Yaşam
  • 16.8.2009 10:03

SERDAR ORTAÇ'IN BAŞARISINDA AKP PAYI


O, hem ağlatıp hem oynatıyor. Tutulan şarkıları içinse formülü basit: "Her şey sözlerde gizli, kafiyeler de önemli. 'Kahveye gittim, çay içtim, politikadan konuştum, eve gittim uyudum,' diye şarkı yazarsan 100 bin, 'Kahveye gittim çay içtim, bir kız gördüm bayıldım,' yazarsan 300 bin satıyor"

15 senedir Türkiye'yi oynatan adam, Türkiye'yi ağlatan adam. Sanatçıların kariyerini parlatan adam. Harbiye Açıkhava konserinde kapış kapış biletleri tükendiği için konser günü bir günden üç güne çıkan adam. O, hiç şüphesiz Türk halkının şifresini çözmüş adam. Serdar Ortaç. Yıllardır yaptığı müzikle milyonları peşinden sürüklemiş, sayısız hit yazmış ve aynı zamanda bir kesim tarafından müziği 'ucuz' olarak değerlendirilmiş, bir popüler kültür markası. Serdar Ortaç, şarkılarını nasıl yazdığını, aşktan beklentisini ve müziğe bakış açısını anlatıyor.

- Ben size pop müziğin kralı diyorum. Siz ne diyeceksiniz?
- Eğer böyle düşünüyorsan gurur duyarım, onurlanırım. Fakat benim kendimi analiz etmem yanlış olur.

- Siz Serdar Ortaç'ı dışarıdan nasıl görüyorsunuz?
- Gülmeyi seven ama unutmuş bir millete iki tebessüm ettirebilen, nehir akarken o nehirde sağlam yüzebilen bir popüler kültür adamıyım. Ancak hiçbir popülerlik bir ömür sürmez. Çok zorlu bir yoldan geldim ben, çok çok uzun bir maraton koştum. 15-16 yıl sonra buralara gelebildim. Babamın çok güzel bir lafı vardır: Merdivenleri çıkarken gördüğün herkese selam ver, inerken onlar da sana selam verecek...

YÜZDE 100 MUTLU BİR ADAM DEĞİLİM
- Siz bunu gerçekten başarabildiğinize inanıyor musunuz?
- Eh! Mecburum tabii. 15 sene geçti. Gördüğüm herkese, bana emek veren, benim için çaba harcamış herkese, ekibime, aileme, dostlarıma iyi davrandım. Çünkü hayat borsa gibi, çıkıyorsun, iniyorsun. Biliyorum, 10 sene sonra birilerine ihtiyaç duyacak hale geleceğim.

- 10 sene sonra zirvede olamayacağınızı mı düşünüyorsunuz?
- İnsan hayatı böyle. Çocuk büyüyene kadar aileye ihtiyacı olur, sonra kendi kanatlarıyla uçar, sonra yaşlılık sınırına geldiğinde yine birilerine ihtiyacı olur.

- Babanızdan aldığınız ve hep kulağınıza küpe ettiğiniz en önemli öğüt nedir?
- Annem ve babam beni iyi yetiştirdiler. Yaşadığım hayat ve çevre çok zor. Onlardan aldığım öğütleri yüzde 100 hayatıma yansıtamamış olabilirim ancak yeterince tecrübe kazandığıma inanıyorum. Üç tane unutmadığım öğüt: İnsanlara saygılı olmak, sabırlı olmak ve akıllı olmak.

- Mutlu bir adam mısınız?
- Mutluluk bir kar ya da yağmur damlası gibi. Düşüyor, eriyor ve yok oluyor. Kimse hayat boyunca mutlu olamaz. 24 saatin her saniyesinde mutlu olamazsın. Ben de yüzde 100 mutlu değilim, halime şükrediyorum.

