Gündem
  • 29.3.2022 20:52

Soruları çalan 49 FETÖ'cü hakim savcı evinde yakalandı

Devlete girme sorularını çalan 49 FETÖ’cü yakalandı

FETÖ’nün çaldığı sınav sorularına ilişkin Ankara’da iki farklı operasyon düzenlendi. Örgtün Hakim-Savcı çalışma evlerinde dağıttığı Hakim-Savcı sınavları ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun meslek personeli sınav sorularının çalındığı ortaya çıktı. Yazılı sınav öncesinde ‘dua alma’ adı altında soruları aldıktan sonra SPK’ya giren ve halen kamuda aktif olarak çalışan zanlıların da aralarında bulunduğu 49 kişiye operasyon düzenlendi. Ankara’da hücre yapılanması şeklinde oluşturulan hakim-savcı sınavlarına çalışma evlerinde kalarak soruları aldığı belirlenen 21 kişi de deşifre oldu. Hakim-Savcı evinde kalan şüphelilerin üst düzey tedbirlerle çalınan sorulara çalıştığı, iki avukatın ise izdivaç kataloğundan çıktığı belirlendi.

Ankara Emniyeti ile Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü Ankara'da bulunan hakim-savcı sınavlarına hazırlık çalışma evlerine yönelik soruşturma kapsamında FETÖ'nün Adalet ve Sermaye Piyasası Kurulu'na sızdırılan 70 üyesi daha deşifre oldu. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin Ankara merkezli 12 ilde gerçekleştirdiği operasyonda örgüte ait hakim-savcı evinde kaldıkları tespit edilen 18 avukat, 1 ihraç hakim, güvenlik görevlisi ve iki özel sektör çalışanın da aralarında bulunduğu 21 kişiden 16'sı yakalandı.

ÜST DÜZEY TEDBİRLE ÇALINAN SORULARA ÇALIŞMIŞLAR

Zanlılar haklarında üniversite döneminde örgütte çeşitli düzeylerde görev aldığı, örgüt tarafından Ankara'da hücre yapılanması şeklinde oluşturulan hakim-savcı sınavlarına hazırlık çalışma evlerinde kaldıkları, ardışık/periyodik arama, Bank Asya, tepe yönetimle görüşme, aleyhe ifade ve teşhis beyanların bulunduğu belirlendi. Örgüte ait hakim-savcı çalışma evlerinde kaldıkları, yapılan teknik analiz çalışmaları ve etkin pişmanlıktan yararlanan örgüt mensuplarının beyanları sonucunda tespit edilen örgüt üyelerinin söz konusu evlerde kaldıkları süre boyunca sorumlu mahrem abiler tarafından getirilen sorulara çalıştıkları, çalışma evlerinde üst düzey tedbir uygulandığı, giriş ve çıkışlarda tek tek girildiği, evlerde telefon kullanılmadığı, ailelerle görüşmek için ev civarındaki ankesörlü ve büfelerin kullanıldığı, mahrem sorumlular tarafından evlere adli idari yargı ile askeri hakimlik sınavlarına yönelik olarak yemin ettirildikten sonra soruların bir kısmı veya tamamının verildiği kaydedildi.

KATALOGDAN DA ÇIKTILAR

FETÖ'nün adliye mahrem yapılanması soruşturması kapsamında gözaltı kararı verilen zanlılar arasından olan iki avukatın, daha önce düzenlenen operasyonlarda örgütün izdivaç sorumlularından ele geçen dijital materyallerde örgüt için stratejik öneme sahip yargı mensupları, askerler, mülki idare amirleri ve örgüt hiyerarşisinde veya finansal açıdan önemli konumda bulunanların birbiriyle evlenmeye teşvik edilmesi yönünde bir sistemi olan 'katalog evlilik' listesinde bulunduğu ortaya çıktı.

SPK SORULARINI DA ÇALMIŞLAR

Ankara'daki kurum sınavlarına hazırlık çalışma evlerine düzenlenen bir diğer operasyonda ise üniversite öğrenimleri sırasında örgütte çeşitli düzeyde görev aldıkları, aralarında Sermaye Piyasası Kurulunun meslek personeli alımı yazılı sınav sorularını sınav öncesinde "dua alma" adı altında temin ederek sınava girenler de dahil halen kamuda görevli olanların da yer aldığı toplam 49 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Zanlıların 2014-2016 yılları arasında örgüt tarafından Ankara'da hücre yapılanması şeklinde oluşturulan ve her biri kod isim ile anılan kurum sınavlarına hazırlık çalışma evlerinde kaldıkları, bu evlere sabit kalmak üzere tahsis edilmiş 'açık hat' diye tabir edilen GSM hatları üzerinden Bylock uygulaması aracılığıyla örgüt içi iletişim kurdukları belirlendi. Evlerde kaldıkları dönemde şahsi telefonlarını kullanmayarak eve tahsis edilmiş GSM hatları üzerinden tanıdıkları ile görüştüklerine ilişkin HTS kayıtları bulunan şahısların, Bylock yazışma içerikleri bulunduğu ve haklarında teşhis bulunduğu aktarıldı. 49 zanlının yakalanması için Ankara merkezli 29 ilde, eş zamanlı olarak operasyon düzenlendi.

Güncellenme Tarihi : 29.3.2022 20:58

İLGİLİ HABERLER