Spor
  • 19.5.2004 02:05

SİNAN ENGİN GİDERAYAK VERDİ VERİŞTİRDİ!..

‘Lucescu taraftarı hep yanlış yönlendirdi. Onları federasyona ve hakemlere karşı kışkırttı. Ben tehlikeyi devre arasında gördüm ve uyardım. Ama beni kimse dinlemedi.’

BEŞİKTAŞ’ta 3 yıldır görev yapan ve siyah beyazlı takımın başarılarında önemli pay sahibi olan menajer Sinan Engin, siyah beyazlı kulüpte geçen 3 yılını Hürriyet’e anlattı. Şampiyonluğun kaçırılmasındaki en büyük nedeninin, ‘Transfer istemeyen’ Lucescu olduğunu ifade eden Engin, ‘Serdar Bilgili kompleksiz, mükemmel bir başkan. Tüm yetkiyi Lucescu’ya verdi. Ama biz onu yönetmeyi beceremedik ve şampiyonluğu kaçırdık, paramparça olduk’ dedi.

Önceden gördüm

Engin şunları söyledi; Ben bugünleri önceden gördüm. Devre arasında Başkanımız Serdar Bilgili’ye tehlikeleri tek tek anlattım. Lucescu, teknik direktörlüğün dışındaki işlere de karışmaya başladı. Beşiktaş bu sezon 15 milyon dolar zarara girdi. Şimdi bunun faturasını kim ödeyecek? Lucescu öyle ters davranışlar yaptı ki giderken yönetimi, futbol takımı ve tribünleri yaktı, yıktı ve bıraktı. Lucescu Beşiktaş’ı çökertti!

Lucescu, ‘hakemler’ diye tutturdu. Bu hakemlerle 100’üncü yılda şampiyon olmadık mı biz! Ama o zaman Yıldırım Demirören gibi dirayetli ve otoriter bir isim vardı. Bu hakemler bir yıl önceki hakemler değil mi!. Nouma, İlhan Mansız, Ahmet Dursun gibi adamları yolluyorsan yerine de aynı kalitede adam almalısın. Lucescu sürekli forvet alımını engelledi. Hüsnü Güreli de, ben de oyuncu alınması için yırtındık ama Lucescu engelini geçemedik.

Bize ne o maçtan

Ama buna rağmen kabahat bizde. Lucescu’yu yönetemedik. Bize ne Rizespor-Fenerbahçe maçının tekrarından, bize ne vergiden. Vergi verenler şampiyon olmuyor. Biz Türkiye Futbol Ligi’nde mi, vergi liginde mi oynuyoruz? Susmadık hiç, konuştuk da konuştuk. Lucescu taraftarı hep yanlış yönlendirdi, federasyona ve hakemlere karşı kışkırttı. Lucescu başarıyı hazmedemedi. Ekip olamadık. Her isteğini yerine getirdim. Ama beni ve Feyyaz’ı çekemedi.


Youla ile anlaşmıştım

Eğer görevde kalsaydım Gençlerbirliği’nden Youla ile anlaşmıştım. İngiltere’den süper bir golcü getiriyordum. Ama kısmet değilmiş. Beşiktaş’ın her zaman hizmetindeyim. Bakıyorum bazı başkan adayları benimle çalışmak istemediklerini söylüyorlar. Beni kullanarak prim yapmasınlar. İnşallah yeni oluşacak yönetim bir Sinan Engin bulur.

Gelecek yönetim Beşiktaş’a yıldız oyuncular yağdırmalı. Bir bakıyorum Konyasporlu Zafer ve Sedat sanki Brezilya’dan Alex alınmış gibi duyuruluyor. Beşiktaş’ın, kulübe gelir getirecek stara ihtiyacı var. Bakın Beşiktaş’ın en büyük silahı Sergen, Beşiktaş Store mağzalarında Puma tarafından üretilen Sergen formaları yok satıyor. Onun dışındaki oyuncuların formaları satılmıyor. Fenerbahçe’de ise tüm oyuncuların formaları kapış kapış.

Nobre geldi biz yıkıldık

Hakan Şükür’ün alınmasını istedim, herkes karşı çıktı. G.Saraylı diye.. Futbolcu takım tutmaz, profesyoneldir, para için oynar. Bugün hangi takıma gitse bayrağını öper. Ama dinlemediler. Biz, Pascal Nouma’yı, İlhan Mansız’ı, Ahmet Dursun’u gönderdik. Santrforsuz kaldık. Beşiktaş’a devre arasında santrfor lazım olduğunu söyledim. Bakın Fenerbahçe, Marcio Nobre’yi getirdi şampiyon oldu. Beşiktaş’ta tüm oyuncular santrfor alınması için Lucescu’ya yalvardı. Yine dinlemedi.

Bilgili, ‘Biz suçluyuz’ dedi

Kimse başarısızlığı prim ya da paralarda aramasın. Beşiktaş ya da başka takımlar, sorunlarını futbol sahasında aramalı. Tamam, bu sezon bariz hakem hataları, dahası maçlarımızı çok kötü yöneten hakemler vardı. Ama bu kötü duruma düşmemizin nedeni değildi. Herkes Samsunspor maçını neden olarak gösterdi. Oysa o maç sonrası Başkanımız Serdar Bilgili ile telefonla konuştuğumda Sayın Bilgili ‘Samsunspor maçında hakem değil futbolcularımızın suçu var. Biz suçluyuz. Kimseye konuşma’ diye uyardı.

Bu takıma güvenmeyin

Ben bu kadroya güvenmedim. Takımın içinde olan, olayları yaşayan biriyim ben. Kimse Beşiktaş taraftarını kandırmasın. Bu takımın kadrosu iyi değil. Biz geçen yıl şampiyon olduk. O zaman G.Saray’ı da Fener’i de yendik. Bu yıl ne yaptık? Hangi maçı eze eze kazandık? Hakemleri bahane ettik sadece. Prim sorunu da yok. Tüm futbolcular paralarını aldı. Ufak tefek alacakları kalmıştır elbette. Başarısızlığın esas nedeni takımın yaşlı oluşudur. Haftada üç maçı kaldıramadı bu takım.

Yerli hoca en iyi tercih

Beşiktaş’a bundan böyle büyük düşünenler gelmeli. Alman futbolunun yıldızı Mattheaus hırslı ve inançlı bir teknik adam. Ama ben hala iddia ediyorum Samet Aybaba, Rıza Çalımbay gibi usta isimleri gözardı etmemek gerek. Türk teknik adamların yabancı teknik adamlardan çok çok üstün yanları var. Başkan adayları tercihlerini büyük düşünerek yapmalı. Mutlaka başkan adaylarının stratejileri var. Tavsiyem, yerli hoca daha yararlı olur.

Lucescu ceza bile vermezdi

Size Lucescu ile ilgili bir örnek daha vereyim. Yönetimin hazırladığı ceza yönetmeliğine karşı çıktı. Yönetimin ilkelerine ters davrandı. Başarısızlıkta yönetimin hazırladığı cezalar futbolculara tebliğ edildiğinde iptal ettirdi. Futbolcu istediği zaman kart görmeye başladı. Olur mu böyle şey? Başarıya prim varsa, başarısızlığa da ceza olmalı. Ama biz kimseye kızmamalıyız. Çünkü Lucescu’ya tam yetkiyi bizler verdik. 100’üncü yılda kazanılan şampiyonluğun primiydi o yetki. 
HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:14

İLGİLİ HABERLER