Yaşam
  • 30.7.2009 14:06

SİGARASIZ KÖY

AKİF DOĞAN/KASTAMONU

Taşköprü ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Ortaöz köyünün banka şefliğinden emekli muhtarı Mahmut Sezer(60), muhtar olduktan sonra ilk icraatlarının sağlıklı toplum, temiz hava anlayışından dolayı köy azalarıyla ortak alınan karar ve köylüden gelen destekle Ortaöz'de sigara içilmesini yasaklamak olduğunu ifade etti.

Köyde sigara içilmediğini ve sigaranın zararlarından köyün çeşitli yerlerine asılan uyarı yazılarıyla herkesin haberdar olmasını sağladıklarını belirten Muhtar Sezer, köy konağında ve kendi evlerinde sık sık köylülerle bir araya geldiklerini okey gibi çeşitli oyunlar oynayarak vakit geçirdiklerini fakat bu esnada da köyde hiç kimsenin sigara içmediğini sigarasız yaşamdan memnun olduklarını söyledi.

Sezer, ülke genelinde 19 Temmuz itibariyle uygulanan sigara yasağının kapsamının genişletilmesiyle ilgili olarak ise, ''Köyümüzde ortak olarak aldığımız karar zaten 6 yıldır uygulanıyordu. Dışarıdan köyümüze gelen vatandaşlar ise köy girişindeki tabela ve pankartları okuyunca bu uygulamaya saygı duyuyorlar. Yani köyümüz 6 yıldır 'Dumansız Hava Sahası' '' şeklinde konuştu.

İstanbul'da özel bir bankada uzun yıllar çalışıp 1998 yılında şeflikten emekli olmasının ardından aynı bankadan emekli Murat Doğan ve öğretmen emeklisi arkadaşı Nazmi Çevik ile beraber aldıkları ortak bir kararla köye kafa dinlemek amaçlı yerleştiklerini anlatan Muhtar Mahmut Sezer, 2002 yılında eski Muhtar Hamdi İnce'nin vefatının ardından arkadaşlarının ve köylülerin isteği doğrultusunda muhtarlığı kabul ettiğini belirtiyor.

81 yaşındaki Murat Savaş ise hayatında hiç sigara içmediğini ve bugüne kadar hastane yüzü görmediğini söyleyerek, ''Köyümüzde ise altı yıldır hiç kimse sigara içmiyor'' dedi.
Savaş, uzun ve sağlıklı bir yaşam için tüm vatandaşların kapalı yerlerde sigara içme yasağına uyması gerektiğini belirtti ve hiç sigara içmemelerini önerdi.

41 hanesi bulunan Çördük, Yushanlı ve merkez mahallelerinden oluşan Ortaöz köyünde 90 kişi yaşıyor. Köyde yaşayan vatandaşların büyük çoğunlunu ise büyükşehirlerden emekli olduktan sonra köylerine gelen vatandaşlar oluşturuyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:01

İLGİLİ HABERLER