Gündem
  • 8.7.2004 01:33

SEZER'E AĞIR SUÇLAMA!..

Üniversitelerdeki rektör atamalarıyla ilgili tartışma büyüyor. Rakibine 698 oy fark atmasına rağmen (1064-366) Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yeniden atanmayan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, önemli iddialarda bulundu.

Üniversitedeki rektörlük seçimi öncesinde marjinal bir grubun öğretim üyelerine propaganda yaptığını belirten Ayhan, “Boşuna çabalamayın; 1 oy alsak bile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Rıza Ayhan'ı seçmeyecek, bizi atayacak.” dendiğini ileri sürdü. Bunlara ilk başlarda itibar etmediğini söyleyen Ayhan, daha sonra spekülasyonlar yaygınlaşınca konuyu Cumhurbaşkanlığı makamına yazılı ilettiğini anlattı. Üniversitede bazı öğretim üyelerinin 50 bin dolarına, ‘Cumhurbaşkanı, Rıza Ayhan'ı rektör olarak atamayacak' iddiasına girdiğini belirten eski rektör, Cumhurbaşkanlığı makamının bazı çevreler tarafından kullanılmak istendiğini söyledi. Ayhan, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tüm Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu'nun kendisine seçimlerden 1 hafta önce gönderdiği e-posta mesajına da dikkat çekti.

Rıza Ayhan, mesajda yer alan ifadeleri şöyle aktardı: “Sizin yeniden rektör olmanızı istemiyorum. Kanım o ki bu üniversiteye rektör olma şansınız sıfır bile değildir. Bunu Tahir Hatipoğlu'nun böyle bir gücü olacağı düşüncesiyle yazıyorum.”

Tahir Hatipoğlu, Gazi Hastanesi'nde görev yapıyor ve rektörlüğe atanan Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın arkadaşı olarak biliniyor. Kadri Yamaç ise konuyla ilgili demeç vermeyeceğini açıkladı. Sezer, seçimlerde 1.064 oyla birinci gelmesine rağmen Rıza Ayhan'ı rektörlüğe atamamış, onun yerine 366 oy alan Kadri Yamaç'ı tercih etmişti. Sezer’in bu tutumu, 2000 yılında “Üniversitelerimiz, kendini yönetecek kişileri seçme olanağından yoksun bırakılmamalı. Öğretim üyelerinin iradesine saygı gösterilmelidir.” sözleriyle çelişmişti. Geçtiğimiz hafta İstanbul'da gizlice yapılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) olağanüstü toplantısının sırrı da ortaya çıktı. Toplantının konusunun, YÖK Üyesi Prof. Dr. Türkan Saylan'ın Sezer'e yazdığı ağır eleştiriler içeren bir mektup olduğu öğrenildi. Saylan, mektubunda YÖK ve Başkan Erdoğan Teziç'in demokratik davranmadığını, değişik rektör adayları hakkında somut deliller olmadan Cumhurbaşkanı'na suçlayıcı raporlar gönderildiğini ve üniversitedeki seçimlere saygı gösterilmesi gerektiğini anlattı. Bunun üzerine YÖK, seçimlerdeki sıralamaları değiştirmedi; ancak sakıncalı gördüğü adayları da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e bildirdi. Konu ile ilgili görüşlerini almak istediğimiz YÖK Üyesi Türkan Saylan, konunun aile içi bir mesele olduğunu ve açıklama yapmayacağını kaydetti.

Hatipoğlu, etkin muhalefet etmiş

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, Rektör Rıza Ayhan'a elektronik posta mesajı gönderdiğini doğruladı. Ayhan’a karşı, sol görüşlü öğretim üyelerini cezalandırdığı ve sürgüne gönderdiği için etkin muhalefet yaptığını söyledi. Sezer'in atadığı Kadri Yamaç'ı desteklediğini ifade eden Hatipoğlu, “Rıza Ayhan, kendi propagandasını yapan bir mesaj geçmişti, ona cevap olsun diye ben de e-posta gönderdim. Ayhan, kadrolaşma yapıyordu. Sol görüşlü insanlara ceza veriyor, sürgüne gönderiyordu. Biz de etkin bir muhalefet yaptık. Cumhurbaşkanı bu atamada hayatının en doğru kararını vermiştir.” dedi. ZAMAN

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:32

İLGİLİ HABERLER