Dünya
  • 28.5.2013 13:39

Şii liderden Hizbullah'a Suriye tepkisi

Lübnan'da 14 Mart Koalisyonu içinde yer alan Şii Emel Hareketi ve Hizbullah'a muhalif tavırlarıyla bilinen Özgür Şii Hareketi kurucusu ve Genel Başkanı Muhammed el-Hac Hasan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın Suriye'ye müdahalesini tamamen reddettiklerini, Arap ülkeleri veya Lübnan gibi diğer tarafların da Suriye'ye mudahalesine karşı olduklarını vurguladı.

İran'ın Suriye'de Hizbullah'ı kullanarak savaştığını öne süren Hac Hasan, "Hizbullah'ın Şia'yı Sünni mezhebiyle veya Suriye halkıyla kanlı çatışmaların içine sokmaya hakkı yok. Silah önceleri Hizbullah'ın göreviydi. Bugün çok ciddi değişimler yaşandı. Dengeler değişti. Artık Hizbullah'ın kendisi bir silah oldu" dedi.

Hac Hasan, Hizbullah'ın Suriye'yi "direniş ve cihad" alanı olarak düşünmekle hata ettiğini ifade ederek, "Şiilerin Suriye'de, Sünnilerle veya Suriye halkıyla çatışması uygun değil" şeklinde konuştu.

Hac Hasan, Suriye'de aşırılıkçıların bulunduğu şeklindeki bahanelerin de Hizbullah'ın masum Suriye halkına karşı askeri müdahalesini temize çıkartmayacağını belirtti.

" Hz. Zeynep bugün hayatta olsaydı, zalimlere yardım edilmesini kabul eder miydi?"

Hac Hasan, Kusayr'da Hizbullah militanları ve Suriyeli muhalifler arasında yaşanan çatışmalar için ise "Hizbullah, 2006 İsrail-Lübnan savaşında Şii-Sünni ayrımı gözetmeden Lübnanlılara evlerini açan Kusayr halkını öldürerek, evlerini yıkarak onları ödüllendiriyor mu? Şii aileler, Kusayr'da kaybettikleri yakınları nedeniyle matemdeler. Bu gençler ne için savaşıyor?" diye sordu.

Hizbullah'ın Şia adına Suriye'ye girmesinin olumsuz yansımaları olacağına dikkati çeken Hac Hasan, bunun sadece Lübnan'la sınırlı kalmayacağını ve bütün bölgeye yayılacağını savundu.

Hac Hasan, Şii liderleri, Şia'yı "fitne bataklığı"nda boğulmadan önce kurtarmak için acil harekete geçmeye çağırdı.

Şiilerin, Sünnilere karşı savaş açmasının ne bugün ne de yarın bir yararı olmayacağının altını çizen Hac Hasan, "Lübnan'daki Şiiler, kendilerini mezhepler arası savaşa sürüklediği için Hizbullah'tan usandı" ifadesini kullandı.

Hizbullah'ın Suriye'ye girmesine bahane olarak kullandığı "Hz. Zeynep'ın (Hz. Muhammed'in torunu) 2'inci kez esir alınmasına izin vermeyeceğiz" sloganının yersiz olduğuna işaret eden Hac Hasan, " Hz. Zeynep bugün hayatta olsaydı, zalimlere yardım edilmesini, Suriye halkının öldürülmesini ve ezilmesini kabul eder miydi?" sorusunu yöneltti.

Hac Hasan, Hz. Zeynep'in Suriye'deki makamının korunmasının hayal ürünü olduğunu ve bin 400 yıldan uzun süredir Suriye'de bulunan makama kimsenin bir zarar vermediğini hatırlattı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:57

İLGİLİ HABERLER