- Kaç tane hitiniz var?
- Valla tam rakamı bilemiyorum, 100'den fazla dışarı verdiğim şarkı var. Kendiminkileri de sayarsak 500'e yakın şarkı yaptım. İlk çıkan hitlerim Sibel Can Padişah ve Kanasın, Hülya Avşar Aradın Mı?, Fulden Uras Kaç Kere Sever İnsan, Muazzez Abacı Cesaretim Var, Bu Akşam Hüzünleri Evde Bıraktım, Bengü Korkma Kalbim, Gezegen... Bugün İki Melek, Ajda Pekkan Resim. Bir de benimkileri ekleyin, çok var.

BÜTÜN UYAK SÖZLÜKLERİNİ EZBERE BİLİRİM
- Bir Serdar Ortaç şarkısı hayat da kurtarabilir diyorsunuz yani...
- Aynen öyle.

- Peki Türkiye'yi ele geçiren bu şarkılar nasıl yazılıyor?
- Şarkı yazmanın bir tarifi yok. Havadaki toz taneleri gibi, çıktığı zaman içine giriyor. Eğer formül varsa sözlerde geçerli. Türk milletinin müziği muhteşem bir deniz, ozanlarımızın tasvirlerinden içimde kalan kırıntılar belki yardım ediyordur bana.

- Söz yazarken nelere dikkat ediyorsunuz?
- Eğer şahsiyet diyorsan belki üçüncü mısrada 'haysiyet' diyeceksin. Belki üçüncü mısrada kullandığın 'haysiyet'i 18. mısrada 'eziyet' olarak göndereceksin. Yani eğer yüreğe bir şırınga bir damla yolladıysan onu şarkının başka bir yerinde bir daha hatırlatmalısın. Uyaklara dikkat etmelisin, kafiyeler çok önemli. Ben Türkiye'de bugüne kadar yazılmış bütün uyak sözlüklerini ezbere bilirim. Hafızam çok kuvvetlidir. Türk Şiiri Antolojisi'nden tutun bilmem ne tarihinde yazılmış Deyimler Sözlüğü'nün 32. sayfasının 22. satırını sor söylerim, o kadar çok okurum. Bence bunların yardımı var.

Neden sizin şarkılarınız hep aşk üzerine?
- Türk milletinin duygusallığı had safhada... Bir de huzursuz ve zor yaşayan ülkenin insanları mutlu olmak için aşk şarkıları dinlerler. Çünkü haberlerimiz bombalarla, ölümlerle dolu. Onları şarkıda hatırlamak istemeyiz. Yani "Kahveye gittim, çay içtim, politikadan konuştum, eve gittim uyudum," diye şarkı yazarsan 100 bin. "Kahveye gittim çay içtim, bir kız gördüm bayıldım," yazarsan 300 bin satıyor. Oraya o kadını koymak zorundasın. Aşka da cinselliğe de aç olduğumuz için bu işe yarıyor.

- Türk halkı müzikten ne bekler sizce?
- 15 senemi bu işte geçirirken, yedi sene önceye gittiğim zaman hep kızardım; bir millet neden kendi müziğini sevmez de, başka toplumların anlamsız makam ve melodileri üstüne hayatlarını inşa etmeye çalışır? Mesela neden bir Azeri şarkıyı dinlerken duygulanmaz da, iki tane elektrogitardan ses bulmaya çalışır, neden yabancılara özenir diye düşünürdüm. Ben bu yolda yürürken hakir görünmeyi göze aldım.

- Sizin müziğinize ucuz müzik dendi...
- İnsanlar müziğime ucuz, bakkal damgasını yapıştırdıklarında ben kendi kendimi çok sorguladım, "Neden kendi müziğimizi reddediyoruz," diye. Kendisini sevmeyen millet sürünmeye mahkûmdur. "Bizim makamlarımız bunlar, bu suda yüzelim," dedim. "Yok" dediler, "Bu müzik İkitelli'nin" müziği. Dedim: "Etiler'de yaşayanın DNA'sında Türklük yok mu?" Kabul etmediler, buyurun sene 2009, o insanlar Ajda Pekkan'la Resim'de dans etmeye başladı. Bütün bu mücadelemin karşılığını aldım. Tabii bunda hükümetin de faydası var.

