Bilim
  • 28.10.2021 10:11

SEO Uzmanlık Gerektiren Bir Süreçtir

SEO kullanıcıların arama motorlarında yaptığı sorgulamaların sonuçlarında, ürünlerin ve hizmetlerin görünürlüğünün artırılması amacına yönelik olarak web sitelerinde yapılan optimizasyon çalışmalarıdır. SEO çalışmaları söz konusu olduğunda birçok kişi SEO’ya nerden başlanması ve nasıl planlanması gerektiği konusunda kararsız kalmakta ve ne yapılacağını bilmemektedir. Türkiye’nin ilk ve tek olarak adım adım süreçleri anlatan SEO kitabı yani SEO 101 kitabı bu konuda farklı seviyelerdeki kişilerin en büyük yardımcısı olmaktadır. Bununla birlikte profesyonel SEO hizmetlerinden yararlanmak isteyenler için başvurulacak ilk adres olan Simur Digital deneyimli ekibi ile müşterilerine etkili SEO çözümleri sunmakta ve organik trafiğin artırılması başta olmak üzere pek çok farklı konuda ciddi katkı sağlamaktadır.

Temanın SEO’ya Etkisi Nedir?

İnternet ve web siteleri artık hayatımızın ayrılmış bir parçası halindedir. Alternatifin çok fazla olduğu bu ortamda web sitelerinin başarılı olması ve varlığını sürdürebilmesi için bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kriterlerden biri web sitesinde kullanılmak üzere seçilen temadır. Birçok kullanıcı temanın görselliğini ön planda tutmakta ve teknik taraflarını göz ardı etmektir.

Oysaki temalar ve şablonlar işin görsel boyutundan öte internet sitesinin hızını da etkileyen unsurlardır. Tasarıma, temaya ve şablona gereken özen gösterilmediği durumlarda özgün ve kaliteli içeriklere sahip olunmasına karşın web sitesinin arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer alması zorlaşmaktadır.

Reklamlar ve içerik yerleştirilirken kullanıcı deneyimi açısından da estetik görünüm açısından da gereken denge sağlanabilmelidir. Bu aşamada web sitesi sahipleri kendi istekleri dışında hedef kitlenin beklentilerine göre hareket etmesi gerektiğini göz önünde bulundurmalıdır. İlgili web sitesinin tasarımının beğenilmesi ziyaretçilerin olumlu bir izlenime sahip olmasını sağlar. Buna bağlı olarak ziyaretçinin web sitesinde kalma süresi artar ve kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkiler.

Hız hayatımızın her alanında en çok ön planda olan bireysel kriterlerden biridir. Bunun doğal bir sonucu olarak internet kullanıcıları ziyaret etmek istedikleri web sitelerinin yüklenmesini beklememekte ve anında siteye giriş yapabilmek istemektedirler. Bu nedenle kullanılan tema hızı SEO kapsamında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir.

Bir temanın SEO uyumlu olmasını etkileyen birçok farklı faktör vardır. Bununla birlikte temanın SEO anlamında etkin olmasını sağlayan temel faktörler arasında HTML işaretleme, duyarlı resimler ve tasarım, hız ve sayfa boyutu, içerik önceliği ve ayarları yapılandırılmış veriler ön plana çıkmaktadır. Web siteleri için tema seçimi yapılırken tercih edilen temanın SEO açısından da kullanıcı deneyimi açısından da çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Google Sıralamaları Neye Göre ve Nasıl Belirler?

Google internet sitelerini sıralarken yetki alanına ve ilgi düzeyine öncelik verir. İnternet siteleri arasındaki sıralama Google’ın algoritmalarına ve arama motoru botlarının internet sitelerinin içeriğinde topladığı bilgilere göre yapılır. İnternet sitelerinin içeriklerindeki bilgiler ve aramalarda kullanılan kelimeler dikkate alınarak sıralama yapılırken kullanıcıların arama yaptığı kelimelere web sitesinin içeriğinde bulunan kelimelerin etkileşimidir. Etkileşim oranlarının yüksek olması web sitesinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlar.

Google tarafından kullanılan algoritmalar periyodik olarak güncellendiğinden internet sitelerinin sıralamaları da değişiklik gösterebilmektedir. Seçilen anahtar kelimeler iyi olsa da diğer etkenler dikkate alınarak SEO çalışması yapılmadıysa sıralamada yükselmek gibi bir durum söz konusu olmaz.

Google Sıralamalarında Etkili Olan Unsurlar Nelerdir?

Google; anahtar kelime odaklı yazılmış, uzun ve detaylı makalelere dikkat etmekte olup bunun nedeni Google sıralamalarında içeriklerin çok önemli olmasıdır. Kullanıcılara arama sonuçlarında en ilgili sonuçları listeleyebilmek için içeriğin kalitesine ve detaylarına önem verir. Kaliteli içeriklere sahip web sitelerini üst sıralara taşır.

Optimizasyon çalışması yapılan web sitelerinde H1, H2 etiketleri meta verileri ile meta başlıkları bulunur. Meta başlıklar zorunlu olduğundan optimizasyon işlemleri yapılmayan web siteleri arama sonuçlarında üst sıralarda yer alamaz.

Google web sitelerine bağlantı veren internet sitelerinin, kaynakların ve paylaşımların kalitesine göre web sitelerini ödüllendirir ve üst sıralara çıkmasını sağlar. SEO açısından backlinkler de oldukça önemlidir. Web sitesine yönlendirme yapan kaynak ne kadar fazla olursa web sitesi Google tarafından o ölçüde üst sıralara çıkarılmaktadır. Ancak backlinklerin kaliteli olması bu aşamada çok önemli olup Google düşük kaliteli ve kaliteli backlinkleri birbirinden ayırmasını sağlayacak bir sistem kullanmaktadır.

Web sitesi ile ilgili olarak düzenli bir şekilde teknik kontrollerin yapılması, anahtar kelime değişimleri ve Google güncellemelerine uyumluluk çalışmaları Google’ın önem verdiği kriterler arasında yer almaktadır. Google kullanıcılarına kusursuz bir deneyim sunmak için sürekli olarak kendisini geliştirmekte ve web sitelerinin de buna ayak uydurmasını istemektedir. Bu nedenle Google arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak için düzenli olarak SEO çalışması yapılması, kaliteli ve özgün içerikler paylaşılması, değişen Google algoritmalarına göre güncelleme yapmaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Çalıntı içerikler, görsellerle desteklenmeyen içerikler, kısa anlatımlar ve içeriklere düşük kaliteli bağlantılar barındıran web sitelerinin Google sıralamalarında üstte yer alması söz konusu değildir.

 

Güncellenme Tarihi : 28.10.2021 10:11

İLGİLİ HABERLER