Spor
  • 29.5.2004 02:40

BEŞİKTAŞ'IN BAŞKAN ADAYLARI ARASINDA EN ZENGİNİ KİM?

Beşiktaş, yarın yapılacak olağanüstü kongrede yeni başkanını seçecek. Her ne kadar UEFA standartlarında bir futbol kulübü kendi bütçesiyle yönetilmek zorunda olsa da, başkanlık seçimlerinde adayların mali durumu da her zaman dikkat çeken konulardan biri oluyor.

Bu doğrultuda, Beşiktaş’ın başkan adayları Affan Keçeci, Erol Kaynar, Fikret Orman ve Yıldırım Demirören’in ekonomik durumlarını inceledik.

2003’te 600 milyon dolar ciroya sahip Demirören Şirketler Grubu’nun Başkan Vekili Yıldırım Demirören mali açıdan en zengin başkan adayı olarak öne çıkıyor. Adaylar arasındaki eski Emniyet Müdürü Affan Keçeci ise ticari faaliyeti olmayan en mütevazi başkan adayı olarak dikkat çekiyor. Ancak başkan adaylarının listelerinde yer alan işadamlarının mali durumları göz önüne alındığında Beşiktaş’ın başına geçecek ekibin ekonomik gücü değişebiliyor.

İKİ VELİAHT VAR

Affan Keçeci’nin dışındaki üç aday ticaretle uğraşıyor. Yıldırım Demirören ve Fikret Orman babalarının kurduğu aile şirketlerinde üst düzey yöneticilik yapıyor. Erol Kaynar ise kendisine ait grubu yönetiyor.

Yıldırım Demirören’in Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yaptığı Demirören Şirketler Grubu’nun cirosunun 2003 yılında 600 milyon doları, 2004 yılında ise 800 milyon doları bulması bekleniyor.

Fikret Orman’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği yaptığı Orman Şirketler Grubu ve kendisinin başkanlığını yaptığı Orçen İnşaat, Karadeniz Otomobil ve Makina ve Denge Kağıt şirketlerinin cirosu ise yıllık 70-80 milyon dolara ulaşıyor.

Erol Kaynar’ın sahibi olduğu Eksen Şirketler Grubu ve Opera Pastanelerinin yıllık cirosu ise yıllık 8-10 milyon dolar arasında değişiyor.

Affan Keçeci ise eski bir emniyet müdürü. Ancak Keçeci’nin seçimlerdeki en büyük kozu sahip olduğu deneyim. Süleyman Seba döneminde 6 yıl Beşiktaş kulübünde yöneticilik yapan Keçeci, mali açıdan listesindeki işadamlarına güveniyor. Keçeci’nin listesinde Baymak’ın sahibi Murat Akdoğan, Fibro Beton’un sahibi Dündar Yetişener, Mentekstil’in sahibi Yusuf Men bulunuyor.

YILDIRIM DEMİRÖREN: Beşiktaş Başkan adayları arasında mali yönden en güçlü kişi. Kendisi gibi fanatik bir Beşiktaş’lı olan babası Erdoğan Demirören’in başında bulunduğu Demirören Şirketler Grubu’nun Başkan Vekilliği’ni yapan Yıldırım Demirören, seçimlerdeki en güçlü aday olarak dikkat çekiyor. Demirören Şirketler Grubu’nun veliahtı olan Yıldırım Demirören, 600 milyon dolar ciroya sahip şirketleri yönetiyor. Grubun 2004 yılı ciro hedefi ise 800 milyon dolar. Demirören Grubuna bağlı şirketler, Milangaz, Likidgaz, Mutfakgaz, Milgaz, Güneşgaz, Demirören Tüp A.Ş., Dem-Al, Demirören Ağır Sanayi, Demirören Enerji ve Parsat. Grup şirketleri LPG, otomotiv yedek parça, ağır sanayi, enerji, eğitim ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Grubun eğitim alanında faaliyet gösteren Ata Koleji bulunuyor.

AFFAN KEÇECİ: Eski emniyet müdürü olan Affan Keçeci 100’üncü Yıl Beşiktaşlılar Vakfı Başkanı. Seba’ya en yakın aday olarak dikkat çeken Keçeci’nin avantajları arasında bürokrasiye yakınlığı ve uzlaşmacı tavrı ön plana çıkarken, mali konular dezavantajı olarak gözüküyor. Affan Keçeci, seçime güçlü bir listeyle girdiğini belirterek, ‘Mali açıdan güçlü bir ekibe sahibim. Bende bu ekibin kaptanı olacağım’ diyor.

EROL KAYNAR: Bir dönem Beşiktaş yöneticiliği yapan Erol Kaynar camiada çok sevilen ve sayılan sosyal bir isim olarak dikkat çekiyor. Eksen Şirketler Grubu’nun ve Opera Pastanelerinin sahibi. Şirketlerinin cirosu 8-10 milyon doları buluyor. Kaynar’ın şirketleri ağırlıklı olarak restoran işletmeciliği alanında faaliyet gösterirken, bir tanesi ihracat alanında çalışıyor. İstanbul’da bulunan iki Opera Pastanesi’nin de sahibi olan Kaynar, pastanecilik dışında unlu mamüller, çikolata ve şekerleme alanında imalat yapıyor. Kaynar özellikle çikolata ve şekerleme alanında yaptığı imalatı yurtdışına ihraç ediyor. Kaynar, yıllık cirosunun yüzde 30’unu ihracattan elde ediyor.

FİKRET ORMAN: Beşiktaş’ta bir dönem yöneticilikte yapan Fikret Orman, özellikle üyeler arasında sevilmesiyle rakiplerine karşı avantajlı gözüküyor. Orman Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Orçan İnşaat, Denge Kağıt ve Karadeniz Otomobil Makina şirketinin başkanı olan Fikret Orman’ın yönettiği şirketlerin yıllık cirosu 80 milyon doları buluyor. Orman Şirketler Grubu otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteririrken, Türkiye’nin ilk fren fabrikalarından birini bünyesinde bulunduruyor. Gruba bağlı diğer şirketler Orsan Yedek Parça, Orsan Ticari Araçlar, Akorsan ve Motoriş. İnşaat mühendisi olan Orman, bu şirketlerde başkan vekilliği görevinde bulunurken, kendisine ait Orçan İnşaat, Karadeniz Otomobil ve Makina ile Dnege Kağıt şirketlerinin de başkanlığını yapıyor. Orman’ın başındaki şirketler ağırlıklı olarak ihracat yapıyor ve cironun 50 milyon doları ihracat gelirlerinden oluşuyor. 

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:17

İLGİLİ HABERLER