Sağlık
  • 22.6.2006 13:02

SİVAS VE DÜZCE'DE KENE PANİĞİ

Sivas'ta kenenin ısırdığı iki kişi daha, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı teşhisiyle hastanede tedavi altına alındı.

Koyulhisar İlçesi'nden 66 yaşındaki Süleyman Arslan ve Tokat’ın Artova ilçesine bağlı Devecikarhım Köyü'nden 46 yaşındaki Halil Kelek'i kene ısırdı. Kendilerini ısaran keneleri çıkaran Arslan ve Kelek, bir kaç gün sonra baş ağrısı, kanama gibi şikayetlerle Suşehri ve Tokat’taki hastanelere başvurdu. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevkedilen Arslan ve Kelek, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ön teşhisi konularak enfeksiyon hastalıkları servisinde tedavi altına alındı. Hastalardan Süleyman Arslan, “Tarlada çalışıyordum, eve geldiğim zaman sağ kasığımda keneyi gördüm. Bir şey olmaz diye keneyi ordan çıkarıp attım. Daha sonra yüksek ateş ve kusma başladı. Ateşim düşmeyince hastaneye gittim” dedi.

Tokat’ın Devecikarhım Köyü'nden Halil Kelek ise, “Yayladayken sırtıma kene yapıştı. Ben de keneyi öldürüp attım. Daha sonra yüksek ateş nedeniyle Tokat Devlet Hastanesi’ne gittim. 4 gün burada tedavi gördüm. Ateşim düşmeyince beni Sivas’a sevk etiler” diye konuştu.

Enfeksiyon hastalıkları servisinde halen 15 kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı tedavisi gördüğü belirtildi.Tokat’ta ilk kez 2002 yılında görülmeye başlayan KKKA nedeni ile şimdiye kadar 35 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. Hastalık insan vücuduna yapışan kenelerin virüsü kana bulaştırmasıyla başlıyor. Uzmanlar, hastalık riskini önlemek için, vücutlarında kene görülen kişilerin, çıkarmaya çalışmadan hemen hastaneye başvurmaları konusunda uyarıyor.

DÜZCE'DE 4 ŞİKAYET

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Engin Mutlu, kene ısırması şikayetiyle 4 kişinin hastaneye başvurduğunu bildirdi.

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Engin Mutlu, kene ısırması şikayetiyle 4 kişinin hastaneye başvurduğunu bildirdi.Dr. Engin Mutlu, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, son zamanlarda Türkiye'de kene ısırması sonucu hastanelere başvuranların sayısında artış olduğunu söyledi.

Düzce'de şimdiye kadar önemli bir vaka ile karşılaşmadıklarını ifade eden Mutlu, “Bir kaç gün önce 4 kişi, kene ısırması şikayetiyle Konuralp Düzce Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesine başvurdu. Hastaların yapılan müdahale sonrası kan örnekleri alındı ve Ankara'ya gönderildi. Gelecek rapor sonucunda tedavi uygulanacaktır” dedi.
Mutlu, söz konusu 4 kişiyi ısıran kene türünün, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını yapan kene türü olmadığını tahmin ettiklerini kaydetti.

(hürriyet)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:43

İLGİLİ HABERLER