Gündem
  • 8.12.2021 12:00

Şok!.. HDP ortakları CHP ve İYİ Parti'den özerklik istedi

Skandal talep: HDP'nin Millet İttifakı'ndan isteğini açıkladı!

HDP vekili Ömer Öcalan yaptığı açıklamada Türkiye'ye uygun olan yönetim biçiminin demokratik konfederal sistem olduğunu ifade etti.

Anayasa'nın ilk dört maddesinin değişmesini isteyen HDP, bu kez de yönetim biçiminin değişmesini istedi.

"FEDERAL SİSTEM İSTİYORUZ"

TBMM'deki bütçe görüşmelerinde söz alan HDP vekili Ömer Öcalan, mevcut bütçenin tartışılmasından önce sistemin değiştirilmesi gerektiğini açıkladı.

Merkezi hükümet sisteminde, merkezi ulus devlet sisteminde sayısal çokluğa göre sağlanan düzenin demokratik olmadığını söyleyen Öcalan, bu durumun tartışma ve değiştirme zeminini de engellediğini söyledi.

"ULUS DEVLETLE YÜRÜMEZ"

Mekanizmanın eleştirilmesinden önce merkezi ulus devlet sisteminin değişmesi gerektiğini savunan Öcalan şunları söyledi:

"Muhalefet de belki şu noktada ortaktır. AB'nin yerel özerklik şartı karşısında yer alıyorlar mı bilmiyoruz. Bu merkezi düzeydeki yapılanma, devlet mekanizması, yerelin bütçesini, geleceğini düşünmez. Buradaki yapı, antidemokratik bir yapıdır. Sistemin dışına çıkarak önermelerde bulunmamız gerekiyor.

Birden fazla etnik yapı, inançsal yapı, siyasal anlayışı içinde barındıran mekanizma, ulus devletle yürütülmez. Biz bunun karşısına demokratik konfederal sistemi koyuyoruz. Yoksa 100 yıldır böyle geldi. 2023 hedefi olanlar ülkeyi daha da uçuruma, daha da derinleşen çelişkilerin içerisine koyacaktır."

PKK DA "ÖZERKLİK İSTİYORUZ" DEMİŞTİ

Terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Mustafa Karasu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' yolculuğuna ilişkin yaptığı açıklamada, "Biz helalleşmeye hazırız. Ama öyle kuru kuruya helalleşme olamaz." demişti. Karasu, "Helalleşme olacaksa Kürt halkının varlığı özgürlüğü tanınmalıdır. Helalleşme olacaksa böyle olmalıdır. Böyle helalleşmeye biz varız. Helalleşebiliriz. Türkiye sınırları içinde özgür ve demokratik yaşamak istiyoruz. Kürt halkının talebi bu." diye konuşmuştu.

Güncellenme Tarihi : 8.12.2021 12:11

İLGİLİ HABERLER