Gündem
  • 17.1.2015 11:07

Son HSYK kararnamesindeki ilginç ayrıntılar

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi’nin, 74 başsavcının değiştiği 888 kişilik ‘Yargıdan Cemaat’i Tasfiye’ kararnamesiyle Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili iken, MİT’e ait TIR’ları durduran askerlere ve yasadışı dinleme yaptığı iddia edilen polislere yönelik soruşturmaları yürüten ve haklarında iddianame düzenleyen Ali Doğan terfi etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ni yürüten Doğan, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı.

Maden facialarının yaşandığı Soma ve Ermenek’teki 2 başsavcı ve Soma davasının görüleceği ağır ceza mahkemesinin başkanı da değiştirildi. 28 Ekim’de Ermenek’te 18 işçinin mahsur kaldığı faciayla ilgili soruşturmayı yürüten Ermenek Cumhuriyet Başsavcısı Ali Özdemir ise tenzili rütbe ile Gaziantep’e düz savcı atandı.

SOMA’YA YENİ BAŞKAN

Soma’da ağır ceza mahkemesi olmadığı için 301 işçinin ölümüyle ilgili davanın görüleceği Akhisar’daki Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Üzeyir Şendil, Edirne’ye düz hâkim olarak atandı. Akhisar Hâkimi Aytaç Ballı ise davaya bakacak olan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu. 301 işçinin ölümüyle ilgili mahkemeye sunulan iddianame reddedilmişti.
Tayyip Erdoğan’ın, Yazar Mehmet Altan’ın telefonlarını “Pastör” takma ismiyle dinleyen MİT mensupları hakkında soruşturma izni vermemesine ilişkin kararı iptal eden Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde de değişiklik yapıldı. Hâkim Murat Durmaz mahkeme üyeliğinden alınarak, Danıştay Tetkik Hâkimliği’ne atandı. Bu kararname ile yeni birinci bölgelere de ilk kez atama yapıldı. 158 hâkim ve savcı, Yargıtay Tetkik Hâkimliği’ne atanırken, 47 Yargıtay Tetkik Hâkimi kürsü görevlerine gönderildi. Kararname ile terfi eden bazı isimler şöyle:

ARAPOĞLU BAŞSAVCILIĞA

Yargıda Birlik Platformu’ndan (YBP) HSYK aday adayı Kazım Arapoğlu ise İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nden Karşıyaka Başsavcılığı’na atandı. YBP lehine HSYK adaylığından çekilen Malatya Savcısı Kurtuluş Tayanç Çalışır da Yargıtay Savcılığı’na atandı.
YPB’den idari yargı adayı olan Gönül Sayın ise Ankara Bölge İdare Mahkemesi üyeliğinden, Ankara Vergi Mahkemesi Başkanlığı’na atandı.

ANKARA’YA YENİ BAŞSAVCI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken görevden el çektirilen 3 savcıdan sorumlu olan Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Harun Kodalak atandı. Kodalak, örgüt ve dolandırıcılık suçlarına takipsizlik kararı vermişti.
YBP’ye yakın çalışan, Deniz Feneri soruşturmasında sonradan görevlendirilen Savcı Hakan Pektaş da Ankara Başsavcıvekilliği’ne atandı. YBP için çalışan Yargıtay Tetkik Hâkimi Erkan Özkaya da Alanya Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Alanya, HSYK kararıyla kısa süre önce 1’inci bölge yapılmıştı.

25 Aralık’a bakmışlardı

İSTANBUL Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılarından İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne atandılar. Uçar, Fidan ve Aydoğdu, 1 Eylül 2014 tarihinde 25 Aralık Soruşturması kapsamında 96 şüpheli hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Kimler gitti

Cemaat’e yakın bir isim olduğu öne sürülen ve adli yargıdan ilk yedek HSYK üyesi olarak 5 bin 319 oyla seçilen Uşak Cumhuriyet Başsavcıvekili İlker Çetin, tenzili rütbe ile Uşak’a savcılığa atandı.
Cemaat’in bağımsız HSYK adayı olduğu iddia edilen Yeşim Sayıldı, İstanbul Anadolu Hâkimliği’nden Samsun Hâkimliği’ne; eşi Selçuk Sayıldı ise İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı’ndan Samsun Savcılığı’na atandı.
Cemaat’in diğer HSYK üye adayı olduğu öne sürülen Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Murat Gökçe de Eskişehir’e savcı olarak atandı.
HSYK eski 1. Daire Başkanı İbrahim Okur da Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’ndan İstanbul Anadolu Hâkimliği’ne getirildi.

CİHANER HÂKİMİ KIRIKKALE’YE

Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı ve şimdiki CHP Milletvekili İlhan Cihaner’i tutuklayan Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin, davaları birleştirmeye yönelik ısrarlı isteğine rağmen
dosyayı göndermeyen
eski Erzurum Özel Yetkili Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, Ankara Hâkimliği’nden Kırıkkale Hâkimliği’ne atandı. Erzurum’da Cihaner dosyasında görev yapan Savcı Rasim Karakullukcu, Ankara’dan Trabzon Savcılığı’na atandı.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:50

İLGİLİ HABERLER