Yaşam
  • 29.10.2005 11:13

SON 'ÇILGIN TÜRKLER'

Bu memleket için hiç düşünmeden kendilerini ateşe attılar. Ve bize Cumhuriyet'i armağan ettiler Mustafa Kemal'in öncülüğünde savaşan bu kahramanlar. Ancak Cumhuriyet çocukları uzun yıllar unuttu onları. Kaç kişi kaldıklarını dahi bilen yoktu. Bu konudaki bulanıklığı gidermek üzere Genelkurmay Başkanlığı'na bir dilekçe yazdık. Yaklaşık iki ay süren bir çalışmanın ardından cevap geldi. Yüzbinlerce kahramandan kalan sadece 3 kişiydi: Eskişehirli Ziya oğlu Yakup (Satar), İskilipli Mehmet oğlu Ömer (Külük), Konyalı Abdülkadiroğlu Veysel (Turan). Kahraman dedelerimizi bulup evlerinde ziyaret ettik...

Kurşun attığım pat pat düşerdi
"Sakarya Savaşı'nda 90 bin kişiydik. Sancağı ben aldım. Hey heeey! Herkesin elinde tüfek yoktu. Ama bende vardı. Attığımı vururdum. Pat pat düşerlerdi"

İskipli Ömer Küyük, Çatkara Köyü'ndeki evinde, iki oğlu ve geliniyle yaşıyor. Eşeği ve "Savaş" adını verdiği köpeğiyle mutlu. 90 yıllık anıları da adeta ezberinde başladı mı peş peşe geliyor. Arada bir "heeeey hey" diye nara atmayı da ihmal etmiyor. Bir fırsatla alıyor çiftesini eline. Nişan alıyor, tetiği çekmiyor ama "pom, poom" diye efekt yapıyor sonra basıyor kahkahayı: "Sakarya Savaşı'nda 90 bin kişiydik. Sancağı ben aldım. Attığımı vururdum. Pat pat düşerlerdi. Nereye gittiğini bilirdim ben kurşunun. Attığım yerini bulurdu."

Güzel gözlü İngiliz hemşire iyi etti beni
"Basra'da sol kolumdan vuruldum, İngilizler'e
esir düştüm. Doktorlar kesilecek dedi. Ama güzel
gözlü, yumuşak elli İngiliz hemşire iyi etti"

Eskişehir'deki Yakup Satar gününün çoğunu yatağında geçiriyor. Eski günlerden laf açılır açılmaz, sağ eliyle sol bileğini kavrıyor, "Bileğim öyle kalındı ki" deyip başlıyor anlatmaya: "Basra'da İngilizler'le çatıştık. Sol kolumdan vuruldum. Esir düştüm. Doktorlar kesilecek dedi. Ama güzel gözlü, yumuşak elli İngiliz Hemşire sabah akşam merhem sürdü iyileştirdi kesilecek kolu. Yara kabuk bağladı ama kol zayıf kaldı."

Yunan şapkasıyla kaplıydı koca deniz
Veysel Dede hasta, kızı anlatıyor: Babam, Yunan'ı denize dökenlerin arasındaymış. Ama kahramanlıklarını 'gurur olur' diye anlatmaz

Konya Selçuklu'da yaşayan Veysel Turan, 20 yıldır yatağına bağımlı. Son birkaç aydır birşey yiyemiyor, serumla besleniyor. Veysel Dede'ye kızı Saniye bakıyor: "Savaştaki kahramanlıklarını 'Gurur olur' der, pek anlatmazdı. Süvariymiş, Yunan'ı denize dökenlerin arasındaymış. Çok arkadaşı yanıbaşında vurulup şehit düşmüş. Babam şehitleri kucağına alıp taşırmış. Yunan'ı kovalarken bir sabah, denize ulaşmışlar. Denizin yüzeyi Yunanlılar'ın şapkalarıyla kaplıymış."


Üçü de ne sigara içmiş ne içki
* Hiç sigara içmemişler, alkol kullanmamışlar.

* Düzenli spor yapmamışlar.

* Hiç diyet uygulamamışlar.

* Vitamin takviyesi almamışlar. Bol bol ekmek yemiş, yağlıdan, tuzludan, tatlıdan uzak durmamışlar.


 
(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER