Dünya
  • 14.8.2009 12:09

SİLAHLAR SUSUNCA KALEŞNİKOF KEPENK İNDİRDİ!..

Soğuk Savaş yılları boyunca bir çok çatışmada kullanılarak komunist bloğun sembolü haline gelen Kalaşnikof'un (AK-47) üreticisi fabrika, borçları yüzünden üretimi durdurdu. 5 bin kişinin çalıştığı fabrikada sadece güvenlik elemanları kalırken, kepenkler kapatıldı. Soğuk Savaş yıllarını geride bırakan ABD ve Rusya'nın giderek iyileşen ilişkilerinin yanında, Kafkaslar'da diyalog ortamının oluşması, Türkiye'de Kürt açılımının konuşulduğu son dönemde, saldırılarında Rus piyade tüfeği AK-47'yi kullanan PKK terör örgütünün bitme noktasına gelmesi ve dünya genelinde çatışma ortamının azalmasıyla birlikte Kaleşnikof yöneticileri kriz üstüne kriz yaşadı. Rusya'nın Kirov bölgesinde faaliyet gösteren Molot silah fabrikası, banka ve işçilerine bir milyar ruble (35 milyon dolar) borcu olması nedeniyle üretimi durdurma kararı aldı.
GELİRLERİ DÜŞTÜ

Yetkililer fabrikanın üretime başlayabilmesi için en az 300-400 milyon rubleye (10-14 milyon dolar) ihtiyacı olduğunu söylüyor. Fabrikanın başvurduğu krediler henüz çıkmazken, işçilerin uzun süredir maaşlarını alamadığı kaydedildi. Beş bin kişinin çalıştığı fabrikada sadece güvenlik elemanları kaldı. Fabrikanın hisse senetlerinin yarısından çoğu devlet (Rostehnologiya ve Rosimuşestvo ) kurumlarına ait. Fabrikanın 2008 yılındaki ilk dokuz ayının geliri 864 milyon (28 milyon dolar), zarar ise 149 milyon ruble (4 milyon 900 bin dolar) şeklinde açıklanmıştı.


Asimetrik savaş koşullarına uygun


Hızlı üretilebilmesi, kullanım ve bakım kolaylığı nedeniyle AK-47, 1951 yılında üretilmesine rağmen bugün birçok ülke ve terörist gruplar tarafından hala büyük miktarlarda kullanılmakta. Kopyası en çok üretilen tüfeklerin başında gelen AK-47, kendisi de bir kopya. II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru göreve giren Alman StG-44 tüfekleri üzerinde geliştirilen AK-47'in tasarım sürecinde birçok Alman mühendis de görev aldı. AK-47 dayanıklılıklarıyla tanınır; sudan, çamurdan, kumdan etkilenmez ve çok nadir tutukluk yapar, ayrıca ucuza ve pek çok şekilde temin edilebilmesinden ve asimetrik savaş koşullarına uygunluğundan dolayı özellikle terörist gruplar tarafından tercih edilmekte. AK-47'ler TSK tarafından da kullanılmakta. Halk arasında keleş olarak biliniyor.


'Kalaşnikof' isimi tüfeğin mucidi Rus general Mihail Timofeyeviç Kalaşnikof'tan aldı. İkinci Dünya Savaşı'nda yaralanan Kalaşnikof daha sonra etkilendiği Alman piyade tüfeklerine benzer Kalaşnikof markasını icat etti. Kalaşnikof piyade tüfekleri 1949 yılında seri bir şekilde üretilmeye başlandı. Dünya üzerinde 100 milyondan fazla AK-47 bulunuyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:46

İLGİLİ HABERLER