Dünya
  • 9.1.2014 00:26

Simone de Beauvoir'ın orgazm sırrı

Fransız kadın yazar, filozof ve gazeteci olan Simone de Beauvoir, modern feminizmin etellerini kuran kadın olarak tanınıyor. Beauvoir'in kaleme aldığı Le Deuxième Sexe, feministlerin ellerinden düşürmediği bir kitap.
Büyük bir sürprize imza atan Google bu ünlü feminist kadını ana sayfasına taşıyarak onurlandırdı. Simone de Beauvoir'in 106. doğum günü anısına özel bir tasarım yaptı.

Simone de Beauvoir kimdir? öz geçmişi ve biyoğrafisi
9 Ocak 1908'de doğan Simone de Beauvoir Pariste bir çiftçinin kızı olarak dünyaya geldi.Başlangıçta Hıristiyanlığa sıkı sıkıya bağlı bir kişilik sergiledi. Koyu bir katolik olan annesinin baskısıyla gittikçe dini duyguları geriledi.Hatta karşıtı oldu.
Ergenlik dönemini birisi kızkardeşi diğeri de yakın arkadaşı başka bir kız olmak üzere iki kızla geçirdi.
1929’da felsefede Agregation başaran en genç öğrenci olur. Felsefe dalında hakkı olan birinciliği sadece erkek olduğu için Sarte'ye verilmesine çok içerledi.Bu olaydan sonra kadınların ezilmeleri üzerine çeşitli çalışmalar yapmaya başladı.

İLK LEZBİYEN AŞK KİTABINI YAZDI

Simone de Beauvoir , 1943 yılında Konuk Kız (L'Invitée) adlı ilk öyküsünü yayınladı. Bu öyküsünde Olga Kosakiewicz ile olan kronik lezbiyen ilişkisini anlattı. Karmaşık ilişkinin bütün ayrıntıları öyküsünde yer aldı
Ve II. Dünya Savaşı'ndan sonra De Beauvoir Sartre’ın Maurice Merleau-Ponty ve diğer arkadaşları ile kurduğu Modern Zamanlar (Les Temps Modernes ) adlı politik gazetede çalışmaya başladı. De Beauvoir bu gazetede kendini geliştirdi ve ölümüne kadar editör olarak çalışmaya devam etti.

39 YIL SONRA İLK KEZ ORGAZM OLDU

Belirsizlik Ahlakı Üzerine (Pour Une Morale de L'ambiguïté , 1947) kitabında Fransız varoluşçuluğu etkileri farkedilmektedir. Kitapta çok sade bir biçimde Sartre’ın olmak ve hiçlik felsefeleri arasındaki geniş açıyı göstermektedir. De Beauvoir bir biseksüeldir. Ancak bir seminerde Nelson Algren’le tanıştığı 1947 yılına kadar kadar orgazma ulaşamamıştır. Chicago’da Beauvoir Algren ile ilişkisinde ilk orgazmını yaşar. Bu Fransa’da iki ayrı kitap olarak basılan İkinci Cins kitabına da ilham olur. Bu çalışma Amerika’da da The Second Sex olarak yayıncı Alfred A. Knoph’ın karısı Blance Knopf ‘un tavsiyesi üzerine Howard Parshley tarafından çevirilerek yayınlanır.

ÖLÜMÜ VE SONRASI
1981’de Sartre’ın acı dolu son yıllarını anlattığı Veda Töreni’ni (Cérémonie Des Adieux) yazar. Kendisi de Paris’de Cimetière du Montparnasse Mezarlığına Sartre’ın yanına gömülür. Mezar taşında isimleri alt alta yazılır. Ölümünden sonra ünü yayılmaya devam eder. Sadece 1968’lerin post-feminizminin kurucusu olduğu için değil aynı zamanda akademisyen olarak ve varoluşcu Fransız düşün insanı olarak da ünü gelişerek yayılır. Sartre’ın üzerindeki etkisi her zaman görülür. Felsefe üzerine yazdığı birçok eserde de Satre’ın varoluşçu etkisi görülebilir. Paris'te Seine Nehri üzerine yapılan bir köprüye yazarın adı verilmiştir.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:39

İLGİLİ HABERLER