Dünya
  • 23.5.2020 11:46

Sisi Mısır’ı batırdı..Mısır 60 günde 9.1 milyar dolar nakit rezervi uçtu

Ülke bankalarının net yabancı varlıkları Mart ayında 162,12 milyar lira (10,33 milyar dolar) azaldı

Mısır, Korona salgını en sert yaşayan ülkelerden birisi oldu. Salgınla birlikte Mısır’ın 1 numaralı gelir kaynağı olan Turizm bitme noktasına geldi.
Bu darbeyi ikinci darbe izledi. Gelirleri dibe vuran mısır’da yabancı yatarımcılar piyasadan hızla çekildi. İki ayda Mısır’dan kaçan yabancılar giderken 9.1 milyar dolar nakit paraları da götürdüler.
Merkez bankası kasasından çıkan bu dev rakam Sisi yönetimi sarstı.
Mısır Merkez Bankası yaptığı açıklamada, Mısır'ın dış rezervlerinin Nisan ayında 3.07 milyar dolar düştüğünü bildirdi. Dış rezervler mart ayı sonunda 40,108 milyar dolar iken 37.037 milyar dolara geriledi.
Merkez bankası verilerine göre, ülkenin net yabancı varlıkları Mart ayında 162,12 milyar lira (10,33 milyar dolar) düştü.
Bir anda boş kasa ile kalan Sisi yönetimi, hemen Uluslararası Para Fonu'nun kapısın çaldı.
Merkez Bankası yetkilileri;  ödeme dengesi sorunlarıyla karşı karşıya ülkeler için hızlı finansman aracı ve kredi hazırlık programı kapsamında IMF'den acil finansal destek talep ettiğini söyledi.
Her iki talep de Fonun Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilecek
Analistlere ve fonun web sitesindeki bilgilere göre, Mısır hızlı finansman aracı altında 2.78 milyar dolara ve kredi bekleme anlaşması kapsamında yılda yaklaşık 4 milyar dolara kadar borç alabilir.
Mısır piyasalarından dış fon yatırımlarının çıkışları Nisan ayı boyunca devam etti.
Bugün Merkez Bankası web sitesi tarafından yayınlanan veriler, yabancı yatırımcıların Mart ayında 149,3 milyar Mısır pounduna (9,5 milyar dolar) hazine bonosuna eşdeğer miktarda hisse sattıklarını gösterdi.
Döviz girişleri, Mart ortasından bu yana turizm faaliyetlerinin neredeyse tamamen durmasından olumsuz etkilendi.
Merkez bankası rakamlarına göre, Mısır 2019 yılında turizmden Mısır'da 13 milyar dolar elde etti ve yurtdışındaki işçiler de ülkeye 26.8 milyar getirdi.

Bloomberg: Mısır yeni bir 9 milyar dolar kredi istiyor
Mısır, Uluslararası Para Fonu'ndan 5 milyar dolar ve diğer kurumlardan 4 milyar dolar olmak üzere acil 9 milyar dolar isteyecek.
Bir banka yetkilisi, Mısır'ın Uluslararası Para Fonu ve diğer kurumlardan 9 milyar dolar kredi aradığını, fonun acil hızlı finansman aracı altında bu hafta aldığı 2,8 milyar dolarlık krediye sahip olduğunu açıkladı.
ABD Bloomberg Ajansı'na göre , tanımlanmayı reddeden yetkiliMısır'ın Uluslararası Para Fonu'ndan 5 milyar dolar ve diğer kurumlardan 4 milyar dolar kredi arayacağını söyledi.
Bankacılık yetkilisi, diğer 4 milyar doları kurtarmak için hangi kurumların arandığını belirtmedi.

 Bloomberg, Mısır'ın 2020 yılında yaklaşık 10 milyar dolar olarak tahmin edilen bir fon açığıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, Mısır'da turizm ve yurtdışındaki Mısırlılar ve Süveyş Kanalı'ndan gelen döviz gibi başlıca para birimi kaynaklarının Korona virüsünün patlak vermesiyle tamamen dibe vurduğunu yazdı.



HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

Güncellenme Tarihi : 23.5.2020 11:01

İLGİLİ HABERLER