Gündem
  • 17.5.2021 11:08

Son araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı!.. İYİ Parti ve İmamoğlu'na şok

Abdulkadir Selvi, Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar'ın yapıtğı çarpıcı oçaıklamayı yayınladı... Son derece titiz bir çalışmayla hazırlandığı belirtilen araştırmada ilginç sonuçlar çıktı..

EKONOMİ İLK SIRADA

Optimar’ın araştırmasında yüzde 33.2’yle ekonomi ilk sırada çıkıyor. Onu yüzde 30.9’la koronavirüs salgını takip ediyor. Üçüncü sırada ise 13.7’yle işsizlik geliyor.

PARTİLERE GÖRE ÖNCELİK SIRASI

Koronavirüs ve ekonomi konusundaki farklılık partilere göre değişim gösteriyor. İktidar ve muhalefet ayrışımı burada da kendini belli ediyor.

AK Parti ve MHP’lilere göre koronavirüs birinci sorun olurken ekonomi az farkla ikinci sıraya yerleşiyor. CHP, İYİ Parti ve HDP’de ise ekonomi birinci sırada, koronavirüs ikinci sırada geliyor.

EKONOMİYLE İLGİLİ SORUNU KİM ÇÖZER?

Uzayan pandemi nedeniyle ekonomi dünyanın bir numaralı gündem maddesi olduğu için ekonominin birinci sorun olarak çıkması şaşırtıcı değil, ama “Peki sizce bu sorunu kim çözer?” diye sorulduğunda halkımız muhalefet çözer demiyor. AK Parti çözer diyor.

Ankete katılanların yüzde 35.4’ü “AK Parti çözer” diyor. CHP diyenlerin oranı ise yüzde 18.2’de kalıyor. CHP’ye oy vereceğini beyan edenlerin tamamı dahi “CHP çözer” demiyor.

Üçüncü sırada ise 6.2’yle İYİ Parti geliyor.

EN BEĞENİLEN SİYASETÇİLER

En beğenilen siyasetçiler anketinde inişler çıkışlar oluyor. Moda tabirle “in’ler out’lar” burada da geçerli. İstanbul seçimlerinden sonra büyük bir çıkış yakalayan Ekrem İmamoğlu bir süredir iniş trendinde. Yerini Mansur Yavaş’a kaptırdı.

En beğenilen siyasetçiler anketinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 29.3’le ilk sırada geliyor. Erdoğan’ı 13.4’le Mansur Yavaş izliyor. Üçüncü sıraya gerileyen Ekrem İmamoğlu 8.9’ken, ilginç bir sonuç da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için çıkıyor. Kılıçdaroğlu yüzde 5.7’yle Selahattin Demirtaş ve Meral Akşener’in ardından altıncı sırada geliyor. Kılıçdaroğlu’na CHP seçmeninin bir bölümü destek vermiyor. Bunu doğrulayan verileri paylaşacağım.

CHP’LİLER KILIÇDAROĞLU’NU BAŞARILI BULUYOR MU?

Sosyal medya atağı, mutfakta çektiği videolar ve eşi Selvi Hanım’a mutfakta yardım eden videoyla imaj çalışması yapan Kılıçdaroğlu’nun sanıyorum daha çok CHP seçmenine kendisini kabul ettirme sorunu bulunuyor. Çünkü CHP seçmeninin yüzde 27.3’ü Kılıçdaroğlu’nu başarısız buluyor. Yerel seçimlerdeki başarıyla bu oran gerilese de varlığını koruyor. CHP seçmeninin dörtte biri Kılıçdaroğlu’nu başarılı bulmuyor. Kılıçdaroğlu’nu başarılı bulanların oranı yüzde 66.5 çıkıyor.

AKŞENER BAŞARILI MI?

İYİ Parti seçmeninde Meral Akşener’i başarılı bulanların oranında kısmi bir yükseliş söz konusu. Başarılı diyenler yüzde 77 olurken başarısız diyenlerin oranı yüzde 14.8’e geriledi.

ERDOĞAN TARTIŞMASIZ

AK Partililerin yüzde 95.2’si Erdoğan’ı başarılı buluyor. Kurulduğu günden bu yana kendilerini başarıdan başarıya taşıyan ve 19 yıldır iktidarda tutan bir lideri başarılı bulmalarında şaşılacak bir şey yok. Ancak pandemi şartlarında da bunun devam etmesi önemli. AK Parti seçmeni Erdoğan’ı ayrı bir yere oturtuyor.

PARTİLERİN OY ORANI

Şimdi hem partilerin oy oranını vereceğim hem de partiler arasındaki oy kaymalarına dikkat çekeceğim. AK Parti’nin oy oranını düşük göstermek için açık artırma açan anket firmaları üzülecek ama kararsızlar dağıtıldığında AK Parti’nin oy oranı yüzde 39.7 çıkıyor. Muhalefet pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sorunları fırsata çevirmek istiyor ama erken seçim çağrısı yaparken biraz sonra vereceğim oranları dikkate almalarında yarar var.

CHP’nin oy oranı yüzde 24.1 olurken onu 10.9’la MHP, 10.8’le HDP takip ediyor. Şaşırtıcı olan ise İYİ Parti’nin 9.8’le beşinci sırada gelmesi. Yükseliş içinde olan İYİ Parti açısından bu oranın alt gruplarının iyi incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan 38.6’yla ilk sırada gelirken onu 15.7’yle Mansur Yavaş takip ediyor. Ekrem İmamoğlu’nun oy oranındaki gerileme ise sürüyor. İmamoğlu ikincilikten üçüncü sıraya geriledi. Bu düşüş seyri devam ederse Akşener’in gerisine düşüp, dördüncü olacak. İmamoğlu yüzde 9.6 alırken Akşener 6.0’la dördüncü sırada geliyor. Kılıçdaroğlu ise yüzde 4.1’le beşinci sırada.

KILIÇDAROĞLU MU, YAVAŞ MI, İMAMOĞLU MU?

Optimar’ın anketinde muhalefetin adayı kim olmalı sorusu da sorulmuş.

Mansur Yavaş diyenlerin oranı yüzde 29 çıkarken, ikinci sırada yüzde 13.3’le Ekrem İmamoğlu geliyor. Kılıçdaroğlu ise 8.7’yle üçüncü sırada kendine yer bulmuş.

Meral Akşener’in yüzde 7.3 aldığı ankette eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül diyenlerin oranı 2.6’da kalıyor.

Güncellenme Tarihi : 18.5.2021 01:43

İLGİLİ HABERLER