Medya
  • 1.1.2019 10:00

Sosyal medyada 2018'in en çok okunan 5 haberi

Euronews Türkçe'yi sosyal medya platformları, Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube üzerinden takip eden kullanıcıların, 2018 yılında en çok ilgi gösterdiği 5 içeriği derledik.

Facebook

1- Seçim 2018: Erdoğan'ın çifte zaferi

24 Haziran cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin oy sayımına ilişkin canlı yayın görüntüleri Facebook'ta 2018'in en çok ilgi çeken videosu oldu. Yaklaşık 3 saatlik yayın 321 bin 800 kişi tarafından izlendi ve takipçilerden 74 binin üzerinde etkileşim (yorum, beğenme, paylaşma) aldı.

2- Trump, Suudi Arabistan Kralı'na böyle seslendi

"Kral Selman, seni severim ama biz olmasak tahtında iki hafta bile kalamazsın. Bu yüzden seni koruyan orduya ödeme yapmalısın."

ABD Başkanı'nın Suudi Arabistan Kralı'na seslendiği konuşmanın videosu 2018'in en çok ilgi çeken ikinci içeriği oldu. 230 binden fazla izlenen videonun etkileşim rakamı ise 46 bin 800.

3- Sarı Yelekliler anlatıyor: Neden bu kadar öfkeliler?

Fransa'da akaryakıt zammına tepki olarak başlayan "Sarı Yelekliler" hareketi kısa sürede orta sınıfın ekonomik taleplerini sokakta hükümetin karşısına çıkarttığı geniş çaplı protestolara dönüştü. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a geri adım attıran eylemcilerin neden meydanlarda olduklarını açıklayan kısa video 2018'in en iyileri arasında yer aldı.

208 binden fazla kişi tarafından izlenen videonun etkileşim sayısı ise 26 bin 900.

4- Burası Yemen, çocuklar yaprak yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor

Savaştan dolayı kıtlıkla karşı karşıya kalan Yemen'de uluslararası insani yardım kuruluşlarının ulaşamadığı bölgede halk, yaprak yiyerek hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu insanlık dramına ait görüntüler Euronews Facebook sayfasını takip edenlerin de dikkatini çekti.

Video 151 bin kişi tarafından izlendi ve 17 binden fazla etkileşim aldı.

5- Kanlı Ay: 21. Yüzyılın en uzun ay tutulması

Dünya nadir görülen gökyüzü olaylarından birine tanıklık etti. Yirmi birinci yüzyılın en uzun Ay tutulması yaşandı. Dünya’nın gölgesi Ay’ı tamamen kızıla bürüdü. Bu sıra dışı ana ait 1.5 saatlik canlı yayın 113 bin kişi tarafından izlendi ve yaklaşık 17 bin etkileşim aldı.

Twitter

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan AİHM'e daha önce üç kez başvurdu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Başkanı ve eski Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması ile ilgili kararı AİHM'i Türkiye'de yeniden tartışma konusu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "Demirtaş'ı serbest bırakın" diyen AİHM kararı ile ilgili verdiği ilk tepkilerde “AİHM'nin verdiği kararlar bizi bağlamaz” dedi.

Erdoğan'ın AİHM'e daha önce 3 kez başvuru yaptığını gösteren haberin 'tweet'i 4 bin 400'den fazla paylaşım ve 7 bin 600'den fazla beğeni aldı.

2- ABD'den 270 kat küçük Hollanda dünyanın en büyük 2. tarım ihracatçısı

Kuzey Avrupa ülkesi Hollanda Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) sonra dünyanın tarım ürünleri ihraç edenen en büyük ikinci ülkesi konumuna yükseldi.

Hollanda'yı bu alanda Türkiye ile kıyaslayan tweet, 2018'in en çok etkileşim alan ikinci paylaşımı oldu.

3- 40 yıldır Türklerle yaşıyor, Türkçe öğrendi. Brigitte Brüksel'deki Türkiye'yi anlatıyor

Fransızca öğretmeni Belçikalı Brigitte Dayez ve eşi Jerome Dayez 1978 yılından bu yana Brüksel'de Türk mahallesi olarak bilinen Schaerbeek'te yaşıyor.

77 yaşındaki Brigitte, neredeyse yarım asırdır içeriden gözlemlediği "Türk mahallesini" ve Brüksel'deki Türklerle ilgili tespitlerini Türkçe konuşarak Euronews'e anlattı.

Haberin video içeren tweeti bin 400 kişi tarafından paylaşıldı.

