Gündem
  • 1.5.2021 23:41

Soylu: Emniyet genelgesi Anayasa'ya aykırı değil

Süleyman Soylu: Emniyet genelgesi Anayasa'ya aykırı değil

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge hakkında "Anayasa'ya aykırı değil" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, güvenlik güçlerinin görevi başında görüntülenmesini yasaklarken, personelin bu gibi durumları engellemesi ve görüntüleme girişimine adli işlem yapılması yönünde genelge yayınladı. Genelge, yayınlanmasının ardından siyasiler tarafından çokça eleştirildi.

BAKAN SOYLU, CANLI YAYINA BAĞLANDI

CNN Türk canlı yayınında da tartışılan genelge hakkında yanlış anlaşılanlara açıklık getirmek için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, telefon bağlantısıyla canlı yayına katıldı.

"EMNİYET GENELGESİ, ANAYASA'YA AYKIRI DEĞİL"

Bakan Soylu, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa'nın 27.maddesi çok açık ve nettir. Türkiye'de son yıllarda başka bir gelişme daha var. Her çıkardığımız kanunu, yaptığımız bütün işlemleri Türkiye'de son yıllarda kabul edilen bir unsur üzerinden yapıyoruz. Kişisel verileri koruma kurulu var.

Bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia eden hukukçular, çıksınlar konuşsunlar. Kesinlikle öyle bir şey söz konusu. Emniyet genelgesi Anayasa'ya aykırı değil.

"RIZASI OLMADAN NORMAL VATANDAŞIN BİLE KAMERA KAYDINI ALAMAZSIN"

Kişinin rızası olmadan bırakın polis memurunu, normal bir vatandaşı bile kamera kaydına alamazsınız."

Emniyet'in görüntü genelgesine CHP'den itiraz

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, polis ekiplerinin görev başında görüntülenmesi halinde adli işlem yapılmasını istemesine ilk karşı çıkan parti CHP oldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü yayınladığı son genelge ile; görev başındaki personellerin görüntülenmesi durumunda adli işlem yapılmasını istedi.

Yayınlanan genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği", ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği ifade edilrek bu tür girişimler yasaklandı.

Genelgede, "Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi" denildi.

Konuyla ilgili CHP'den açıklama geldi.

CHP: POLİSİN ÖZEL HAYATI YOKTUR

Ana muhalefet partisi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesine karşı çıkarak polisin görev başında özel hayatının olmadığını savundu.

Genelgeye dair açıklama yapan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, "Polis görev yaparken özel hayatı yoktur, kimseyi kandırmaya çalışmasınlar. Basın mensupları böyle bir sansürü kabul etmek zorunda değil, kolluk kuvvetleri böyle bir engelleme yaptıkları takdirde suç oluşturur. Kolluk kuvvetlerden birinin bir vatandaşa kötü muamele yapması ve bunun sosyal medyada yayınlanması özel hayatın gizliliği değil suçun ihbarıdır. Vatandaşlar gördükleri hukuksuzluğu tespit ve bildirmekle görevlidir." dedi.


 

Güncellenme Tarihi : 1.5.2021 23:55

İLGİLİ HABERLER