Gündem
  • 30.6.2007 00:18

SOSYALİST ENTERNASYONAL'DE BAYKAL'A SÜRPRİZ

HAKAN KAPLAN
CENEVRE  - Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı'na katılmak üzere dün İsviçre'nin Cenevre kentine giden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, temasları kapsamında bugün konseyde konuştu.


Kuzey Irak'lı Kürt liderler Celal Talabani ve Mesud Barzani'nin de konuşma yapmak üzere kürsüye çağrılması üzerine CHP Lideri Baykal yerinden kalkarak arka sıralara oturdu. Baykal'ın bu hareketini protesto olarak algılayan Kürt liderler Barzani ve Talabani, Baykal'ın konuşmak üzere kürsüye çağrılması üzerine yerlerinden kalkarak, toplantıdaki diğer üyelerle el sıkışmalarının ardından salondan ayrıldı.


Öte yandan, salondaki konuşmalarda ilk olarak söz alan Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Gazze Şeridi'nin denetimini ele geçiren Hamas'ın tecrit edilmesini istedi. Arapça yaptığı konuşmada, İsrail ile müzakere çağrısında da bulunan Abbas, "Biz açığız, sizlerle adil barış yapmak istiyoruz" dedi. Abbas'dan sonra söz alan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, "Kürdistan" diyerek başladığı sözlerine asıl amaçlarının Irak'ı korumak olduğunu altını çizdi.


Toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Irak'ın kuzeyindeki Mesut Barzani yönetiminin terör örgütlerine verdiği desteği anımsatarak, "Hiçbir hükümet toprakları üzerinde teröre müsamaha göstermez. Bunun tek istisnası Kuzey Irak'tır" dedi. Baykal, Irak'ın kuzeyinde 3 bin 500 kadar PKK'lı teröristin bulunduğuna işaret ederek, "Bu teröristler burada eğitilmekte ve Türkiye'ye saldırılara hazırlanmaktadır. Irak'taki hiçbir güvenlik gücü, bu terörist saldırıları durdurmak, etkisiz hale getirmek veya bertaraf etmek sorumluluğunu almamaktadır" diye konuştu.

Konuşmasında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Mesut Barzani'yi isim vermeden eleştiren Baykal, "Bizim izlenimimiz Irak hükümetinin PKK gibi terörist örgütleri meşrulaştırma niyetine sahip olduğu ve bu örgütleri Irak'ın komşularını tehdit eden terör örgütü olarak görmediği yolundadır" dedi.
Sosyalist Enternasyonal'in başkan yardımcısı olan CHP lideri Deniz Baykal'ın yarın da temaslarına devam etmesi bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:47

İLGİLİ HABERLER