİM

CHP'nin Türkiye'de cumhuriyeti kurmak, çok partili siyasi hayata geçiş ve sosyal demokrasiyi Türkiye'ye getirmek gibi üç önemli devrime imza attığını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi 4'üncü büyük devrime imza atmak istiyoruz, özgürlük ve demokrasiye ülkemize getireceğiz. 'Barış barış' diyorlar. 'CHP barışa karşı' diyorlar. Buradan 81 ile, 76 milyon yurttaşımıza sesleniyorum, çocuklarının adını Barış koyan hiçbir CHP'li asla ve asla barışa karşı değildir. Barış gelecekse hoş gelecek, sefa gelecek. Barışın yolu, biz öneriyor, söylüyoruz 'Özgürlük ve demokrasiden geçer' diye. 12 Eylül darbe yasalarını savunanlar bu ülkeye barış getiremezler. Gelin yüzde 10 seçim barajını kaldıralım. Gelecekler mi?"

SEÇİM BARAJI SALI GÜNÜ MECLİSTE

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, salı günü partisinin yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasıyla ilgili yasa teklifinin Meclis genel kuruluna geleceğini belirterek, "Kim doğru, kim yanlış söylüyor, kim darbe yasalarına karşı, kim savunuyor hep beraber göreceğiz" dedi.

CHP'NİN DEMOKRASİ KRİTERLERİ

Türkiye'de barışın sağlanması için özgürlük ve demokrasi noktalarında atılması gereken adımları sıralayan Kılıçdaroğlu, bağımsız yargı için özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gerektiğini belirtti. bu mahkemeler için "Erdoğan'ın mahkemeleri, siyasi iktidarın sopa olarak kullandığı mahkemeler" olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'de halkın özgürlük alanının sınırlandığı bir diğer alanın da basın özgürlüğü olduğunu söyledi. Tek bir yurttaşın bile basının özgür olduğuna inanmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Medya özgürlüğünü savunan bir tek parti vardır, CHP" dedi.

Türkiye'de kimsenin düşüncelerinden dolayı yargılanmaması gerektiğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, Ak Parti'ye "Gelin düşünce özgürlüğü önündeki bütün engelleri kaldıralım. İktidara CHP Genel Başkanı olarak açık çek veriyorum" diye seslendi. Türk demokrasisinin din ve vicdan özgürlüğü alanında sorunları bulunduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Demokrasi ve özgürlüğü istiyorsak Silivri toplama kampının değişmesi, kalkması lazım. Yargılama bağımsız, tarafsız olmalı. Sanıklarla aralarında kan davası gibi güdülen bir davada adalet olmaz. Adaletin yolu demokrasi, özgürlük ve bağımsız yargıdan geçer" diye konuştu.

HALKINA YALAN SÖYLEYEN SİYSETÇİLER

Türkiye'nin uluslararası alanda başarılara imza atmış birçok bilim adamı, mimarı, sanatçısı bulunmasına rağmen temel sorunun uluslararası alanda başarıya imza atan siyasetçisi olmaması olduğunu kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin yaşadığı sorunun temelinde halkına yalan söyleyen siyasetçilerin iktidar olması vardır. Temel sorun budur" dedi.

Uludere'de ölen 34 kişinin tek takipçisinin yine CHP olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Eğer Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kalkan uçaklar 34 yurttaşımızı imha etiyse bunu takip etmek, faillerini açığa çıkarmak CHP'nin görevidir" diye konuştu.

"YEDİ DÜVEL GELSİN, BEN DÖNMEZEM YOLUMDAN"

Türkiye'nin Suriye ile sorunu yokken ve hatta Başbakan Erdoğan'ın, Suriye ile ortak Bakanlar Kurulu toplamaktan ailece tatil yapmaya uzanan, vizelerin kaldırılmasına kadar ilerleyen ikili ilişki geliştirdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Çok iyi yaptınız. 'Kardeşim Esad' dedin. Gayet güzel. Bir gecede talimat aldılar, 'Kardeşim Esad' oldu 'Düşmanım Esed.' Bedelini kim ödüyor, bu ülkenin insanları, masum insanlar ödüyor" diye konuştu. Cilvegözü'nde, Reyhanlı'da saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşların sorumlusunun 'Ülkeyi kim yönetiyorsa o' olduğunu savunan Kılıçdaroğulu, "Bu işin kuralı budur" dedi. Kılıçdaroğlu konuşmasının bu bölümünde, Pir Sultan Abdal'ın 'Dönen dönsün ben dönmezen yolumdan' deyişini de kullanarak Başbakan Erdoğan'a şöyle seslendi:

