Ekonomi
  • 15.5.2004 20:55

ŞENER: ''KOMŞULARIYLA TİCARET YAPABİLEN ÜLKE OLMAYI HEDEFLİYORUZ''

DİYARBAKIR - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin komşularıyla ticaretinin toplam dış ticaretindeki oranının yüzde 6 olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin, komşularıyla ticaret yapabilen bir ülke konumuna gelmesini amaçlıyoruz'' dedi.
     Abdüllatif Şener, AB-GAP Bölgesel Kalkınma Programı'nın Kırsal Kalkınma Projesi'ni tanıtmak amacıyla Diyarbakır Ticaret Borsası'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin dünyaya açılmayı en yakın zamanda başlatması gerektiğini söyledi.
     Şener, AB'den 47 milyon euro tutarında 9 ili kapsayan GAP Bölgesel Kalkınma Programı'na finansal destek sağlandığını belirterek, bu program çerçevesinde kültürel mirasın geliştirilmesi, kırsal kalkınma ve küçük ve orta ölçekli girişimcileri destekleme bileşenlerinin yer aldığını kaydetti.
     Bakan Şener, kültürel mirasın geliştirilmesi için 15 milyon euro, kırsal kalkınma faaliyetlerine dönük 24 milyon euro, KOBİ'ler için ise 8 milyon euro ödenek aldığını kaydetti.
     Şener, GAP'ın tamamlanmasıyla bölgede 22 baraj ve 19 hidroelektrik santralı yapımının öngörüldüğünü ve 1.7 milyon hektarlık bir alanın sulanması, yılda 27 milyar kilovatsaat kadar da elektrik üretilmesinin planlandığını anlattı.
     Şener, bugüne kadar GAP için 16.6 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ve projede yüzde 52 düzeyinde gerçekleşme sağlandığını kaydetti. Şener, 2004 yılında GAP bölgesindeki kamu yatırımları için 818 trilyon lira tahsis edildiğini bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:13

İLGİLİ HABERLER