Eğitim
  • 22.9.2013 16:49

Sınav sorularında skandal

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 15 Eylül 2013 tarihinde yaptığı 'Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Sınavı’nda (LİHKAB) çıkan soruların 23’ünün başka imtihandan alındığı ortaya çıktı. Sınavı yürüten Gazi Üniversitesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, iddiaları doğrulayarak, imtihanı iptal etti.Birincisi Danıştay kararı ile yasa dışı bulunarak iptal edilen LİHKAB sınavının ikincisinde de skandal yaşandı. Sınavda A kitapçığındaki 23 adet sorunun başka sınavlarda da sorulduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine 2. LİHKAB sınavı da iptal edildi. 1,5 yıl evvel yapılan ilk sınava bin 200 mühendis girmişti. İkinci sınavda ise 2 bin 850 mühendis ter döktü. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Gazi Üniversitesi'ne yaptırılan sınavda adaylardan 75 TL alındı. 120 sorunun adaylara yöneltildiği ikinci imtihanda 72 meslek sorusu bulunuyor. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sınavda taban puan ise 60 puan olarak belirlendi. Sınavın ardından bazı soruların mükerrer olması sebebiyle adaylar akademik odalara başvurdu. Bunun üzerine harekete geçen HKMO, yaptığı araştırma sonucu mükerrer soruları kendisi de tespit etti. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO), 15 Eylül 2013 tarihinde yapılan "TKGM-Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Sınavı"nın iptali talebiyle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Gazi Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne yazı gönderdi. Yazıda, “15.09.2013 tarihinde yapılan 'TKGM-Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Sınavı'nda, sınav A kitapçığındaki 49, 50, 51, 52, 53, 54, 59, 60, 62, 63, 64, 66, 69, 70, 71, 73, 74, 76, 77, 79, 80, 87 ve 88 nolu soruların, Akademi Araştırma Planlama Danışmanlık ve Yayıncılık Limited Şirketi tarafından yayımlanan 2011 yılı basımı 'Gayrimenkul Konut Değerleme Uzmanlığı Lisanslama Sınavına Hazırlık Mesleki Mevzuat ve Etik Kuralları' isimli kitaptan aynen alındığı anlaşılmıştır. Söz konusu sınavın iptalini talep ediyoruz" denildi.

ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA
Gazi Üniversitesi'nden yapılan açıklamada ise adı geçen soruların bir öğretim elemanının basılı kitabından alındığının belirlendiği ifade edilerek, “Sınava yönelik olarak öğretim elemanlarından talep edilen sorular, soru güvenliği ile ilgili taahhütname imzalatılarak teslim alınmaktadır. Buna rağmen, yukarıda anılan sınava ilişkin olarak gerek katılımcılardan, gerekse de konu ile ilgili kurumlardan gelen bilgiler kapsamında yapılan değerlendirmeler neticesinde, sınavda kullanılan sorulardan bazılarının (120 sorudan 23 adedi), soruların talep edildiği öğretim elemanının basılı kitabından alındığı (büyük ölçüde örtüştüğü) tespit edilmiştir. Soruların telif hakkının kendilerinde bulunduğu ifade edilmekle birlikte, aynı soruların kullanılmasıyla ilgili gerekli yasal işlemler başlatılmıştır. Sınavın teknik anlamda güvenirliği konusunda hiçbir şüphe bulunmamasına rağmen, GAZİSEM olarak sorumluluğumuz gereği herhangi bir olumsuz düşünce oluşmasına engel olmak maksadıyla yukarıda anılan ve 15.09.2013 tarihinde gerçekleştirilen sınavın değerlendirmeye alınmayarak iptal edilmesine ve aynı şartlarda en kısa zamanda tekrar edilmesine karar verilmiştir.”
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne yapılan dilekçeli başvurulardan sonra adayların sınav ücretlerinin kendilerine iade edileceği öğrenildi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:49

İLGİLİ HABERLER