HÜKÜMETİMDEN ÇOK MEMNUNUM

- Pardon, AKP'nin müziğinizin kabul görmesiyle ne alakası var?
- Eh uzun süre sonra Türklüğü bize bu hükümet hatırlattı da ondan. Hükümetimden çok memnunum.

- Siz ne yazarsanız tutar mı?
- Herkesin daha az beğenilen şarkıları vardır. Her şarkının her kesime hitap etmesini bekleyemem ama benim dışarı verdiğim her şarkı beğenildi. Şanslıyım galiba.

Kadınımın kulu kölesi olmak istiyorum

- Hayatınızın kadını nasıl bir kadın?
- İşte çerçeveye değil resme bakan kadın. İçindekini gören kadın. Oturduğum evde Serdar Ortaç olmak istemiyorum. Kadınımın da beni Serdar Ortaç olarak görmesini istemiyorum. Kadınım beni Ortaç olarak görürse bana hazırladığı yemekte sevgi olmaz. Yapaylıktan uzaklaşamayız. Hayatımda Serdar Ortaç mesafesi istemiyorum. Kulu kölesi olmak istiyorum. Ayaklarına kapanmak, öpüp okşamak, ona servis yapmak, ondan sevgi dilenmek istiyorum. Beni buna mecbur bırakacak bir kadın istiyorum. Oturduğum koltukta sahnedeki gibi oturmak istemiyorum. Bunu taşıyabilecek 20'li yaşlarda bir kız yok.

- Aşkta umudunuzu kaybetmiş gibisiniz...
- Benim trenim galiba kaçmak üzere ama pişman değilim. Hayatımda 39 senemi 39 kişilikle yaşadım. Allah, "Her şeyi sana bir anda vermem," demiş, "bu yeteneği verdim, gerisi sana ait," demiş. Ben 25'lerde çöplükte dolaşmışım, 30'larda kanalizasyona girmişim, 35'te yavaş yavaş yeşilliğe çıktım, şimdi meyve bahçesindeyim.

Kötü sesi olmayan herkes benden şarkı alabilir

- İlk şarkılarınızı yaptığınız dönemden aklınızda ne kaldı?
- 1994'te Karabiberim'i yapmadan önce kapı kapı dolaşıp şarkılarımı dinletiyordum. İlk bestemi Coşkun Sabah'a vermiştim. Şarkı söylemek aklıma gelmiyordu. Hakir görülmedim ama çok da ciddiye alınmamıştım. Ama ben kendi kendimi ciddiye aldığım için bugün buradayım. Kimsenin lafını dinlemeden devam ettim.

- Türkiye'nin yıllardır süper starı olan Ajda Pekkan bu yaz sizin şarkınızla çıktı. Ajda Pekkan'dan şarkınızı duymak nasıl bir duygu?
- Ajda Pekkan'ın sesinden şarkımı dinlemek mükemmel bir duygu, çok gururlanıyorum. Ben onun şarkılarına yıllarca alkış tutmuşken yıllar sonra mesleğimin zirvesinde benim şarkımı söylemesi başıma gelebilecek en güzel şey bence. Çok mutluyum.

- Sizden şarkı alabilmenin sırrı nedir? Kimler Serdar Ortaç şarkısı okuyabilir?
- Tahammül edilemeyecek kadar kötü sesi olmayan herkes benden şarkı alabilir. Şarkı yazmak bence çok kutsal bir iş. Yaratan bizleri yarattı, biz de şarkı yaratıyoruz. Yaratmanın ağırlığı o kadar büyük ki parayla ölçülemez. Geçen gün Hülya Avşar'la karşılaştım "En son size şarkı verdiğimden beri yedi sene geçti, bir şarkı vermek istiyorum, okur musunuz?" dedim. Bu işlerin parayla satın alacak tarafı yok! Tıp da öyle bir şey. Hayat kurtarmanın da parayla ilgisi yok! O yüzden herkese şarkı verebilirim.

