Gündem
  • 31.8.2013 00:44

Şeref Locası'nda çok ince ayar

Şeref Locası'ndaki protokole göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanyana oturması gerekiyordu.

Sıralamaya uyulmaması, "Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nun yanyana oturarak töreni izlememesi için oturma düzeninde protokol sıralamasına uyulmadı" kuşkusuna neden oldu.


İlklerin töreni

30 Ağustos Zafer Bayramı, bu yıl ilk kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül'ün ev sahipliğini yaptığı törenlerle kutlandı. Hayrünnisa Gül, Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenlendiği dönemde türban hassasiyeti çerçevesinde davet edilmediği 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'de düzenlenen törende, ilk kez Şeref Locası'nda eşinin yanında yer aldı.

Şeref Locası'nda yer alanlar

Töreni; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Serruh Kaleli, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Ali Babacan, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük Şeref Locası'ndan izledi.

Locanın ilk sırası

Tören sırasında Şeref Locası'nda ilk sırada Gül ile eşi oturdu. Gül'ün sol tarafında sırayla Erdoğan, (Genelkurmay Başkanı'nın eşi) Kamuran Özel ve Necdet Özel; sol tarafında ise Çiçek, Kılıçdaroğlu ve Serruh Kaleli yer aldı.

Devlet protokol listesi

Devlet protokol listesinde Cumhurbaşkanı'nın numarası olmuyor. Şeref Locası'ndaki protokol listesi şöyle:
Meclis Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Anamuhalefet Partisi (CHP) Genel Başkanı, eski cumhurbaşkanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, orgeneral / oramiraller.

Protokole göre yanyana oturmaları gerekiyordu

Bu durumda, Çiçek 1, Erdoğan 2, Özel 3 ve Kılıçdaroğlu ise 4 numara olarak sıralanıyor. Cumhurbaşkanı eşiyle ortada oturduğu için sağında 1 ve 3; solunda ise 2 ve 4 numaralı kişilerin oturması gerekiyordu. Protokole göre, oturma düzeninin şöyle olması gerekiyordu: Gül'ün sağında Çiçek, Kamuran Özel ve Orgeneral Özel; solunda ise Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Serruh Kaleli.

İki törende yanyanaydı

2010 yılındaki 30 Ağustos töreninde, Erdoğan ile Kılıçdaroğlu yanyana oturmuştu. 2011'de ise törene Kılıçdaroğlu'nu temsilen CHP Genel Başkanvekili Adnan Keskin katılmıştı. Geçen yılki törende, Adnan Keskin ile Erdoğan yanyana oturmuştu. Protokol sıralamasına dünkü törende uyulmaması,
"Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nun yanyana oturarak töreni izlememesi için oturma düzeninde protokol sıralamasına uyulmadı, iki lider yanyana oturmak istemedi mi?" kuşkusuna neden oldu. Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nun, tören öncesi ve sonrasında el sıkışmamaları da dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:23

İLGİLİ HABERLER