Gündem
  • 20.11.2019 11:28

Son Osmanlı askeri Onbaşı Hasan bulundu!

Son Osmanlı Onbaşı Hasan bulundu!

Filistinli Şeyh İkrime Sabri, bir müzede bulunan fotoğrafın Kudüs’teki son Osmanlı askeri Onbaşı Hasan’a ait olduğunu söyledi.

Osmanlı Devleti’nin yıkılmasına rağmen Kudüs’ü terk etmeyerek 1982 yılındaki vefatına kadar Mescid-i Aksa’daki nöbetini sürdüren Osmanlı askeri Iğdırlı Onbaşı Hasan’a ait bir fotoğraf, Filistin’deki bir müzede ortaya çıktı. Osmanlı ordusu bölgeden çekilirken yaşanabilecek yağmalamaların önüne geçmek için Kudüs’te bırakılan 53 Osmanlı askerinden biri olan Onbaşı Hasan’ın hikayesi işgal altındaki Doğu Kudüs’te yaşayan ihtiyarlar arasında dilden dile dolaşıyor.

Son Osmanlı Onbaşı Hasan bulundu!

Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Aksa’daki son Osmanlı askeri olarak bilinen Onbaşı Hasan’ı görme fırsatı bulan neslin son temsilcilerinden biri. Şeyh Sabri (80), dijital bir kopyasını incelediği söz konusu fotoğrafın gerçekten Onbaşı Hasan’a ait olduğunu teyit etti. Fotoğraftaki kişinin 1917’den vefat ettiği tarih olan 1982’ye kadar Kudüs’te kalan son Osmanlı askeri Onbaşı Hasan olduğunu belirten Şeyh Sabri, “O, Kudüs ve Mescid-i Aksa için sadakat, mesuliyet, aidiyet ve adanmışlık sembolü” dedi.

Son Osmanlı Onbaşı Hasan bulundu! ile ilgili görsel sonucu

Onbaşı Hasan’ın işgal altındaki Batı Yaka’nın Tulkerm şehrinde bulunan El-Mintar Müzesi’ndeki fotoğrafını ilk fark eden kişi olan Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi Müdürü Reha Ermumcu, “Onbaşı Hasan’ın defnedildiği yeri bulmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda yerini tayin edip, bir anıt mezar yapımına başlamayı ümit ediyoruz” dedi.

Son Osmanlı Onbaşı Hasan bulundu! ile ilgili görsel sonucu

Güncellenme Tarihi : 20.11.2019 11:30

İLGİLİ HABERLER