Gündem
  • 30.6.2007 17:05

SINIR ÖTESİ SAVAŞIN KURMAY GÜNLÜĞÜ

SAYGI’ya ben "kitap fabrikası" derim! Aynı zamanda "haber fabrikası" olarak görev yapar. İnanılmaz kitaplar ve Hürriyet’te muhteşem haberler yazar. Şimdi elimde son kitabı var. Sağolsun, önsözünü bana yazdırdı, kitabı basılmadan önce bir solukta okudum:

"1. Kuzey Irak Operasyonunun Bilinmeyen Yanları. Sınır Ötesi Savaşın Kurmay Günlüğü." (Doğan Kitap.)

Türk ordusu ilk kez 1992 yılında Kuzey Irak’a girdi ve terör yuvalarını dağıttı. Saygı bu operasyona ilişkin savaş ceridelerini ele geçirmiş. Hem harekátın askeri boyutunu, hem de perde arkasında yaşanan, ilk kez bu kitapta açıklanan ve gözleri yaşartan, bazen de düşündüren insancıl, duygusal olayları anlatıyor:

"Genelkurmay Başkanı, mayında ellerini, ayaklarını ve gözlerini yitiren ve sonra şehit olan astsubaya sordu: ’Bir isteğin var mı evladım?’ Astsubay yanıt verdi: ’Gözlerimi istiyorum komutanım."

"Komutan telsizden iki cümle duyar: ’Mayına bastık’ veya ’sıcak temas var.’ Yıllar gibi uzun süren, ömründen neleri aldığını bilmediğin 20-30 saniye sonra ’yaralımız var’ sesini duyduğun zaman ’şehidimiz yok’ diye sevinirsin..."

Bu kitabı mutlaka okumanızı öneririm. İlk kez açıklanan belgeler, fotoğraflar, söyleşiler... Hele ayağı mayında kopmuş, yerde yatan askerin fotoğrafı...

Ellerine sağlık Saygı Öztürk, önümüze bir pencere daha açtın. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:46

İLGİLİ HABERLER