Yaşam
  • 29.6.2007 15:54

SICAKLAR DOMATES VE KARPUZU VURDU

Toptancı hallerinde domates ve karpuz fiyatları bu hafta artmaya başladı.
      Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yücel, domates fiyatlarının ''ara dönem'', karpuz fiyatlarının ise aşırı sıcaklar nedeniyle artmaya başladığını ifade etti.
      Mersin ve Antalya'da domates üretiminin azaldığını kaydeden Yücel, şunları söyledi:
      ''Mersin ve Antalya yöresinde sera ve tarlalarda domates üretimi birinci dönem olarak bitmek üzere. Yeniden yapılan ekimlerden sonra ikinci ürünler ancak Eylül ayında toplanacağı için bir ara dönem yaşanıyor. Tokat, Amasya ve Bursa bölgesinde ise domates üretimi tam olarak başlamadı. Bu nedenle üretimi azalan domatesin fiyatı hızla artmaya başladı. Geçen hafta toptancı hallerinde kilosu 70 kuruştan satılan birinci kalite domatesin kilosu 1 YTL 10 YKr'ye çıktı. Tokat, Amasya ve Bursa domateslerinin piyasaya girmesiyle fiyatlar yeniden düşecektir.''
     
     ''KARPUZUN KİLOSU 1 YTL OLABİLİR''

      Mustafa Yücel, aşırı sıcak nedeniyle karpuzların tarlalarda yanarak üreticilerin zarara uğradığını da belirterek, ''Adana ve Ceyhan yöresinde karpuzlar tarlalarda yanarak çatladı. Geçen hafta toptancı hallerinde kilosu 25 kuruştan satılan birinci kalite karpuzun kilosu, bu hafta 35 kuruşa çıktı. Talebin canlı olması nedeniyle fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor. Yakında karpuzun manav ve marketlerde kilosu 1 YTL'ye kadar çıkabilir'' diye konuştu.
     
ZARAR YÜZDE 25
     
Türkiye’nin karpuz üretim merkezlerinden Çukurova’da, aşırı sıcaklar ve poyraz nedeniyle tarladaki karpuzların yüzde 25’i zarar gördü.
      Hissedilen sıcaklığın zaman zaman 40 dereceyi aştığı yörede, tarlalarda ekili karpuzların çoğu sararırken, gövdelerinde ise çatlaklar oluştu.
      Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Çukurova’da bu yıl yaklaşık 150 bin dekar alanda karpuz ekimi yapıldığını, ilk günler üreticinin yüzünü güldüren hasadın, aşırı sıcakların bastırması, dengesiz iklim şartları nedeniyle hasadı Haziran sonu, Temmuz ortalarına bırakan üreticiyi zarara uğrattığını ifade etti.
      Barut, Çukurova’da yaklaşık bir ay önce başlayan hasadın yüzde 50-60 oranında tamamlandığını bildirerek, "Aşırı sıcaklar ve poyraz tarladaki karpuzu çatlatarak, toplanamaz hale getirdi. Yöre şu an tarlada çatlamış kalan karpuz mezarlığını andırıyor. Hava serin olunca karpuza talep gelmiyor, ürün elde kalıyor. Havalar ısınınca bu kez de ürün zarar görüyor. Hassas bir ürün olan karpuzu depolayamayan üretici ne yapacağını şaşırmış durumda" diye konuştu.
      Barut, iç tüketimin yanı sıra ihracatın da teşvik edilmesini beklediklerini kaydetti.
     
     40 KAMYON BEKLERKEN, 15 KAMYON ÜRÜN ÇIKTI

      Karataş’ın Yüzbaşı beldesinde çiftçilik yapan Hasan Kaya ise bu yıl 70 dönüm alanda karpuz ekimi yaptığını, ancak ürünün yüzde 80’inine yakınının tarlada zarar gördüğünü söyledi.
      Normal şartlarda tarlasından 40 kamyon ürün elde ettiğini belirten Kaya, "Poyraz ve sıcak sonrası ancak 15 kamyon karpuz toplayabildik. Poyraz öncesi dönümüne bin 100 YTL’ye tüccarla anlaşmıştım, ancak karpuzların zarar görmesi üzerine tüccar almaktan vazgeçti, yine üzülen biz olduk" dedi.
      Tarlasına 50 bin YTL’ye yakın masraf yaptığını ve 77 bin YTL gelir beklediğini anlatan Kaya, elde ettiği gelirin ise ancak 15 bin YTL olduğunu söyledi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER