Gündem
  • 5.5.2013 19:26

Silahı bırakan hiçbir örgüt tekrar silaha dönmedi

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Uşak'ta iş adamlarıyla bir araya geldi -Grup Üyesi Özgürel: "Çözüm süreci şu ana kadar başarılı oldu, herkes şiddetin, terörün bitmesini istiyor" -"Dünyada silah bırakan hiçbir örgüt, yeniden silahlı mücadeleye dönmedi"

UŞAK (AA) - Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu üyeleri, Uşak'ta iş adamlarıyla görüştü.
     Grup Üyeleri Avni Özgürel, Baskın Oran, Fadime Öztürk ve Hasan Karakaya, Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi (UKOSB) toplantı salonunda iş adamlarıyla çözüm sürecini değerlendirdi.
     Özgürel, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yaklaşık bir aydır Ege bölgesindeki tüm illeri gezdiklerini, ziyaretler sırasında hem Türkiye'nin içinden geçtiği süreci anlatmaya hem de bu konuda toplumun görüş ve düşüncelerini anlamaya çalıştıklarını söyledi.
     Çözüm süreciyle ilgili tespit ettikleri görüşlerin tamamını hükümete ileteceklerini ifade eden Özgürel, kimseyi telkin etmek, ikna etmek gibi misyonlarının bulunmadığını bildirdi.
     Özgürel, Türkiye'nin daha demokratik bir ülke olabilmek için çözüm sürecinin yanında, yeni anayasa çalışmalarını da yürütüldüğü zorlu ve tarihsel bir dönemden geçtiğini dile getirerek, şunları söyledi:
     "Şüphesiz burası zafer coğrafyası, milli mücadele coğrafyası. Zor bir dönemden geçiyoruz. Tarihsel dönüşüm anındayız. Bu tarihsel dönüşümün önünde engeller var. Bunların başında terör ve şiddet geliyor. Bu şiddetin ortadan kaldırılması lazım. Terör ortadan kalkmadan demokratikleşme adımları atılabilme imkanı yok. Kolay bir süreç değil. Zira terör başladığında doğanlar, şimdi 30 yaşında. Şehit cenazelerinin her gün haber bültenlerini doldurduğu bir ortamda büyüdüler ve bu durumu kanıksadılar."
    
     -"Sorunu bugüne kadar çözmek isteyenlerin hep eli yandı"-

    
     Sorunun çözümü için geçmişte de defalarca harekete geçildiğini anlatan Özgürel, "Zamanında Özal da harekete geçmişti, dönemin ordu komutanları da harekete geçmişti ancak bu sorunu çözmek isteyenlerin eli hep yandı, çoğu bunu canıyla ödedi" değerlendirmesinde bulundu.
     Özgürel, sorunun çözümü için adımların bu kez daha iyi gittiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     "Çözüm süreci şu ana kadar başarılı oldu, herkes şiddetin, terörün bitmesini istiyor. Gazeteci olarak Başbakan Erdoğan'ı 25 yıldır takip ediyorum. Başbakan Erdoğan'ın, bugüne kadar arkasından ne çıkacağını bilmediği bir kapıyı açtığını görmedim. Başbakan, böylesi önemli bir konuda, 'hele yola çıkalım bakalım, Allah ne gösterir' diyecek birisi değil. Bu bana mantıklı gelmiyor. Başbakan'ın yöntemi de bu değil. Bu mesele öyle ele alınacak bir mesele de değil. Bu mesele Milli Güvenlik Kurulunda değerlendirilmiş ve karar verilmiş bir konudur. Ne yapılacağı ve atılacak adımların belirlenmiş olduğu bir dönemi yaşıyoruz."
     Sürece ilişkin yapılan ilk açıklamalarda, "bu bir merdiven teorisi" denildiğini, yani adım adım ilerleneceğinin ifade edildiğini hatırlatan Özgürel, şunları belirtti:
     "Şimdilik biz basına da yansıyan bir iki basamağı, nereye kadar gittiğini biliyoruz. Örgütün kurucusu İmralı'dan, 'silahlı mücadele bitmiştir' dedi. Birinci bilgi ve veri bu. İkincisi, 'Türkiye'deki silahlı unsurlar ülke dışına çıkmalıdır' dedi. Üçüncü veri, bu silahlı unsurları fiilen yöneten, örgütün Kandil'deki lideri Karayılan dedi ki 'biz de bu çağrıya uyuyoruz, Türkiye dışına çıkacağız'. Dün ilk kez resmi bir ağız, örgüt elemanlarının Türkiye'yi tamamen terk etiğini ifade etti. Bu da dördüncü veri. Bu verilerin doğru olduğunu düşünmemize yeterli sebepler de var zaten. Dört aydır çatışma ve şehit haberi gelmiyor. Demek ki şimdilik işler yolunda gidiyor"
    
     -"Örgüt sürece katılmak zorunda kaldı"-
    
     "Terör örgütünün ne oldu da silah bırakma noktasına" geldiğine ilişkin kamuoyundaki şüphelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özgürel, "TSK, 2011'den itibaren terör örgütünü üstün seviyede geriletmiş vaziyette. Bu verilen kayıplardan anlaşılıyor. Şemdinli saldırısının ardından örgüt amaçlarına silahlı mücadele ile ulaşamayacağını anladı. Gelişmeler bizi bugünlere getirdi. Şu ana kadar olumsuzluk ve kötü düşüncelere kapı açan bir durum yok. Dünyada silah bırakan hiçbir örgüt yeniden silahlı mücadeleye dönmedi" görüşünü ifade etti.
     Akil insanlar heyetlerinin, çalışmaları sırasında bazı gruplarca protesto edilmelerine ilişkin de düşüncelerini aktaran Özgürel, tepkileri yadırgamadıklarını, protestocuların bu haklarının olduğunu belirtti.
     Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
     Öte yandan, MHP Uşak İl Başkanı Alpay Özgür'ün de arasında bulunduğu 25 kişilik grup, heyet üyelerinin UKOSB'a gelişi sırada protesto gösterisi yaptı.
    
     Muhabir: Soner Kılınç / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: İbrahim Uyar
 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:38

İLGİLİ HABERLER