Hayatımın kadınını şu eve getiremedim

- Bana Serdar Ortaç durmadan şarkı yazıyor gibi geliyor. Sizin hiç ilham perileriniz kaçmaz mı?
- Ben zevki sefayı seven bir adam değilim. Ben günümün yüzde 70'ini çalışmaya ayırırım, gerisinde de uyurum zaten. Çalışmayı çok seviyorum. İlham durumu da Allah'la benim aramda.

- Resim'i nasıl yazdınız?
- Şarkılarımın genelinde bir aşk mutsuzluğu var, çünkü kendi hayatımda da aşk mutsuzluğu var. 39 yaşına girdim hâlâ hayatımın kadınını şu eve getiremedim.

- Bir kız arkadaşınız var zaten...
- İnsanların kız arkadaşı olabilir, ilişkileri olabilir. Bu eve girecek kadın hâlâ bulunamadı.

Bence kaçmasınlar, yaklaşsınlar

- Size saygı duyulmadığını düşünüyor musunuz? Açıkhava konseriniz bir günden üç güne çıktı, kıyametler kopuyor, şarkılarınızla kulüpler ayağa kalkıyor fakat bunu dile getirmeye kimse yanaşmıyor...
- Saygı zamanla kazanılacak bir şey. Ben bunu gençliğime veriyorum. Şimdilerde daha saygı duyulduğumu düşünüyorum. Kimse beni sevmeye mecbur değil. Ben kimsenin beni sevmesini istemiyorum ki. Kimseden saygı da beklemiyorum. Söyle düşmanlara mutlu olsunlar, bana vuracağına güçlü olsunlar. İki iltifat daha alsam Serdar Ortaçççççç olmam! Onlar kendi eleştirilerinin altında eziliyorlar zaten. Beni sevme zorunlulukları olmadığı gibi karalama zorunlulukları da yok. Hiçbir şey yapmasalar daha iyi olur bence. Bazı basın organları bana iki satır şekerli söz yazmazlar.

- Peki siz ne diyorsunuz?
- Ömürleri boyunca şarkılarım onları yakalayacak, bence kaçmasınlar, yaklaşsınlar!

- Bu yazın hit şarkısı yok deniyor, sizce?
- Şimdi eğer Mercedes'e binmeseydik Renault'nun çok iyi bir araba olduğunu düşünebilirdik. İnsanlar daha iyisini bildikleri için vasatlardan zevk almıyorlar. Artık insanları tatmin etmek çok zor. Çok çalışılmalı, iyi iş yapılmalı.

ONLAR DIŞARIDA AMA FARKINDA DEĞİLLER
- Bu yaz en sevdiğiniz üç şarkı?
- Sıla- Sevişmeden Uyumayalım Yalın- Ah Be Kardeşim Ajda Pekkan- Resim

- Siz Kenan Doğulu ve Tarkan'la aynı dönemde çıktınız. Fakat aranızda bir yakınlık görmüyorum, sebep?
- Bütün sanatçılar birlikte gezmek zorunda değiller. Birbirilerini kırmadıkları sürece herkes kendi işini yapsın. Ancak belli projelerde et ve kemik olunmalı. Ancak beni öyle projelere pek çağırmazlar. Ben Sezen'li, Kenan'lı, Tarkan'lı projelere çağrılmadım.

- Niçin dışarıdasınız?
- Ben dışarıda değilim, ben ülkenin tam ortasındayım, aslında onlar dışarıda ama farkında değiller!



Etiketler: serdar ortaç sezen aksu tarkan yalın kenan doğulu ajda pekkan resim ak parti

Sabah

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:44

İLGİLİ HABERLER