Yaşam
  • 7.8.2009 16:55

Şİİ - SÜNNİ EVLİLİĞİNE BÜYÜK TEŞVİK!..

Şubat 2006'da patlak veren mezhep çatışmalarıyla kan gölüne dönmüş Irak'ta Bağdat yönetimi, mezhep çatışmasını önlemek ve kaynaşmayı teşvik amacıyla ilginç bir yönteme başvurdu

Bağdat yönetimi, evlenen Şii ve Sünni çiftlere 2000 Dolarlık teşvik ödemesi yapıyor.

Sünni Muhanad Talib, Şii bir kadınla evlendiğini çünkü "Doğru kadını bulduğunu" söylüyor. Bu durumda hükümetin 2 bin dolarlık ödemesi Muhanad ve Sema için hiç de fena olmamış.

Muhanad ve eşi Sema Nasır, yeni evlenen ve hükümetin ödemesini kabul eden bin 700 çift arasında bulunuyor.

Irak yönetimi, ülke genelinde farklı mezheplerden çiftlerin evlendiği 15 toplu düğün töreni düzenledi. Sonuncusu geçen ay Bağdat'ın batısında vaktiyle devrik lider Saddam Hüseyin'in askerleri tarafından kullanılan bir kulüpte gerçekleşti.

Uzmanlar, şiddet olaylarının ardından bu tür birleşmelerde çarpıcı bir düşüş yaşandığını, ancak bu oranın yeniden yükselişe geçtiğini söylüyor.

İmam Seyid Ahmed El Yasiri, "Geçen iki ayda 40 ila 50 Sünniyi evlendirdim. Bunların 20'sinde çiftlerden biri Sünni, biri Şii'ydi" diyor.

Yaklaşık dört kişiden birinin yoksulluk sınırı altında olduğu, günde 2 buçuk dolar ya da daha az parayla yaşadığı Irak'ta evlenmek hayli zor.

Farklı mezheplere mensup çiftler, Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin ofisine başvurarak, evliliklerini belgeliyorlar ve toplu düğün töreni sırasında paralarını bir zarf içinde alıyorlar.

(gazeteport)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:53

İLGİLİ HABERLER