Gündem
  • 5.10.2020 14:16

Şok iddia!.. İran Ermenistan'a tank yolluyor

Askeri analistler, 200 tankın yalnızca sınırı ve toprak bütünlüğünü korumak için gönderilmesinin alışılmadık bir şey olduğunu söylüyor ve birçoğu, bu tankların çoğunun, Ermenistan hükümetinin talep etmesi halinde, Erivan'a yardım etmek için Ermenistan'a gönderileceğini düşünüyor.

İran medyasında yer halen bu haberin doğruluğunu şu ana kadar teyit edemiyoruz. Bununla birlikte, çatışmanın ardından, Tahran'ın yaklaşık 30 tank ve 20'nin biraz altında topçu silahı göndererek Ermeni savunmasına yardım ettiği hatırlanmalıdır. Dolayısıyla Tahran'ın Ermenistan'ı desteklemeye devam etme mantığı var ve 200 tankın gönderilmesi ile ilgili bilgilerin doğrulanması sürpriz olmaz.

İran'ın her şeyden önce Azerbaycan'ı resmi olarak çatışmaları İran topraklarına getirmemesi konusunda uyardığını ve Bakü'nün ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal etme girişiminin Azerbaycan için maliyetli olacağını hatırlattı. Geçen hafta, bazı kaynaklar, İran'ın Azerbaycan uçaklarının İran hava sahasını ihlal ettiği için bir Azerbaycan savaş uçağını düşürdüğünü iddia etti.

Çatışmanın başlangıcından bu yana İran, ülkenin tarafsız kalacağına ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında düşmanlıklara girmeyeceğine, ancak Ermenilere ekipman sağladığına ve Erivan'a yüzlerce zırhlı savaş aracı sağlamaya hazır olduğuna dair net mesajlar veriyor.
İran Ermenistan'a açık bir destek verirse bölgede güç dengesi değişebilir ve Türkiye'yi karşısında bulur.

Dağlık Karabağ'daki durum 27 Eylül'de tırmandı, tartışmalı topraklarda aktif çatışmalar yaşanıyor. Azerbaycan ve Ermenistan'da sıkıyönetim getirildi ve seferberlik ilan edildi. 

İRAN : BİR PLANIMIZ VAR

Tahran, 5 Ekim, IRNA - İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın Karabağ'daki çatışmayı sona erdirmek ve sınırlarındaki güvenlik endişelerini hafifletmek için bir planı olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve mevkidaşı Sergey Lavrov'un Dağlık Karabağ meselesini telefonla görüştüğünü söyledi.

İran'ın Batı sınırlarındaki gelişmeleri yakından izlediğini ve tüm savaşan taraflarla yakın temas halinde olduğunu söyledi.

Sözcü, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygının önemini yineledi ve işgal altındaki topraklardan güçlerin çekilmesi gereğini vurguladı.

Khatibzadeh, her iki tarafı da sivillerin hayatlarını tehlikeye atmaktan kaçınmaya çağırarak, çatışmaların derhal sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

İran'ın sınırları boyunca herhangi bir çatışmaya müsamaha göstermeyeceği konusunda uyarıda bulunan sözcü, İran'ın her iki tarafı da düşmanlığın kontrolden çıkmamasına ve daha fazla ölüme ve insani krize yol açmaması için gerekli önlemleri almaya çağırdığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 5.10.2020 14:36

İLGİLİ HABERLER