Spor
  • 31.5.2006 13:13

SPOR YAZARLARI'DAN "TÜMER FENER'E NE KADAR GEREKLİ" YAZISI

Güle güle sana!/Atilla Gökçe

Tümer Metin elbette bilmeyebilir, Anadolu'da anaların "öllük" elediğini... Ama aynalı beşikte bebek belediğini bilir. Büyütüp besleyip asker eylediğini, askere gönderdiği bebesinin dönmediğini ve biçare kaldığını elbette çok iyi bilir.
Önce askerlik meselesini, tüm meslektaşlarının hakkı olarak gündeme getirip tartışma ortamı ve çözüm yaratmak yerine kişisel bir sorun olarak ortaya attı. Güneydoğu'daki şehitlerle acılı anaların her geçen gün arttığı bir dönemde kendini doğru ifade edemedi. Sırf bu nedenle Beşiktaş'tan ayrılmak zorunda kalacağını, yurtdışında tercihan Şampiyonlar Ligi'nde oynayan bir takıma gideceğini açıkladı. Olası kırgınlıkları önlemek için de "Türkiye'de, Beşiktaş'tan başka takımda oynamam" açıklamasını yapmak gereğini duydu. Askerlik sorununun çözümlenmesi halinde Beşiktaş'ta kariyerine devam edeceğini bildirdi.
Bunlar Tümer'in son iki ayda kamuoyuna yansıyan açıklamaları. Ama olayın bir de görünmeyen yanı var.
Tümer Metin, Beşiktaş'la yeniden sözleşme imzalamak için 2 milyon YTL istiyordu. 1 milyon 800 bin YTL ücret ve olası şampiyonluk primi olarak da 200 bin YTL. İki hafta önce Başkan Yıldırım Demirören'le anlaştılar. Askerlik sorunu ile ilgili yasa yetişmediği takdirde, ocak ara transferinde Avrupa'ya gitme konusunda da uzlaştılar. Sözleşme on beş gün içinde imzalanacaktı. Geçen hafta Tümer Metin'i çağıran Murat Aksu, "Şimdi imzalayamam" yanıtını alınca şaşırdı. Ay sonuna kadar izin verdi Tümer'e...

Etikle ilgisi yok
...Ve dün sabah Saat 11.00'deki randevu... Başladığı gibi bitti. Fenerbahçe ile görüşüp görüşmediği soruldu. Tümer doğruladığında, "Sen bizim kaptanımızdın. Bizim kaptanımız Fenerbahçe ile görüşemez" yanıtı Beşiktaş defterinin son yaprağını oluşturdu.
Tümer Metin'in, Fenerbahçe'ye transferi elbette Beşiktaş'ı sarsar. Hele ki, kulüp başkanları arasında iktidar çatışmasının yaşandığı bir ülkede... Bazı yöneticiler, Tümer'in bu kararını "etik" bulmayabilirler... Bu transferin etikle bir ilgisinin olmadığını hemen söylemeliyiz. Tümer'in bilinen kişiliği ve egoları bu sonucu yaratmıştır, olabilir. Biten sözleşmesinin ardından başka bir kulüple sözleşme yapmak asla suç değildir. Sempatik görünmeyebilir ama, kimin umurunda.

Başarılar sana
Tümer'i bu seçimi için eleştirmeden önce "Sadece Tanrı beni yargılayabilir" sözleriyle koluna dövme yaptıran birinin, İnönü'de Cordoba'yı yargılama yetkisini nereden aldığını sormak daha yerinde olurdu.
Tümer Metin, Beşiktaş'a hizmet etmiş iyi bir futbolcudur. Beşiktaş tarihinde hak ettiği biçimde yerini alacaktır.
Tümer'in, Beşiktaş'tan gidişi hicran yaratır mı?
Elbette... Ama o gönül yarası, Sergen'in ayrılışının yarattığı yaradan daha derin olmayacaktır!
Tümer Metin'e başarılar.

Ne kadar gerekli?

Tümer Metin'in, Fenerbahçe'nin bilinen kadro yapısı içinde ne kadar gerekli bir transfer olduğu elbet tartışılmalı...
Alex, Anelka ve Tümer'in aynı anda forma giydiği Fenerbahçe'nin takım kimyasında güçlenme değil, zaafiyet yaratacağı ileri sürülebilir. Ama Tümer'li Fenerbahçe'nin kadro derinliği ve alternatiflerinin arttığı da açıktır.
Beşiktaş'ta geçen sezon 37 maçta forma giydi. Ligde 25 maçın 19'unda ilk on birde sahaya çıktı. Toplam 10 gol attı. Beş yılda Beşiktaş'ta 132 maç oynadı, 31 gol attı. Bir orta alan oyuncusu olarak çok iyi bir gol yüzdesi...

Heyecan katar
Ama geçen yıl Beşiktaş futbol takımının 4600 dakika maç yaptığını, bunların ancak 2500'ünde Tümer'in forma giydiğini de belirtelim. Tümer Metin, sürekliliği olan bir oyuncu değil. Beşiktaşlılar, "Fenerbahçe, Tümer'e yıllık 1.6 milyon Euro verecekmiş. Aslında yarı yarıya oynayabilen bir oyuncu için gerçek maliyet 3.2 milyon Euro'dur" diyorlar.
Beşiktaşlıların bir de Nobre değerlendirmesi var: "Nobre, Fenerbahçe'de 80 maç oynadı. 46 gol attı. Geçen sezon oynadığı 25 maçta 17 gol üretti. Nobre'nin yaşı 27. Tümer'in yaşı 33... Bu işte asıl kazanan Beşiktaş olur" diyorlar.
Bu tür "bomba" transferlerin futbolumuza heyecan getireceği gün gibi ortada... O nedenle, alışmalıyız artııık!

Sergen'e dönüş refleksi

Soru şu: "Tümer Metin sarsıntısı, Beşiktaş'ta Sergen'e dönüş refleksi yaratır mı ?".
Beşiktaş'ın içinden bir yanıt alalım: "Hayır, böyle bir şey kesinlikle olmaz. Tigana yıl içinde bize bir rapor verdi. Sergen ve Tümer'i kesinlikle istemiyordu. Fakat son haftalardaki başarısı nedeniyle Tümer'in yedek olarak elde tutulabileceğini söyledi. Tigana'nın kafasındaki takımda zaten Sergen ve Tümer yoktu. Şimdi hocanın gerçeği, Beşiktaş'ın gerçeği oldu!.".

Medyanın zaferi!

Tümer Metin'in, Fenerbahçe'ye transferi, gözden kaçan bazı konuları daha dikkatli değerlendirmemize yarayabilir.
Hangi kaynaktan alırsa alsın, demek ki gazetecilerin habere ulaşmasını engellemek o kadar kolay değildir, biiir.
Medya yalan yazıyor, demek bazen yalanların en büyüğü olabilir, ikiii!

Ayıptır
Resmi dergiler, resmi kanallar, resmi internet siteleri de bazen yalan haber verebilirler. Yalan açıklamalar yapabilirler, üüüçç!
Gazetecilik, özgür insanların işidir, döört!
Hadi, transferi olgunlaştırıp pişirirken, zorunlu ve yalan yalanlamalar yapabilirsiniz, bunu anlarız da...
Kulübün resmi internet sitesinden olası bir başkan adayını tu kaka ilan etmek, hem antidemokratiktir, hem ayıptır, hem de gereksiz bir paranoyadır. Bunu da kabul ederseniz, beeş!
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:05

İLGİLİ HABERLER