Dünya
  • 30.8.2011 09:37

''SİVİLLER CANLI KALKAN OLARAK KULLANILDI''

NEW YORK (A.A) - İnsan Hakları Savunucusu Doktorlar (PHR) örgütü tarafından yapılan açıklamada, Libyalı muhaliflerin Kaddafi yanlısı güçleri kent dışına çıkarmalarının ardından örgütün 5-12 Temmuz günlerinde, savaş durumundaki Misrata'ya gönderdiği ekibin halkla görüştüğü belirtildi.
ABD'nin Boston kentinde bulunan PNR'den açıklanan raporda, iki ay kuşatma altında kalan Misrata'ya gönderilen ekibin, kentte sivil halkla yaptığı görüşmelerde yargısız infazlar, rehin almalar, tecavüzler, adam dövmeler ile cami, okul ve pazar yerlerini silah deposu olarak kullanmayı içeren insanlık ve savaş suçları işlendiğine ilişkin yaygın deliller bulduğu kaydedildi.
Açıklamada, ''Dört görgü tanığı, Kaddafi yanlısı güçlerin Misrata'nın güneyinde 107 sivili zorla alıkoyduğu ve askeri mühimmatı NATO saldırılarından korumak amacıyla canlı kalkan olarak kullandığını bildirdi. Olayın meydana geldiği bölgedeki bir baba, PHR'ye, Kaddafi yanlısı güçlerin iki küçük çocuğunu bir tankın üzerine oturtarak kendilerine, 'Burada kalacaksınız ve eğer NATO bize saldırırsa siz de öleceksiniz' dediğini anlattı'' ifadeleri yer aldı.
PHR'nin hazırladığı raporu kaleme alan heyetin başkanı Richard Sollom Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, örgütün, Kaddafi'nin, yiyecekleri talan etme ve sivil halkın insani yardım almasını önleyerek Misrata'daki sivilleri açlıktan ölüme terk etme yönünde verdiği emirlerin kopyalarını da ele geçirdiğini belirtti.
Tecavüzün de bir savaş silahı olarak kullanıldığını anlatan Sollom, tecavüzün anlatıldığı kadar yaygın olduğuna ilişkin kimsenin elinde delil bulunmamasına karşın, halk üzerinde böyle bir korkunun olduğunu aktardı.
PHR'nin raporunda ise tecavüzlere ilişkin şu ifadeler yer aldı:
''Bir görgü tanığının bildirdiğine göre, Misrata yakınındaki Tomina'da bir ilkokulu gözaltı alanına çeviren Kaddafi güçleri, burada kadınlara ve yaşları 14'e varan kızlara tecavüz etti.''
Basında iddia edildiği gibi Kaddafi yanlılarına sistematik tecavüzleri sürdürebilmeleri için cinsel gücü artırıcı ilaç verildiğine ilişkin bilgileri teyit veya reddedecek deliller bulunamadığı belirtilen raporda, en az bir olayda, yaşları 15, 17 ve 18 olan üç kız kardeşe Tomina'da tecavüz edildiği ve ailesine sürülmüş lekeyi temizlemek için kızlarının gırtlaklarını keserek öldüren bir babanın töre cinayeti işlediğinin belirlendiği kaydedildi.
Raporda, Tomina'da işlenen töre cinayetlerine karşı çıkanların da bulunduğu ifade edilerek, kentteki bir şeyhin tecavüze uğramış kadınların ve kızların haklarını toplum önünde savunarak, bu tecavüz kurbanlarının ailelerine şeref kazandıran cesur kişiler olarak görülmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunduğuna dikkati çekildi.
Savaş zamanlarındaki tıbbi tarafsızlık konusuna da özel olarak yer verilen açıklamada, Kaddafi güçlerine ayrıca, hastanelere, kliniklere ve ambulanslara saldırılar düzenleme ve doktorların yaralı sivillere ulaşmasına ve tedavi etmesine engel olma suçlamaları da yöneltildi.
Örgütün sadece Kaddafi yanlılarınca işlenen ihlalleri soruşturduğuna işaret edilen açıklamada, ziyaretin zamanlaması ve çalışmaların Misrata'da odaklanması nedeniyle örgütün Libyalı muhalifler ve NATO tarafından işlediği söylenen insan hakları ihlalleri hakkında yorumda bulunabilecek bir konumda olmadığı kaydedildi. Ancak örgütün Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ne, kanun ve düzenin tesisi ve insan haklarını ihlal eden herkesi sorumlu tutarak bu kişilerin güç elde edecekleri konumları işgal etmesinin önlenmesi için tedbir alması çağrısında bulunduğu bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:28

İLGİLİ HABERLER