Gündem
  • 21.10.2008 20:47

ŞİMŞEK: TÜRKİYE ŞOKLARA KARŞI BAĞIŞIK DEĞİL AMA DİRENÇLİ

LONDRA - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye?nin şoklara karşı bağışık olmadığını ama şoklar karşısında geçmişle karşılaştırılamayacak kadar dayanıklı olduğunu ve bir çok ülkeye oranla dirençli durumda bulunduğunu ifade etti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEIK), Financial Times gazetesi, The Bankers Dergisinin Londra'da ortaklaşa düzenlediği, ''Türkiye?deki Bankacılık Sistemi?? konulu Konferansta konuşan Bakan Şimşek, Bankacılık sektörünün güçlü, sağlıklı ve sağlam olduğunu, yüksek likiditesi bulunduğunu, sermaye yapılarının güçlü ve varlık kalitelerinin iyi olduğunu belirtirken, sektörün uzun süredir yoluna yüksek karlılıkla devam ettiğini anlattı.
Türk bankacılık sektörünün, dünyada yaşanan ekonomik şokun etkilerini sınırlayacak niteliklere sahip olduğuna da dikkati çeken Bakan Şimşek, hükümet olarak bankacılık sektöründeki gelişmeleri yakından izlediklerini, gerekirse sisteme likidite de sağlayabileceklerini bildirdi.
Bankacılık dışı özel sektörün döviz açık pozisyonunun 40 milyar dolarlık bölümünün Türk bankalarının yurt dışı şubelerinden sağlandığına işaret eden Bakan, 34 milyar dolarlık bölümünün ise dış borçlanma olduğunu hatırlattı.
Kamu kesiminin borçlanma ihtiyacının ise büyük ölçüde düştüğünü, bu rakamın milli gelire oranının sıfır düzeyine indiğini belirten Bakan Şimşek, net borç stoğunun milli gelire oranında da hızlı bir düşüş kaydedildiğini ifade etti.
Kamu finansman dengesinin sağlam olduğunu, Türkiye?nin son birkaç yılda gerek borç dinamiklerini iyileştirmede, gerekse bütçe açıklarını azaltmada büyük başarı elde ettiğini belirten Bakan Şimşek, bu nedenle de Türk ekonomisinin çok daha dayanıklı bir durumda olduğunu belirtti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER