Gündem
  • 20.3.2024 21:49

Siyonizmi iptal etme zamanı geldi diyen İbrani Üniversitesi profesörü kovuldu

'Siyonizm'i iptal etme zamanı geldi': İbrani Üniversitesi profesörü şok edici sözlerden sonra açığa alındı

İsrail'e karşı bir imza kampanyası hazırlayan,  Siyonizm fikrine açık bir düşmanlık sergileyen hukuk fakültesi öğretim görevlisi İbranice Üniversitesi'nden uzaklaştırıldı..
Üniversite, sözlerinin alaycı bir şekilde akademik ifade özgürlüğünü 'kışkırtma ve bölünme çıkarmak amacıyla' kullandığını söylüyor

İbrani Üniversitesi; nadir görülen bir hareketle, hukuk fakültesi öğretim görevlisi Profesör Nadera Shalhoub-Kevorkian'ı, İsrail aleyhindeki açıklamaları ve İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan bir dilekçeye dahil olması nedeniyle görevden uzaklaştırdı. 
Üniversite daha önce görevinden ayrılmayı düşünmesini önermişti ancak o orada kaldı ve İsrail'e yönelik eleştirilerini dile getirmeye devam etti. 
Üniversite, sözlerinin alaycı bir şekilde akademik ifade özgürlüğünü "kışkırtmak ve bölücülük yaratmak amacıyla" kullandığını belirtti.

Son televizyonda Shalhoub-Kevorkian şunları söyledi: "Siyonizm'i iptal etme zamanı geldi" ve 7 Ekim'de bildirilen tecavüz olaylarıyla ilgili şüphelerini dile getirerek, herhangi bir yalanın bir anlatıyı ilerletmek için kullanılabileceğini öne sürdü. "Bebeklerle başladılar, tecavüzle devam ettiler ve milyonlarca yalanla devam edecekler. Biz bunlara inanmayı bıraktık, umarım dünya da bunlara inanmayı bırakır" dedi.

https://ynet-pic1.yit.co.il/cdn-cgi/image/format=auto/picserver5/crop_images/2024/03/12/r1zn00haTp/r1zn00haTp_0_0_850_479_0_x-large.jpg

Prof. Shalhoub-Kevorkian

Knesset üyesi Sharren Haskel, onun açıklamalarına yanıt olarak Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğrenim Konseyi ve İbrani Üniversitesi yönetimine bir mektup yazarak açıklama talep etti ve üniversitenin Shalhoub-Kevorkian'ı görevinden almayı düşünmesini önerdi. Bunun üzerine profesör açığa alındı.

War on Gaza: Hebrew University suspends prominent Palestinian academic |  Middle East Eye

Ekim ayında İbrani Üniversitesi rektörü Profesör Asher Cohen, görevinden ayrılmayı düşünmesinin uygun olacağını öne sürdü. "İsrail'i 75 yıldır Filistin'i işgal etmekle suçlamak esasen İsrail Devleti'nin varlığının temellerini baltalamaya çalışmaktadır. BM tarafından bile desteklenmeyen bu iddianın ciddiyetini ve saçmalığını abartmak zordur." 

"İsrail'in bugünlerde gerçekleştirdiği iddia edilen soykırıma ilişkin korkunç iddianız, kışkırtma ve isyan suçlarından çok da uzak değil; bu suçlar, sizi disiplin davası açmamıza ve İbrani Üniversitesi'nden uzaklaştırılmanızı veya ihraç edilmenizi talep etmemizi sağlayacak suçlardır." "İsrail'in, Hamas'ı yok etmek amacıyla şu anda yürüttüğü askeri operasyon, uluslararası hukuka göre soykırım tanımına yaklaşmıyor. 

Güncellenme Tarihi : 20.3.2024 21:36

İLGİLİ HABERLER