Ekonomi
  • 19.12.2005 10:43

SPK BAŞKANI 2006'DA GÖREVİNİ BIRAKACAK

Görev süresi Ekim 2006'da dolacak olan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, görev süresinin sonunda başkanlığa yeniden atanıp atanmayacağı konusunda "6 yıl benim için yeter" açıklaması yapü. Tabi oldukları tasarruf tedbirlerinin ağırlığından yakınan Cansızlar, "Köprüleri atmış görünüyorsunuz" yorumuna, "Literatürümüzde böyle bir kavram yok. Ama ben devlet memuruyum, devletin memuru olur, hükümetlerin memuru olmaz" yanıtını verdi.

Çok başlılık var

SPK'nın geleneksel Abant buluşmasında basınla bir sohbet toplantısı yapan Cansızlar, bir gazetecinin görev süresinin gelecek yıl sona ereceğini hatırlatarak, "Bu son Abant toplantınız mı?" sorusu üzerine, "6 yıllık süre hiç fena değil. Fazla da ısrarcı olmamak lazım" diye konuştu. "Sizce üst kurul başkanları bir dönem mi görev almalı?" sorusuna karşılık da Cansızlar, "Benim açımdan 6 yıllık dönem olumlu ve verimli bir dönem" dedi. "Köprüleri attınız mı?" şeklindeki bir başka soru üzerine de Cansızlar, "Köprüleri atmak diye devlet memurluğu literatürümüzde bir şey yok. Devlet memuru her zaman için devletin memurudur, hükümetlerin değildir. Doğru bildiklerini aynen uygulamaya çalışır" dedi.

Cansızlar, yeniden görev teklif edildiğinde bunu kabul edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, "Benim için yeterli diyorum. Belki televizyonlarda program yapmaya başlarız beraber" diye konuştu.

Toplantı sırasında gazetecilerin sorularına sitemkar yanıtlar veren SPK Başkanı Doğan Cansızlar, kurum-kurul ayrımının tam yapılmadığını ve kurullarda çok başlılık olduğunu
kaydetti. Cansızlar, "Bir kurumda başkan yurtdışına gittiğinde 3 daire başkanı görevden alınıyor" dedi. Kurullarda nihai karar vericinin o kurulun başkanı olduğunu vurgulayan Cansızlar, "Kurullara dışarıdan üyeler gelebilir, biz bunların deneyimlerinden faydalanmak isteriz. Ancak bir ailede bir tane reis olur. Herkes yönetime katılmayı çok seviyor" diye konuştu.

Londra'da katıldığı üst kurulların özerkliği konulu bir toplantıda, SPK'yı anlattıklarını belirten Başkan Doğan Cansızlar, burada İngiliz Hazine yetkilisinin, "Siz bağımsız otorite olduğunuzu mu zannediyorsunuz? Siz tam bir kamu kuruluşusunuz" dediğini aktardı.

Ömer Dinçer izin vermedi, Cansızlar Barbados'a kendi parsıyla gitti

Toplantı sırasında uygulanmakta olan tasarruf tedbirlerine değinen ve "Maliye'de alıştığımız sıkı tedbirlerin 10 katim burada gördüm" diyen SPK Başkanı Doğan Cansızlar'ın geçtiğimiz günlerde IOSCO'nun Barbados'ta yapılan toplantılarına giderken parasını kendi cebinden verdiği ortaya çıktı. Cansızlar'ın, lOSCO'nun (Uluslararası Sermaye Piyasaları Örgütü) toplantısına gitmesine Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'den izin çıkmadığı öğrenildi. Cansızlar'ın ise "Gerekirse cebimden giderim" diyerek Barbados'taki toplantıya katıldığı kaydedildi. Olayı doğrulayan Cansızlar, baştan kendi karşılamak üzere gittiğini, arkasından onayın geldiğini belirterek "Toplantıda 78 ülkeyi temsil ettim. Türkiye'nin itibarını 3-5 imzaya feda etmem" dedi. "Gitme" diyenin kim olduğunu soran gazetecilere "Başbakanlık" yanıtını veren Cansızlar, Türkiye'nin lOSCO'nun Gelişmekte Olan Ülkeler Birliği'ne iki dönem üst üste başkanlık yaptığını belirtti. Cansızlar, bunun kendisi için değil, Türkiye için büyük önem taşıdığını vurguladı.

(vatan)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:25

İLGİLİ HABERLER