Spor
  • 12.10.2020 11:02

Spor yazarları milli takım için ne dedi

Rusya-Türkiye maçını spor yazarları değerlendirdi

A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'ndeki üçüncü maçında deplasmanda Rusya ile karşı karşıya geldi. Ay-yıldızlılar, 1-0 geriye düştüğü mücadelenin ikinci yarısında ortaya koyduğu etkili oyunla galibiyeti kaçıran taraf oldu. 1-1 sona eren karşılaşmayı spor yazarları değerlendirdi. İşte o yorumlar...

ALİ GÜLTİKEN - SAVUNMADA YÜZÜMÜZ GÜLÜYOR

Rusya'nın son birkaç yıldır çok net bir oyun düzeni var. Bu oyun düzeninin belirleyici faktörü de 1.96'lık Dzyuba. Onun üzerinden hücum organizasyonları yapan Rusya çok etkili oldu. Onun çevresindeki Ionov, Kuzyaev, Miranchuk içeri kat ederek başımızı çok ağrıttılar. Maçın özellikle ilk yarısında Rusya'nın oyunu fiziki mücadele üzerinden yakın temasla oynama düşüncesine takım olarak cevap veremedik. Orta alanda çıkarken çok fazla top kaybı yaptık. Bunlar da kalemize Rusya'nın gol pozisyonları olarak döndü. İlk devreyi bir cümle ile özetlersek; Rusya oynadı, biz seyrettik diyebiliriz.

İkinci 45 dakika oyun düşüncemizi de değiştirdik, oyun şeklimizi de. Başrol oyuncusu da Cengiz Ünder oldu. Hem kendi oynadı hem de Milli Takımımızı oynattı. Cengiz ile başka bir kimliğe büründük. Hakan, Ozan, Burak ve Kenan Cengiz ile birlikte sahaya etkinliklerini koydular. Koydukları andan itibaren de Milli Takımımız hem oyuna hakim oldu, hem gol buldu ve hem de pozisyonlar yakaladı. Aslında bu maç bir kez daha ortaya koydu ki; biz Milli Takım olarak rakibin peşinden koşan değil topa sahip olduğunda fark yaratan bir ekibiz. Usta ayaklarımız var. Topa hükmetmeye başladığımızda hem sonuç alıyoruz hem de oynamaktan keyif alıyoruz.

Bu maçta direklere takılmasaydık uzun dönemdir yenemediğimiz Rusya'ya diz çöktürmüş olarak evimize dönmemiz işten bile değildi. Geriden gelip maçları çevirmek önemli. Özellikle gol yediğimizde skoru açmadan sahada kalabilmek çok değerli. Bunu artık Milli Takım olarak yapabiliyoruz. Savunma bölgesindeki oyuncularımız konusunda son yıllarda yüzümüz gerçekten gülmeye başladı. İkinci yarıdaki oyun belki ofans üzerinden konuşulacak ama Merih ve Ozan'ın savunmadaki başarısı dün akşam en az forvetler kadar önemliydi.

FATİH DOĞAN - TÜRKİYE'NİN CENGİZ'İ

Ülke olarak Avrupa Uluslar Ligi'ne ısınmaya başladık. İlk senesinde küme düşüp statü değişikliğiyle yeniden yükseldiğimiz Avrupa Ligi'ne içeride Macaristan'a yenilip dışarıda Sırbistan'la berabere kalarak başlamak Rusya maçlarını çok daha önemli hale getirdi. Almanya'da muhteşem bir oyunla 3-3 kaldığımız maçın ardından Rusya'daki ilk 45 dakikadaki oyunu görünce akıllara "Millilerin Uluslar Ligi'ne motivasyon sorunu mu var?" sorusu geliverdi. Ruslar ilk yarı çok etkiliydi ancak biz de onları rahatsız edip hataya zorlayacak bir baskı kuramadık. Anlamsız top kayıpları ritmimizi bozdu. İlk yarıda 1 gol ve 2 net gol pozisyonu da Rusya'dan geldi. İkinci yarı bambaşka bir Türkiye vardı. Bunun iki önemli nedeni var.

Birincisi; ilk yarı tempo yapan yaşlı Rusya ikinci yarıda genç ve başarıya aç Türkiye'nin temposuna cevap veremedi. İkincisi de Şenol Güneş'in Cengiz Ünder'i oyuna almasıydı. Milli Takımımızın Burak'la girdiği ilk ciddi pozisyonda Cengiz'in ortası vardı. İkinci yarı bir şutu direkten dönmesi dahil her pozisyonda Cengiz vardı. Milli futbolcumuz, Ruslar'ın adeta aklını başından aldı.

Hakan ve Burak'la girdiğimiz denemeler ikinci yarıda oyunun kontrolünü elimize aldığımızın yansımasıydı. Merih'in muhteşem hamlesi ve pası Kenan'ın golünü getirdi. Bu gol dengeleri yıktı. Rusya kendi evinde abandone oldu. Kenan, Abdülkadir değişikliği de kapanan Rusya karşısında doğru tercihti. Adeta tek kale oynadığımız ikinci yarıda bulduğumuz 4-5 net pozisyonda ikinci golü bulmayı hak ettik, galibiyeti hak ettik ancak olmadı. Sonuçta, ciddi olduğumuzu gösterdik, gruptan çıkmayı Türkiye'ye bıraktık.

