Dünya
  • 5.4.2017 22:26

Sırbistan’da binlerce muhalif sokakta

Sırbistan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hile yapıldığını savunan binlerce muhalif sokağa indi.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad, Sırp İlerleme Partisi (SNS) Lideri Aleksandar Vuçiç’in ezici galibiyetiyle sonuçlanan seçimlerden bu yana 3 gündür kalabalık protesto eylemleriyle çalkalanıyor. Zaman zaman trafiği kapatan protestocular, seçimlerde usulsüzlük yapıldığını iddia ediyor. Sırbistan hükumet yetkilileri ise, başkent Belgrad’da parlamento önünde toplanan binlerce göstericinin muhalefet partileri tarafından organize edildiklerini iddia ediyor. Hükumet yetkilileri, organizatörler arasında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan adaylardan eski Dışişleri Bakanı Vuk Yeremiç ve yüzde 16 oyla ikinci olan Saşa Jankoviç gibi isimlerin kampanya çalışanları olduğunu iddia ediyor. Yetkililer, protestoların bir halk hareketi değil muhalif partilerce organize edilen bir gösteriden ibaret olduğunu kaydediyor.

"HİLE VAR, RAKAMLAR UYUŞMUYOR"

Sosyal paylaşım ağı Facebook üzerindeki "Protiv Diktature" sayfası üzerinden organize olan eylemciler, Sırbistan Cumhuriyet Seçim Kurulu tarafından yayınlanan verilerin gerçek olamayacağını savunuyor.

Muhalifler, Cumhuriyet Seçim Kurulunun yaklaşık 7 Milyon Sırbistan vatandaşının yaşadığı ülkede 6,7 Milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğuna ilişkin verilerinin gerçek olamayacağını kaydediyor.

Verilerin ülkede 18 yaşın altındaki nüfusun sadece 400 Bin civarında olduğu manasına geleceğini ve Sırbistan’da sadece 2015 yılında 65 bin kişinin dünyaya geldiğini ifade eden eylemciler, rakamların Başbakan Aleksandar Vuçiç’in seçim hilesini gözler önüne serdiğini öne sürüyor. Muhalif aktivistler, Cumhuriyet Seçim Kurulu âzâlarının değiştirilmesi ve seçimlerin yenilenmesini talep ediyor.

Protestolar, bu akşam Sırbistan Parlamentosu önünde devam edecek.

İbrahim Aydoğan

Güncellenme Tarihi : 5.4.2017 22:30

İLGİLİ HABERLER