Sağlık
  • 1.10.2007 11:37

SIĞIR DAMARI NAKLİYLE HAYATA DÖNDÜ

Ameliyatı gerçekleştiren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Atay, AA muhabirine verdiği bilgide, Karacan'ın 2 aylıkken kendilerine geldiğinde, kalbi ile akciğeri arasındaki ana damarın bulunmadığını gördüklerini belirterek, ''Şayet bu ameliyat olmasaydı, bebeğin yaşama şansı olmazdı'' dedi.

Prof. Dr. Atay, bu durumlarda gerekli olan damarın, insandan veya sığırdan alındığını ifade ederek, yeterli kadavra bulunmadığı için genellikle sığır damarı kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Sığır toplardamarının 4 - 4,5 saat süren bir operasyonun ardından Karacan'a nakledildiğini ifade eden Prof. Dr. Atay, şunları söyledi:

''Sığırın boynundaki toplardamar kalbe yerleştirildi. Bu damarın içinde kapak var. Akciğere giden ana damarın yerini tutuyor. Şayet bu ameliyat yapılmamış olsaydı bebeğin yaşama şansı yoktu. Bu damarlar çocuğa 4 - 5 yaşına kadar takılı kalacak, bu yaşlardan sonra çap olarak küçük geleceği için değiştirilecek. Trunkus arteriyozus tedavi edilmediğinde yüzde 100 ölümle sonuçlanan, ancak cerrahi tedavi uygulandığında iyileşme şansı yüksek olan bir anomalidir.''

Karacan'ın annesi Vildan Karacan (27), ikinci çocuğu olan Süleyman Hilmi Karacan'ın doğumdan kısa bir süre sonra rahatsızlandığını belirterek ilk olarak Pamukkale Üniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne gittiklerini, burada bebeğe ''kalbi delik'' teşhisi konulduğunu söyledi.

Karacan, İzmir'e geldiklerinde ise kalp damarlarından birisinin ve kalp kapakçığının olmadığı teşhisi konulduğunu ifade ederek, ''Ameliyat 15 gün önce yapıldı. Her ay kontrole gideceğiz. Ben ameliyatı yapan doktora, 'normal bir çocuk gibi olabilecek mi?' diye sordum. Bana 'olacak' dediler. Şu anda sıvıyla besleniyor ancak ilerleyen zamanda diğer besinleri de rahatça alabilecek'' diye konuştu.

Torunuyla aynı ismi taşıyan dede Süleyman Karacan ise torunu doğduğunda çok sevindiğini, ancak hasta olduğunu duyduklarında sevincin yerini üzüntünün aldığını ifade ederek, ''küçücük bedeniyle ameliyat olacağını duyduğumda çok üzüldüm. Doktorlarımızın hakkını nasıl ödeyeceğim bilmiyorum. Torunum şu anda gayet sağlıklı'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:12

İLGİLİ HABERLER