Eğitim
  • 24.5.2013 17:12

Sınıfta kalma geri mi geliyor?..

Milli Eğitim Bakanlığı, sınıf geçme konusunda yeni bir uygulamanın getirilmediğini açıkladı.

 Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin uygulanmasına ilişkin illerde tereddüt yaşandığına dair alınan geri bildirimler sonucu konuya açıklık getirmek ve bilgilendirme yapmak amacıyla Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nce 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 21 Mayıs’ta ’İlkokullarda öğrenci başarısının değerlendirilmesi’ konulu bir yazı gönderildiğini belirtildi. Mecburi öğretim çağına giren tüm çocuklar e-kayıt sistemiyle okula kaydedildiği ve devamlarının sağlanmaya çalışıldığını bildirilen açıklamada, "Ancak bunlardan ilkokula kayıtlı olup, okula hiç devam etmeyen çocuklar bulunmaktadır. Aynı şekilde kaynaştırma ve özel eğitim öğrencisi de olup özel eğitim ücretinden faydalanan ve örgün eğitime devam etmeyen çocuklar bulunmaktadır" denildi.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde, 21 Temmuz 2012 tarihinde değişiklik yapıldığı hatırlatılan açıklamada, yönetmelikte ’ilkokullarda öğrenciler sınıf tekrarına bırakılmayacaktır’ hükmü işlendiği ifade edildi. Bunun üzerine illere ’okula devam etmeyen ilkokul çocukları da mı’ sınıfı geçecek şeklinde görüşün sorulduğu belirtilen açıklamada, bu talepler üzerine Genel Müdürlüğü tarafından 21 Mayıs’ta 1041377 sayılı bir görüş yazısının illere gönderildiği bildirildi.

Açıklamada, "Söz konusu yazıda özetle, okula hiç devam etmeyen çocuklar sınıfta bırakılacaktır, okula hiç devam etmeyen kaynaştırma ve özel eğitim öğrencileri de sınıfta kalacaktır. İlkokul 1-2-3’üncü sınıflarda haftada 6 ders, 4. sınıflarda 9 ders okutulmaktadır. Bazen öğretmenlerimiz devam etmeyen çocuğa sehven (örneğin beden eğitimi dersinden) not veriyor. Diğer 5 dersten not almamış oluyor. Yazımızda yeteri kadar not almamış öğrenciler sınıfta kalacaktır derken derslerden 40-45-80 gibi puan değil de her ders için karnesine düşürülebilecek bir not kastedilmektedir. Söz konusu yazıda başarısızlığından dolayı sınıf tekrarına bırakılacak öğrencilerle ilgili bir yorum ve talimat verilmemiştir ve okula devam eden tüm ilkokul öğrencileri sınıflarını geçeceklerdir."

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 48’inci maddesinde, ’ilköğretim kurumlarında bir üst sınıfa devam etmek için öğrencinin iki dönem notunun aritmetik ortalaması her ders için 2’den aşağı olamaz’ ifadesi geçerli olmaya devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, "Dolayısıyla yeni bir uygulamanın getirildiği ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:03

İLGİLİ HABERLER