Ekonomi
  • 16.1.2015 10:33

Soma Holding'e çıkan termik santral iznine tepki

Termik santral yapılacağı söylemleri üzerine geçen yıl ilçedeki 60 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Yeşil Suluova Platformu başkanlığı yapan Suluova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Turgut Aksu, “Biz Yeşil Suluova Platformu olarak kurulması düşünülen termik santrale ön lisans izni verilmesine karşıyız” dedi. Linyit işletmelerinin bulunduğu ilçede ekonominin tarım ve hayvancılıktan sağlandığını belirten Turgut Aksu, kurulması planlanan termik santral alanı ile başta gıda olmak üzere diğer sektörlerde faaliyet gösteren firmaların bulunduğu organize sanayi bölgesinin birbirlerine çok yakında bulunduğuna dikkat çekti. 

Termik santral kurulması planlanan arazinin birinci sınıf tarım arazisi ve sit alanı olduğuna değinen Yeşil Suluova Çevre ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Muhterem Fuat Boyeri de, “Burada gıda üretiliyor. İnsanların sağlığı ön planda olması lazım. Ama karşısına bir termik santral. Zehir saçan, kül saçan, duman saçan termik santral. Yatırımcı olarak da burası artık yatırım yapılabilir bir alandan çıkmış olacak eğer termik santral kurulursa” diye konuştu.

Türkiye’nin tarım potansiyeli en yüksek ovalarından olan Suluova’ya termik santral yapılmasının tarıma çok büyük bir zarar vereceğini söylediklerini, birinci derecede deprem bölgesinde bulunan ilçedeki linyit ocaklarında yakın geçmişte çok sayıda madencinin öldüğü grizu facialarının da yaşandığını, şimdi de Soma Holding bünyesindeki bir firmanın bölgedeki maden ocaklarında üretim yaptığını anımsatan ilçe sakinlerinden eczacı Cemalettin Çakırtaş da, “Bu firma kamyonlar çalıştırıyor. Güvenlik önlemleri almadan yer altında işçilerimizi çalıştırıyor. Burada çok ciddi bir patlama, göçük olabilir demiştik biz. Ama bu Soma’da meydana geldi. Biz Allah göstermesin o faciayı Suluova’da bekliyorduk. Ama maalesef Soma’da oldu” şeklinde konuştu.
Termik santrallerin soğutma suyu olarak büyük miktarda su kullandığını, bunun da debisi az ve ilçe için hayati bir su kaynağı olan Tersakan Çayı’ndan sağlanmasının planlandığını öğrendiklerini belirten Çakırtaş, Merzifon’daki sivil ve askeri havaalanına yakın olan bölgedeki termik santralin bacasının uçaklar için tehdit olduğunu, ayrıca yine ilçedeki Yedikır Kuş Cenneti’ndeki doğal yaşam için de tehdit oluşturacağını sözlerine ekledi.  

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:51

İLGİLİ HABERLER