4- İran tatili Norveçli bakanı işinden etti

Norveç Balıkçılık Bakanı Per Sandber, devletin kendisine zimmetlediği cep telefonuyla izin almadan tatile gittiği için gelen baskılar üzerine görevinden istifa etti.

Norveçli Bakan'ın istifa haberiyle ilgili paylaşım Euronews Türkçe Twitter takipçilerinin 2018'de en çok ilgi gösterdiği 4. içerik oldu.

5- Nusret'te 'et ziyafeti çeken' Maduro kendini savundu: Oradaki lakabım 'Sultan Maduro'

Türkiye'de ünlü bir lokantada görüntülenen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendini savundu. İstanbul'da lakabının “Sultan Maduro” olduğunu söyleyen lider, çok yakında ünlü restoranta yine gideceğini söyledi.

Maduro'nun kendini savunduğu görüntüler Twitter'da 750 binden fazla izlendi. İlgili tweet yaklaşık 1.200 kişi tarafından paylaşıldı.

Instagram
1- Sarı Yelekliler'in 'hayat pahalılığına isyanı' şiddete dönüştü

Fransa'daki Sarı Yelekliler eylemleriyle ilgili 'No Comment' video Euronews Türkçe'nin Instagram hesabında 2018'in en çok ilgi çeken paylaşımı oldu. İçerik bin abone başına yaklaşık 89 etkileşim aldı.

2- "Bu kadar fakirliğin olduğu bir ülkede lüks uçağa binersem kimsenin yüzüne bakamam."

Meksika'nın yeni Devlet Başkanı Obrador'un başkanlık uçağını satacağına dair açıklaması 2018'in en çok etkileşim alan ikinci paylaşımı oldu. Kısa video 1.800'den fazla izlendi.

3- Yunanistan'da yangın felaketi

Yunanistan'da alevlerin kül ettiği mahallelerin drone görüntüleri 2018'e damga vuran afetin boyutlarını gün yüzüne çıkarttı.

Yangın sonrasına ait video Euronews Türkçe takipçilerinin de dikkatini çekti.

4- Beyoğlu Sütlüce'de toprak kaymasından dolayı temeli boşalan 4 katlı bina çöktü

Daha önce boşaltılan binanın yıkılma anı alandaki haber ajansları tarafından görüntülendi. İlgili video Euronews Türkçe Instagram üzerinden 11 binden fazla izlendi.

5- Şiddetli depremin vurduğu Endonezya'nın Lombok adası yaralarını sarmaya çalışıyor

Endonezya depreminin yol açtığı yıkıma ait görüntüler 2018'in en çok ilgi çeken 5. paylaşımı oldu.

Youtube

1- ABD Açık'ta kaybeden Serena Williams sandalye hakemiyle tartıştı

Ünlü Amerikalı raket Serana Williams'ın ikinci sette maçın sandalye hakemi Portekizli Carlos Ramos ile girdiği tartışma müsabakaya damgasını vurdu.

Fransız antrenörü Patrick Mouratoglou'dan taktik aldığı iddiasıyla hakem Ramos'tan uyarı alan Williams'a, birkaç dakika sonra sayı kaybedince raketini yere vurduğu için ikinci kural ihlalinden dolayı 15 sayı ceza verildi.

Haberin videosu 2018'de Youtube sayfasında 1.7 milyonu geçerek, en çok izlenen içerik oldu.

2- Türkiye'de 32 yıldır ekonomiyi yakından takip eden gazeteci Emin Çapa, Euronews Türkçe'nin RÖP programı konuğu

Çapa, Türkiye'nin en büyük şirketlerinin B planlarını bırakıp C planlarına geçtiğini, büyük şirketlerin krizin derinleşmesi durumunda işten çıkarılacaklar listesi hazırladığını söylüyor.

Programın videosu 235 binden fazla izlendi.

3- Beşar Esad Doğu Guta sokaklarında

Suriye yönetimi, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Doğu Guta'da kendi kullandığı özel bir otomobille kenti turlarken çekilmiş görüntüsünü yayınladı. Video 158 binden fazla izlendi.

4- 104 yaşında kendi isteğiyle hayata veda etti

Son yolculuğunu ötanazinin serbest olduğu İsviçre'ye yapan 104 yaşındaki Avustralyalı çevre bilimci David Goodall, kendi isteğiyle hayata veda etti.

5- Fethullah Gülen: Türkiye bana saldırı düzenleyebilir

Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'nden iadesini istediği Fethullah Gülen, Finlandiya devlet televizyonuna konuştu.

Güncellenme Tarihi : 4.1.2019 01:24

İLGİLİ HABERLER