Asayiş
  • 16.8.2009 09:53

SİİRT’TEN KAÇTIĞI TERÖRE İSTANBUL’DA YAKALANDI

Hükümetin “Kürt açılımı” üzerinde çalışmaları sürerken İstanbul Gaziosmanpaşa’da, bu sürece gölge düşürecek bombalı bir eylem gerçekleşti.

Önceki akşam Karayolları Mahallesi’nde, depo olarak kullanılan bir fabrikanın önündeki çöp konteynerine bırakılan bombanın patlaması sonucu gece bekçisi Mehmet Salih Özçelik (53) öldü, bir kişi de yaralandı. Olayda yaşamını yitiren Özçelik’in, 15 yıl önce Siirt’in Kurtalan İlçesinden terör ve işsizlik nedeniyle ailesiyle birlikte İstanbul’a göçettiği öğrenildi. Biri özürlü, 9 çocuğuyla birlikte yaşam mücadelesi veren Özçelik, geçtiğimiz yıl emekli olmuş, 110 bin TL’lik banka kredisiyle ev sahibi olmuştu.

Ev kredisini ödemekte zorluk çeken Özçelik, iş buldukça çalışıyor, ailesini geçindiriyordu. Bir süredir işsiz olan Özçelik, bir hafta önce Ramazan kumanyalarının konulduğu bu iş yerinde 40 günlüğüne gece bekçiliği işi buldu. Önceki gün saat 20.00’da işyerine gelen Özçelik, kendisi için çay demlemek istedi. Çay suyu kaynayınca Özçelik, önceki günden kalma küçük demlikteki tortuyu götürüp çöp konteynerine dökünce bir anda şiddetli bir patlama oldu. Özçelik, feci şekilde can verdi.

Çay dökülünce patladı

Bombanın, üzerine ıslak çay tortusu dökülünce devreye girerek patladığı, bunun aslında nüfusun daha kalabalık olduğu sabah saatlerinde patlatılmak üzere buraya konulmuş zaman ayarlı bir bomba olduğu iddia edildi. Yapılan ilk incelemede patlayıcının türü tam olarak belirlenemedi. Olay yerinde elde edilen metal parçalarının Kriminal Polis Laboratuar’ındaki incelemenin sürdüğü bildirildi.

Yetkililer eylemin yapılış tarzının bölücü örgütün tarzı olduğunu söyledi. Ancak örgütün Eylül ayına kadar eylemsizlik kararı aldığı ve militanlarına sadece korsan gösteri yapma izni verdiği polis tarafından biliniyor. Örgütün bu talimata uyduğu bu nedenle eylemin PKK tarafından yapılması ihtimalinin az olduğu ifade edildi.

PKK eylemi kınadı

PKK’nın böyle bir eylemi yapma ihtimalinin az olması polis yetkililerinin aklına başka bir örgütü getirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir emniyet yetkilisi “Akıllara provakasyon tarzı eylemler yapan Ergenekon geliyor. Konuyu bu yönde de inceliyoruz” dedi. Bu arada PKK da eylemi üstlenmedi. PKK’ya yakın bir internet sitesine yapılan açıklamada, İstanbul’da bir kişinin ölümüne birinin de yaralanmasına yol açan patlama ile hiçbir ilgilerinin olmadığını belirtilerek, saldırıyı yapanları kınadı.

Olayda yaşamını yitiren Salih Özçelik, dün düzenlenen bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Adli Tıp Kurumu’ndan alınan Salih Özçelik’in cenazesi, Tepebaşı Yıldız Camii’ne getirildi. Cenaze namazına katılan eşi Asiye Özçelik ve çocukları, ağlayarak sinir krizi geçirdi. Türkçe bilmeyen ve isyanını Kürtçe dile getiren Asiye Özçelik, eşinin cenazesinin başında uzun süre gözyaşı döktü.

Öz galoş giyip olay yerini inceledi

Hükümetin üzerinde çalıştığı “Kürt açılımı” ve PKK’nın ilk eylem tarihine denk gelen patlama İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü en üst düzeyde alarma geçirdi. Olay yerine İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz de geldi. Çapkın ve Öz patlama ile ilgili olay yeri inceleme ekibinden bilgi aldı.

Ergenekon soruşturmasıyla birlikte nöbetçi savcılar bombalı eylemlerin gerçekleştiği olay yerlerine gidip inceleme yapıyorlardı. Olay gecesi nöbetçi olan Savcı Öz’ün de, aynı rutin uygulama çerçevesinde olay yerine gidip inceleme yaptığı öğrenildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:44

İLGİLİ HABERLER