Gündem
  • 30.4.2006 12:13

SORU VE YANITLARLA HATAY İHALELERİ

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'in el yazısının bulunduğu notla ortaya çıkan, DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan'ın kamu ihale belgelerini açıklaması ve AKP Hatay Milletvekili Fuat Geçen'in "Yüce Divan" uyarısıyla doruğa çıkan Hatay'daki ihale yolsuzluğu iddiaları tartışması sürüyor. Bu tartışma, Sadullah Ergin'in mahkemeden aldığı tekzip kararıyla yeni bir boyut kazandı. Milliyet, bu tartışmayı sağlıklı bir zemine oturtmak amacıyla kamuoyunda kafa karıştıran hususları objektif bir biçimde büyüteç altına yatırıyor.

BELGE DAĞITILDI
SORU: Hatay'daki ihale yolsuzluğu iddiaları nasıl ortaya çıktı? AKP Grup Başkanvekili ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin'in Antakya Doğumevi ihalelerini yönlendirdiği ya da bu ihalelere müdahil olduğuna ilişkin iddiaların aslı astarı var mı?
YANIT: Bu konudaki haberler ilk olarak şubat başında basında çıktı. Ardından DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, 7 Şubat 2006'da TBMM Genel Kurulu'nda Hatay'da ihale yolsuzluğu olduğunu, bunun belgelendiğini ileri sürdü.
Eraslan, daha sonra olayın merkezinde AKP Milletvekili Sadullah Ergin'in olduğunu öne sürerek, Ergin'in ihalelerin kime verilmesi gerektiğine ilişkin el yazısının bulunduğu bir belgeyi basına dağıttı. Ergin, ihalelere ilişkin bu metindeki el yazısının kendisine ait olduğunu kabul etti.

SADULLAH ERGİN'İN HAKLI OLDUĞU NOKTA
SORU: Sadullah Ergin tekzibinde, el yazısının bulunduğu belgede ismi geçen işadamlarının, söz konusu ihaleleri almadıklarını söyleyerek kendisini savunuyor. Bu doğru mu?
YANIT: Ergin'in belgeye el yazısıyla adını yazdığı Mahmut Boncuk adlı AKP'li şahsın aynı belgede sözü edilen çatı yaptırılması ve hidrofor sistemi ihalelerini almadığı doğru. Ancak eski AKP Hatay İl Disiplin Kurulu Üyesi olarak görev yapan, ayrıca Ergin'e eşi tarafından akraba olan Boncuk'un sonradan, sadece İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 6 ihale aldığı ortaya çıktı. Zaten bu hususu Ergin de teslim ediyor. Ancak Boncuk'un İl Sağlık Müdürlüğü'nden 5, AKP'li Antakya Belediyesi'nden 1 ihale aldığı biliniyor.
Boncuk'un aldığı ihalelerin toplamı 140 bin YTL'ye ulaşıyor.

NOT NE AMAÇLI?
SORU: Ergin'in tekzibinde, el yazısının "yönlendirme amaçlı olmadığı" savunuluyor. Bu yazı ne amaçlı olabilir? Yazının muhatabı olan eski Antakya Doğumevi Müdürü Yaşar Arter bu konuda ne diyor?
YANIT: Arter, Hürriyet gazetesine verdiği demeçte el yazısının ihaleleri yönlendirme amaçlı olduğunu, Ergin'in ihalelerin kime verilmesi gerektiğine ilişkin kendisine talimat verdiğini ileri sürmüş, ancak bu talimatı uygulamadığını açıklamıştı. Her halükârda Ergin'in el yazısının bulunduğu ihalelere ilişkin notun yönlendirme amaçlı değilse bile ne amaçlı olduğu AKP tarafınca tam olarak izah edilebilmiş değil.

İHALELERE YAKIN İLGİ
SORU: Ergin'in el yazısının ihalelere ilişkin bir notta olması ne anlama gelir?
YANIT: Ergin'in el yazısının bulunduğu ihale notu, seçim bölgesindeki ihaleleri kimin alacağına ilişkin yönlendirme yaptığı izlenimini yaratıyor. Belli ki, Ergin en azından seçim bölgesindeki ihalelere çok yakın ilgi gösteriyor. Hukuki olarak sıkıntı olmadığı savlanabilir, ancak notun etik açıdan tartışmalı bir durum yarattığı aşikâr.
Bu notun, sokaktaki vatandaşta "İktidar partisi milletvekili kendi seçim bölgesindeki kamu ihaleleriyle neden bu kadar yakından ilgileniyor?" sorusunu yaratması kaçınılmazdır.

AİLE FOTOĞRAFI MI?
SORU: Basına yansıyan bir fotoğraf var. Sadullah Ergin'i işadamı Ömer İsakoğlu ile birlikte gösteren bu fotoğrafın anlamı nedir?
YANIT: Bu fotoğraf, Ergin'in Hatay'da çok sayıda kamu ihalesi kazanan İsakoğlu ile yakınlığını gösteriyor. İsakoğlu sağlık malzemeleri satan bir şirketin sahibi. Bu işadamı eski Hatay AKP Gençlik Kolları Başkanlığı da yapmış, dolayısıyla AKP örgütü ile kuvvetli ilişkileri var.
Ergin, siyasete atılmadan önce İsakoğlu'nun avukatlığını da yapmış. Bu, belgelenmiş bir husus.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:29

İLGİLİ HABERLER