"Siyasi otorite dökülen her kanın sorumlusudur. Ben, Recep Tayyip Erdoğan 'Bu işin sorumlusudur, ortaya çıkarmazsa bu işin katilidir' demiştim. Hakkımda tazminat davası açmış. Beni parayla korkutacağını sanıyor. Ben yedi düvele karşı mücadele vermiş CHP'nin genel başkanıyım. Beni parayla korkutamazsın sen. Her öldürülen yurttaşın hesabını soracağız. Bu ülkede insan hayatı kolay değil. Anneler, babalar çocukları kolay yetiştirmiyor. Reyhanlı'ya koruma ordusuyla gideceksin. Gitmiş oraya millete rüşvet teklif ediyor. 'Olayı unutun size para vereceğim' diye. Sen halkı böyle mi kandırıyorsun? Bindirme kıtalarla, AKP yandaşlarını toplamışlar, neymiş 'Recep bey gelmiş Reyhanlılıların acısını paylaşıyor.' Sen Reyhanlı'yı bilmezsin, sen orada yaşayan halkın derdini bilmezsin, sen orada hayat mücadelesi veren esnafın derdini bilmezsin. Sen o bölgede terör örgütlerinin elemanlarını yetiştirip Suriye'ye gönderen adamsın. Antalya'dan söylüyorum; Recep Tayyip Erdoğan, sen Suriye için terörist başısın. Biliyorum, tazminat davası açacak, açmazsan namertsin sen. Senin hakimlerin, savcıların, 7 düvel gelsin üstüme, dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan."

İKTİDARIN CUMHURİYETLE SORUNU VAR

Bu sözlerin ardından konuşması 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganıyla kesilen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ülkede koşulların hiç iyi olmadığı görüşünü savundu. Geçmişte Türkiye'ye hizmet etmiş hiçbir siyasi partinin laiklikle demokrasiyle sorunu olmadığı halde mevcut iktidarın Türkiye Cumhuriyeti ile sorunlu olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin ismini tabelalardan indirmek istiyor. Sen değil kim gelirse gelsin, Türkiye Cumhuriyeti'nin adını bedenlerimizi çiğnemeden asla silemez" dedi. Türkiye'nin geleceğinden endişe duyanların tek adresinin 'sarsılmaz bozulmamış kapısı' CHP olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından partiye yeni katılan 1550 kişi adına sembolik olarak 20 kişiye parti rozeti taktı.

Şarkıcı Onur Akın konseriyle devam eden şenlikten Kılıçdaroğlu ayrılırken partililere karanfiller atıp selamladı.

KILIÇDAROĞLU İLE TÜREL SELAMLAŞMADI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Antalya İl Başkanlığı'nın düzenlediği Halk Şöleni'nin ardından 7 Mehmet Restaurant'ta yemeğe geçti. Yemekte Kılıçdaroğlu'na Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İl Başkanı Devrim Kök, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile Antalya Milletvekili Gürkut Acar eşlik etti. Kılıçdaroğlu'nun yemek yediği restoranda, Ak Parti Antalya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel de vardı. Aile dostlarıyla yemekte olan Menderes Türel ile Kemal Kılıçdaroğlu selamlaşmadı. Yemeğin ardından Kılıçdaroğlu, kızı Azime Aslı Nadir ve torunu Duru Nadir ile birlikte kızının evine geçti.
Geceyi Antalya'da geçirecek Kılıçdaroğlu, Burdur programı için yarın saat 08.00'de karayoluyla Antalya'dan ayrılacak.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:00

İLGİLİ HABERLER