Dünya
  • 21.10.2019 09:00

Senatör Graham : Trump Esad'ın petrolünü Kürtlere verecek

ABD'li Senatör'den Fırat'ın Doğusu açıklaması: Kürtler için"tarihi çözümler" mümkün..

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Rojava’dan çekilme kararını en sert eleştirenlerden biri olan Cumhuriyetçi kıdemli senatör Lindsey Graham Rojavalı Kürtler için"tarihi çözümlerin" mümkün olabileceğine inandığını söyledi.

Amerikan Fox News'e konuşan Graham, hafta sonunda Trump'la yaptığı görüşme sonrasında bir çözüme ulaşılma konusunda iyimserliğinin arttığını belirtti.

Graham eğer ABD kartlarını doğru oynarsa, Türkiye'nin ve Kürtlerin güvenliği sağlanırken IŞİD savaşçılarının da kontrol altında tutulabileceği bir çözüme ulaşılabileceğini vurguladı.

Graham, Trump'ın uluslararası güçlerin kontrolünde askerden arındırılmış bir bölge üzerinde Amerikan hava gücünü kullanarak bu bölgedeki tutuklu IŞİD savaşçılarının kaçmasını engellemeye hazır olduğunu ifade etti.

"Petrol gelirleri Kürtlere aktarılacak"

Graham ayrıca ABD ve Kürt güçlerin Rojava'deki petrol sahalarını modernize etme konusunda ortak bir girişimde bulunabileceğini ve petrol gelirlerinin Kürtlere aktarılabileceğini belirtti. Graham Trump'ın petrol konusunu ortaya koymasını "sıra dışı çözümler üretmesi" olarak tanımladı.

Graham "Başkan Kürtlerin yaptıklarına değer veriyor ve IŞİD'in geri gelmemesini istiyor. Bu yüzden Doğu Suriye'de IŞİD'in tekrar yükselmesini engellemek için Kürtlerle işbirliğine devam edeceğimizi düşünüyorum" sözlerini kullandı.

Öte yandan Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Jim Inhofe ise, Trump da ABD’nin hava güçlerinin o bölgede kalmasının öneminin farkında olduğunu söyledi.

Inhofe, “ABD yönetimi, IŞİD’e baskısını sürdürmenin yanı sıra İran ve Rusya’nın bu durumu fırsata çevirmesini önlemek ve ortaklarımızı korumak için bölgedeki hava güçlerinin varlığını sürdürmesi gerekiyor” dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 21.10.2019 08:13

İLGİLİ HABERLER