Yaşam
  • 13.8.2009 11:56

SIK TARAMAK SAÇA ZARAR VERMEZ!...

BURSA - Kudüs İbrani Üniversitesi uzmanları, saçların sık sık taranmasının kellik riskini artırdığını iddia ederken, Türk Eczacı Kenan Alpay bu tezin yanlış olduğunu, tarama ile dökülen saçların yerine yenisinin çıktığını söyledi.
Belirtilen bilginin sadece 14 kişi üzerinde yapılan test ile elde edilmesinden dolayı bilimsel doğruluğunun yetersizliğine dikkat çeken ve bu nedenle yapılan açıklamanın yanlış bir ifade olduğunu belirten Alpay, "Kalıcı saç kaybına, kelliğe yol açan dökülmeler, tarama ile gerçekleşen dökülmeler değildir. Tarama ile dökülen saçların yerine yenisi cıkar, kellik oluşmaz. Sık tarama ya da fırçalama ile dökülme dönemine girmiş ve mutlaka dökülecek olan saçların saç derisini terk etme süresi hızlanabilir ama
dökülen saç sayısı toplamda artmaz, kalıcı saç kaybı ortaya çıkmaz" dedi.
Alpay, "Sık sık fırçalamak dökülen saç sayısını artırmaz. Ömrü biten saçların saç derisini terk etme süresini hızlandırır. Dökülmeyen saç yoktur. Her saç telinin ortalama 3 yıllık ömrü var ve bu sürenin sonunda saç dökülür, yerine yeni saç telleri çıkar. Her saç teli için 3 yılda bir tekrar eden bu döngü sırasında günde ortalama 80-100 saç telinin dökülmesi normaldir. Çok fazla saç fırçalamak veya taramak ise kalıcı saç kaybına neden olmaz, saç derisinde kellik oluşmaz. Tarama yoluyla dökülen saçlar,
'telogen saç' dediğimiz ömrünü tamamlamış ve kökünden ayrılmış olan saçlardır. Bu saçlar yıkama, tarama sırasında, rüzgarla ya da eşarp veya yastığa sürtünme sırasında kolayca dökülür. Çünkü saç artık kökünden ayrılmıştır. Bu durum, saçlarınızı kaybettiğiniz anlamına gelmez. Biz saçlarımızı hiç taramasak bile, saç kökünden çıkan yeni saç, kökünden ayrılmış bu saçları yukarıya doğru iterek düşürür" diye konuştu.
Saç kaybına yol açan dökülmelerin kaynağında hormonal faktörlerin, bakır, demir eksikliği, genetik hastalıklar, uzun süre yapılan düşük kalorili diyetlerin yer aldığını vurgulayan Kenan Alpay, "Saç belli bölgelerden dökülüyorsa ve elinize her attığınızda tutam tutam saç geliyorsa, kelliğe yol açabilecek saç dökülmesinin varlığından söz edilebilir. Bu durumda acilen tedbir alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:47

İLGİLİ HABERLER