Dünya
  • 31.1.2014 18:48

Sıçanların saldırdığı köy taşınıyor

Binlerce çöl sıçanı bir köye saldırdı. Koyunların boğazlarını bile kemiren saldırgan sıçanlara karşı koyulamayınca, köyün taşınması gündeme geldi.

İran devlet televizyonunda yer alan habere göre, ülkenin kuzeydoğusundaki Necefabat adlı bir köy, binlerce sıçanının saldırısına uğradı.

Sıçanlar, kısa sürede, gıda ambarları, giysilerden halılara, duvarlardan yeraltındaki su borularına kadar önlerine geçen her şeyi yemeye ve kemirmeye başladı. Kümes ve ahırdaki hayvanlara dahi acımayan saldırganlar, köydeki bir koyunun boğazını bile kemirdi.

Sopalar ve ilaçlama işe yaramadı

605 kişinin yaşadığı köy ahalisi, kendi imkânlarıyla saldırganlara karşı koymaya çalıştı. Sopalarla sıçanları öldürüp, kapanlar kurdu. Saldırganlara mücadelede başarısız olan Köylüler, çareyi yetkili kurumlardan yardım almakta aradı.

Tarım İşleri, zehirli yem ve ilaçlama yöntemlerini kullandı. Fakat bu yöntemler de işe yaramayınca İl Afet Kurumu devreye girdi. Kurum, başta hayvan barınaklarını köy dışına çıkarması ve gıda ambarlarını sağlamlaştırılması gibi çeşitli yöntemlere başvuracağını kaydetti.

Kaymakam: son çare köyü taşımak

Köyün bulunduğu Horasan Rezevi iline bağlı Firuze İlçesi Kaymakamı Muhammed Rıza Hacızade, alınan önlemlerin işe yaramaması durumunda son çare olarak köyün taşımasını ele alacaklarını bildirdi.

DİŞLERİ SÜREKLİ BÜYÜYOR

Köyde incelemelerde bulunan veterinerler, Gebir türünden olan sıçanların, aslında çöllerde yaşadığını muhtemelen bölgedeki sel nedeniyle 2-3 ay önce köye geldiklerini ifade ediyor.

Uzmanlar, söz konusu sıçanların dişlerinin sürekli büyüdüğünü, kemirmeyi çok sevdiklerini ve aralıksız dişlerini kullanmak zorunda kaldıklarını saptadı.
TAHRAN,(DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:01

İLGİLİ HABERLER