TURGAY DEMİR - CENGİZ ÖNDER!

Ruslar'ı deplasmanda en son yendiğimizde ben iki yaşındaymışım... Yani beraberlik nedeniyle karalar bağlamamız gerekmiyor.. İlk bölümde bizim ne yaptığımız belli değildi, buna karşılık tecrübeli Ruslar, sakin, akıllı ve etkili oynadılar...

Dzyuba, Miranchuk, Kuzyaev gibi oyunculara topla buluşmadan yapmamız gereken müdahaleler işe yarayabilirdi ama biz nedense topla buluşmalarını bekledik. Böylesine matematiksel hatalarla geçen 45 dakikalık bölümde bir de kolay gol yedik...

Gelelim ikinci yarıya... Bu yarı Ruslar çaldı, biz oynadık... Cengiz Ünder oyuna girdiği andan itibaren ÖNDERLİK etti... Ruslar'ın sol kanadını koridor yaptı, şut attı, pas verdi, direği yokladı, Burak'ın kafasına nişanladı vesaire... Cengiz'in özgüveni, enerjisi bütün takımımızı olumlu etkiledi. Neden on bir başlamadı acaba!?

Merih, Dzyuba'ya topla buluşmadan basmaya başladı, Miranchuk ve Kuzyaev'e de diğer savunmacılarımız aynı tarifeyi uyguladı. Ruslar önde bitti, arkada panikledi... Baskıyı şiddetlendirdiğimiz dakikalarda Merih'in insanüstü gayretle son çizgiden, son anda çevirdiği topu Kenan boş kaleye gönderdi... Ohh be!..

"BERABERLİĞE RAZI BİR RUSYA VARDI KARŞIMIZDA"

Golden sonra da ezdik... Beraberliğe razı bir Rusya vardı artık karşımızda. Kanatlardan yüklendik, ortadan denedik... Olmadı... Cengiz Ünder'i beğenmeyen yoktur zaten, ben Ozan Tufan ve Merih'i de beğendim. Burak daha etkili olabilirdi, Hakan daha çok şut denemeliydi... Ötesini söylemeyeyim... Bir, iki, üç tıp!

Her neyse... Rakip Rusya ve deplasmandayız... Beraberlik için göbek atmıyoruz ama üzülmemizi gereken bir skor da değil... Kazanmak mı!? Harika olurdu...

LEVENT TÜZEMEN - CENGİZ OLMALI!

Şenol hocanın, Cengiz Ünder'i kulübede tutup Almanya maçının iyilerinden Efecan'ı jest yaparak ilk on birde oynatması A Milli Takım'a hücum anlamında olumsuz yansıdı. Rus Milli Takımı'nın fizik güce dayalı temaslı oyunu Efecan dahil millileri dağıttı.

İlk yarıda Rusların tempolu oyununa karşılık veremedik, topu tutamadık, hücum edemedik. Ruslar koştu millerimiz adeta eskortluk yaptı. Topa bize geçtiğinde Rusların yaptığı baskıyı aşamadık.

Bir ara bende "Ruslar galiba fazla oyuncuyla oynuyor" algısı oluştu. Özellikle orta sahada Rusları karşılayamadığımız için çok fazla baskı yedik. İri kıyım Dzyuba'nın savunmamızın önünde duvar olmasını ve arkadaşlarına pas dağıtmasını önleyemedik. Yediğimiz golde pozisyon hatası yaptık.

Cengiz Ünder'in oyuna girmesiyle Milli Takım'ın çehresi değişti. Cengiz top tutan, çalım atan, topla atağa kalkan, süratiyle savunmayı harmanlayan, orta yapabilen ve etkili şutlar atabilen bir oyuncu. Cengiz'in iyi oyunu sadece takımı toparlamadı, Hakan'ı da, Burak'ı da verimli hale getirdi.

Zeki Çelik de Cengiz'in kanatlardan yaptığı hızlı hücumlara etkili destek verdi. Rus kalesinde müthiş bir baskı kurduk. Burak Yılmaz'ın kafa vuruşunda yan direkle öpüşen topu millilere "Biz bu maçı döndürürüz" moralini ve inancı getirdi.

Kenan Karaman ile attığımız gol öncesi Hakan'ın yaptığı etkili orta kadar arka direğe koşan Merih'in top takibi ile şut atmayıp pas tercihi yapması akıl doluydu. Kenan golde takipçiliğini gösterdi. Gol sonrası Ruslara nefes aldırmayan bir baskı kurduk.

Özellikle maçın kader adamı olan Cengiz'in köşeye giden topunu kaleci Shunin son anda kurtardı. Rusya'da geriye döndük diye sevinmeyelim galibiyeti kaçırdık diye üzülelim. Şenol hoca başta İrfan Can Kahveci olmak üzere EURO 2020'ye giden takımın oyuncularını kadroda tutmalı.

Güncellenme Tarihi : 12.10.2020 11:05

İLGİLİ HABERLER