Gündem
  • 10.11.2011 12:18

SON DEPREMDE ENKAZ ALTINDA KAÇ KİŞİ KALDI?

Bu konu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a soruldu. Atalay, "Enkaz altında kaç kişinin kaldığını enkaz kaldırılmadan kesin olarak söyleyemem" dedi.
Depreme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'da yeni çadırkent kurulacağını söyledi. Atalay, "Enkaz altında kaç kişi var" sorusuna ise "Kesin sayıyı enkaz kalkmadan vermek istemiyoruz" yanıtını verdi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'da yeni çadırkent kurulacağını söyledi. Van'da bulunan Atalay, depreme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Köylerde Can Kaybı Yok"

Atalay, "Şükür ki 25 binadan 23'ü meskun değil oturulmuyor, önceki depremde hasarlı görüldüğü için oturulmuyor. Bu iki otel dışında şu anda enkaz altında vatandaş yok, köylerimizde de yok. Köylerimizde bazı evlerde hasar var ama can kaybı yok. Bu iki enkaz üzerinde de yoğunlaştık" dedi.

"Enkaz altına kaç kişi var?" sorusuna Atalay, "Onu tahmin edemiyoruz. Değişik sayılar veriliyor ama mobese görüntülerinde, bazı dışarıya kaçışlar olduğu biliniyor, dolayısıyla tam kesin sayıyı enkaz kalkmadan vermek istemiyoruz" yanıtı verdi.

8 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi kurtarıldı

Van'ın Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından yıkılan otel binasının enkazında 8 kişinin cesedine ulaşıldı. 27 kişi ise enkazdan sağ olarak kurtarıldı.Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bölgeye 16 askeri, 3 THY kargo ve 3 yolcu uçağı olmak üzere toplam 22 uçak ile arama-kurtarma ve sağlık personeli sevkıyatına başlandığı kaydedildi.

İlk belirlemelere göre 25 binada hasar meydana geldiği belirtilen açıklamada, 104'ü sivil toplum kuruluş mensubu olmak üzerek toplam 783 arama-kurtarma personeli, 38 UMKE ekibi, 8 arama köpeği, 54 iş makinesi ve araç, 11 ambulans, 986 çadır ve 5 bin 280 battaniyenin bölgeye gönderildiği ifade edildi.
Havayolu ve karayoluyla arama-kurtarma, sağlık personeli ile insani yardım malzemesi sevkiyatının devam ettiği bildirildi.

ATALAY: YIKILAN BİNALARDAN 23'Ü BOŞTU

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van’da kriz masası toplantısından sonra yaptığı açıklamada, yıkılan otelin enkazının her köşesinde bir ekibin, enkaz altındaki vatandaşların canlı çıkarılması için çalıştığını söyledi. Yıkılan 25 binadan 23’ünün, önceki depremde hasar gördüğünü, bu yüzden binalarda oturulmadığını belirten Atalay, iki otel dışında enkaz altında kalan vatandaş olmadığını aktardı.

“ENKAZ ALTINDA KAÇ KİŞİ OLDUĞU BİLİNMİYOR”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, enkaz altında kaç kişi olduğunun tahmin edilemediğini bildirerek, şunları ekledi:
“Onu tahmin edemiyoruz, değişik sayı veriliyor. Otel sahiplerinin verdiği sayılar var; ama mobese görüntülerinde bazı dışarı kaçışların da olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu manada tam bir kesin sayı enkaz kalkmadan da vermek istemiyoruz. Yani yanlış bilgi vermiyoruz.”

“YENİ ÇADIR KENTLER KURUYORUZ”

Yıkılan otellerden birinin hasarlı olmasına rağmen, valiliğin oturma izni verdiği iddialarının saptırıcı olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

“Bu tür spekülatif şeylere girmemek lazım. Burada kesin hasar tespitleri yapılmamıştı, ön hasar tespitleri yapılmıştı, geçici hasar tespitleri. Teknik elemanların yaptığı o tespitleri biz de inceliyoruz. Bu otellerde hasar tespiti yapılıp yapılmadığını da inceliyoruz. Bu depremin yeni bir deprem olduğu yönündeki uzman görüşü de var. Bütün bunlar tabi değerlendirilecek. Yeni çadır kentler kuruyoruz, dün boş çadır kentimiz vardı, orası dolduruldu. Yani o konuda da vatandaşlarımız endişe etmesinler, bugün sürekli çadırlar geliyor ve biz onlardan yeni çadır kentler kuruyoruz, o konuda bir eksiklik hissettirmeyeceğimizi umuyoruz. Çalışmamız o yöndedir. Diğer konularda zaten düzen kurulmuştu, yemek vesaire bu konularda hizmetler devam ediyor.”

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 12:24

İLGİLİ HABERLER